Ειδήσεις

Ποια οδός αποφασίστηκε να πάρει το όνομα "Μητσοτάκη"

Και "με τη βούλα" το όνομα του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε δρόμο που συνδέει το Ηράκλειο με την Αμμουδάρα

Και "με τη βούλα" το όνομα του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη δυτική περιμετρική που συνδέει το Ηράκλειο με την Αμμουδάρα. Η δυτική περιμετρική, ο κοινός διαδημοτικός δρόμος που διανοίχτηκε μόλις πριν λίγα χρόνια και ουσιαστικά αποτελεί φυσική προέκταση από τη μια της παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου και από την άλλη του κεντρικού δρόμου της Αμμουδάρας, ήταν εξαρχής "φαβορί" ως επιλογή του Δήμου Μαλεβιζίου για την ονοματοδοσία προς τιμήν του σπουδαίου πολιτικού. Πράγματι λοιπόν αυτή ήταν η τελική επιλογή που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου με ευρεία πλειοψηφία.

Ειδικότερα, πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα της νέας, δυτικής περιμετρικής οδού, που αρχίζει από τη λεωφόρο Α. Παπανδρέου και καταλήγει στα όρια του δήμου με το δήμο Ηρακλείου, έναν κομβικής σημασίας δρόμο για την ευρύτερη περιοχή.

Στη σχετική εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τριγώνης τόνισε: «Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι, πριν από λίγες ημέρες, στις 29 Μαΐου 2017, απεβίωσε πλήρης ημερών ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν υπήρξε τυχαίος πολιτικός. Διέθετε πληθώρα πολιτικών χαρισμάτων, ευρεία μόρφωση και σπάνιες ηγετικές ικανότητες, που τον έκαναν να ξεχωρίζει μεταξύ των πολιτικών του φίλων αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων.

Στη μακρά πολιτική διαδρομή του, δεν μπόρεσε να αποφύγει τα λάθη. Είχε όμως τη γενναιότητα, στην εξέλιξη του χρόνου, να παραδεχτεί τα περισσότερα από αυτά, γεγονός που επαίνεσαν ακόμα και οι αντίπαλοί του. Παρά τα όποια λάθη του όμως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άφησε ανεξίτηλη την προσωπική πολιτική του σφραγίδα σε όλες τις σημαντικές εξελίξεις που σημάδεψαν την πορεία της χώρας, την οποία υπηρέτησε από πολλές υπεύθυνες θέσεις και για μακρά χρονική περίοδο.

Αναμφίβολα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκαταλέγεται αλλά και αναγνωρίζεται μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων που ανέδειξε η χώρα μας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα η Κρήτη, κατά τη μεταπολεμική και μεταπολιτευτική περίοδο. Έτσι τον βλέπουμε σήμερα και έτσι προτείνουμε να τον τιμήσει ο Δήμος Μαλεβιζίου, δίδοντας το όνομά του σε ένα σημαντικό δρόμο της περιοχής μας, εκείνον που συνδέει την περιοχή του Κολυμβητηρίου Ηρακλείου με την Αμμουδάρα, το λεγόμενο μέχρι σήμερα "Περιφερειακό".

Άλλωστε, ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι ξέρει να εκτιμά και να τιμά τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που ανέδειξε η χώρα μας στην ιστορική διαδρομή της. Γι' αυτό και όλες τις μεγάλες οδούς της περιοχής μας κοσμούν τα ονόματα των πιο μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων που τίμησαν τον τόπο και το λαό μας.

Η "οδός Κωνσταντίνου Μητσοτάκη" θεωρώ ότι, με τη σειρά της, θα συμβολίζει και θα υπενθυμίζει σε όλους μας τους αγώνες του εκλιπόντος πολιτικού ηγέτη για την εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο μας, την προσωπική συμβολή του στην αναβάθμιση του Κοινοβουλευτισμού και τις διαρκείς προσπάθειες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία (3 λευκά) και πλέον θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίας για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η σχετική διαδικασία.

Σιγή ιχθύος από Λότζια

Η δυτική περιμετρική αναμφίβολα ήταν μια καλή επιλογή ονοματοδοσίας προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από πλευράς του Δήμου Μαλεβιζίου, μιας και μιλάμε για μεγάλο και σημαντικό δρόμο που οδηγεί στο τουριστικό κομμάτι του δήμου, την Αμμουδάρα. Αρχικά είχαν κυκλοφορήσει κάποιες σκέψεις και σενάρια που ήθελαν και το Δήμο Ηρακλείου να "ακολουθεί" αυτή την επιλογή, με δεδομένο ότι η δυτική περιμετρική είναι διαδημοτικός δρόμος.

Όμως για το Δήμο Ηρακλείου αυτό θα σήμαινε ότι θα ακολουθούσε ως ουραγός, χωρίς δική του δυναμική, έναν άλλο Δήμο. Για αυτό και μάλλον εγκαταλείφθηκε η ιδέα, με τα δύσκολα πάντως να παραμένουν για τη Λότζια. Επί του παρόντος το "μπαλάκι" έχει περάσει στο 1ο, στο κεντρικό δηλαδή Δημοτικό Διαμέρισμα, που κλήθηκε εγγράφως από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γρηγόρη Πασπάτη, να κινήσει τις διαδικασίες και να καταλήξει σε πρόταση επιλογής κεντρικού δρόμου. Η επιλογή πάντως δε μοιάζει με τόσο εύκολο παζλ. Δεν είναι πολλές, ίσα-ίσα δηλαδή, οι περιπτώσεις κεντρικών οδών που θα άφηναν ικανοποιημένο το τοπικό "στρατόπεδο" της Νέας Δημοκρατίας. Από τη "γαλάζια" παράταξη, μια μεγάλη μερίδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ήθελε να δει τη δημοτική Αρχή να επιλέγει την παραλιακή λεωφόρο που σήμερα ονομάζεται Σοφοκλή Βενιζέλου. Από πλευράς δημοτικής Αρχής επί του παρόντος τηρείται σιγή ιχθύος...

Ικανοποίηση και αναμονή

Τις ευχαριστίες της προς το Δήμο Μαλεβιζίου εξέφρασε η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, αναμένοντας πλέον ανάλογες αποφάσεις από το Δήμο Ηρακλείου και τους υπόλοιπους Δήμους του νομού.

«Σύσσωμη η ΝΟΔΕ Ηρακλείου και τα στελέχη του νομού εκφράζουμε την ικανοποίησή μας και τις θερμότατες ευχαριστίες μας στο Δήμο Μαλεβιζίου και προσωπικά στο δήμαρχο, κ. Μαμουλάκη, και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Τριγώνη, για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους και την αστραπιαία αντίδρασή τους για την ονοματοθεσία κεντρικού δρόμου του Γαζίου σε "οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη" ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στο μεγάλο Κρητικό ηγέτη.

Ευχαριστούμε, επίσης, ολόψυχα τους δημάρχους Μινώα Πεδιάδας, Χερσονήσου και Φαιστού που ανέλαβαν την επαινετή πρωτοβουλία να προτείνουν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου τους, αντιστοίχως, την ονομασία κεντρικού δρόμου του δήμου τους σε "οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη", αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο του μεγάλου Κρητικού πολιτικού.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε και την απόφαση των Δήμων Ηρακλείου και Αχαρνών-Αστερουσίων, σχετικά με το αίτημα που καταθέσαμε λίγες μέρες πριν. Ελπίζουμε το θέμα να τεθεί προς συζήτηση σύντομα στα Δημοτικά τους Συμβούλια.

Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν άμεσα ανάλογες πρωτοβουλίες και από τους Δήμους Γόρτυνας και Βιάννου. Εάν όχι, είναι βέβαιο ότι οι δημοτικοί και τοπικοί τους σύμβουλοι, που πρόσκεινται στη Ν.Δ., θα πράξουν τα δέοντα», αναφέρει η ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια