default-image

Κρήτη: Δεν έχουν τέλος οι αυτοκτονίες, τι κρύβεται από πίσω;

Κρήτη
Κρήτη: Δεν έχουν τέλος οι αυτοκτονίες, τι κρύβεται από πίσω;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απανωτά περιστατικά αυτοκτονιών παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο νησί , προκαλώντας έκδηλη ανησυχία καθώς μόλις σε διάστημα λιγότερο του 24ώρου, υπήρξαν δύο αυτοκτονίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο ενώ οι αυτόχειρες είναι περισσότεροι αν θέλουμε να υπολογίσουμε σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Ο  απαγχονισμός σήμερα του ανήλικου στο Ρέθυμνο  ο οποίος μην έχοντας κλείσει τα 17 του, έδωσε τραγικό τέλος στη ζωή τους βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς του, η αυτοχειρία της 36χρονης στο Ηράκλειο, το πρωί της Τετάρτης , η παραλίγο αυτοκτονία της  40χρονης την περασμένη Τρίτη στην Ιεράπετρα, ο θάνατος την περασμένη Κυριακή ενός 60χρονου στην τουαλέτα της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ , αλλά και η προσπάθεια μιας 23χρονης να πάρει χάπια για να δώσει τέλος σε όλα αυτά που ζούσε,  αποτυπώνουν στο έπακρο την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο νησί γύρω από τις αυτοκτονίες που σύμφωνα με τους επιστήμονες συχνά απορρέουν από την απελπισία ενός ανθρώπου, η οποία υπερβαίνει την ψυχική διαταραχή και τον κάνει να μην αντέχει την οδύνη της ζωής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ; 17ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Υπάρχει εποχιακή κατάθλιψη η οποία άνοιξη προς καλοκαίρι και φθινόπωρο προ χειμώνα παρουσιάζει έξαρση.  Ειδικά Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο τα περιστατικά σημειώνονται υποτροπές των ψυχικών παθήσεων  που έχουν σχέση με διπολικές διαταραχές και με σχιζοφρένεια, εξηγεί από την πλευρά του ο ψυχίατρος Νικόλας Μιχάλας στο neakriti.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΗΡΑΝ ΧΑΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

Μάλιστα όπως ο ίδιος αναφέρει ένας ακόμη παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η οικονομική κρίση η οποία με τη σειρά της φέρνει και κρίση αξιών οικογενειακών και προσωπικών με νεαρά άτομα κυρίως να καλούνται να ζήσουν σε «αρρωστημένα» περιβάλλοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ, ΠΩΣ ΣΩΘΗΚΕ

Και σε όλα αυτά να προστεθεί και το γεγονός ότι σημαντικός παράγοντας εκδήλωσης ανάρμοστης συμπεριφοράς κυρίως σε νεαρές ηλικίες είναι η κληρονομικότητα, με γονείς δηλαδή που έχουν ιστορικό ψυχιατρικών περιστατικών.

Στο σημείο πάντως που θέλει να σταθεί ο κ. Μιχάλας είναι στο ότι ο αυτόχειρας είναι αποφασισμένος να τερματίσει τη ζωή του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο , μην σκεπτόμενος  τι μπορεί να αφήσει πίσω του, οικογένεια , φίλους κλπ. «Αυτός που θέλει να δώσει τέλος στη ζωή του θα το κάνει ούτως ή άλλως και αν έχει προχωρήσει σε ανεπιτυχείς προσπάθειες , θα επιδιώξει και άλλες φορές να το κάνει» υπογραμμίζει , άποψη που ταυτίζεται με την υπόθεση της γυναίκας από την Ιεράπετρα που επιχείρησε την περασμένη Τρίτη να αυτοκτονήσει για τρίτη μάλιστα φορά, χωρίς να τα καταφέρει  αφού την εντόπισε εγκαίρως ο σύζυγος της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντως , η πιο καταστροφική συνέπεια της κατάθλιψης είναι συχνά η αυτοκτονία. Ένας στους δύο ανθρώπους που αυτοκτονούν είχε ιστορικό κατάθλιψης και ένα μικρότερο ποσοστό είχαν σχιζοφρένεια ή εξάρτηση από αλκοόλ/ουσίες.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News