Ειδήσεις

Με καρότσες και περιπολικά μεταφέρουν ασθενείς

Το τι θα συμβεί στο ΕΚΑΒ Λασιθίου, και ιδιαίτερα στο ΕΚΑΒ Σητείας, περιγράφει με τα πιο σκληρά λόγια - που αποτυπώνουν όμως τη μαύρη πραγματικότητα - «ένας διασώστης του ΕΚΑΒ», όπως υπογράφει σε επιστολή του, με σκοπό να κινητοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές και κυρίως την Πολιτεία που σφυρίζει αδιάφορα ενώ το πρόβλημα κρατάει χρόνια, προκειμένου να δώσουν λύση στο σοβαρό θέμα της έλλειψης ασθενοφόρων αλλά και τραυματιοφορέων στο νομό, που μπορεί να στοιχίσει ζωές.

Όπως ο ίδιος καταγγέλλει μέσω της επιστολής του, «δε φτάνει που το έργο του ΕΚΑΒ αλλοιώνεται ως και εκμηδενίζεται από την κακή λειτουργία των νοσοκομείων του νομού, την ίδια ώρα αναγκάζουν το ΕΚΑΒ να κάνει διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο συνεχώς.

Τα ασθενοφόρα Ιεράπετρας και Σητείας στο σύνολο σχεδόν της βάρδιάς τους διακομίζουν περιστατικά προς Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, με αποτέλεσμα τα όποια επείγοντα σήματα να μεταφέρονται με καρότσες, περιπολικά, πυροσβεστικά και αλλά οχήματα».

Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΕΚΑΒ, ο σκοπός του ΕΚΑΒ είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο οργανισμός του ΕΚΑΒ ορίζεται με το Π.Δ. 376/1988 και τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 348/1996. «Στο νομό Λασιθίου δυστυχώς μόνο αυτό δε συμβαίνει», όπως αναφέρει στην επιστολή του, με τίτλο "Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου", ο διασώστης του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Ακάλυπτες βάρδιες

Το "κερασάκι στην τούρτα" ήρθε από τον Τομέα Σητείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εν λόγω διασώστης, «εδώ και καιρό ο Τομέας βρίσκεται με σχεδόν τις μισές βάρδιες ακάλυπτες, δηλαδή τις μισές μέρες του μήνα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει ασθενοφόρο ούτε για δείγμα.

»Αυτό σημαίνει ότι σε ένα τροχαίο η σε έναν πνιγμό, για παράδειγμα, δε θα πάει ασθενοφόρο. Σε μια ανακοπή, που πρωταρχικό ρόλο στην ανάνηψη παίζει η ταχύτητα ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, το ασθενοφόρο... δε θα πάει πότε! Και αν πάει», όπως τονίζει ο διασώστης, «θα πάει μετά από μία-μιάμιση ώρα από την Ιεράπετρα ή τον Άγιο Νικόλαο - χρόνος που θα στοιχίσει μια ζωή, μια ζωή που ίσως να είναι ενός μικρού παιδιού ή ενός νεαρού ανθρώπου. Μια ζωή που δε θα είχε χαθεί αν το ΕΚΑΒ ήταν εκεί και έκανε το έργο του».

Το τραγικό, ωστόσο, όπως επισημαίνει συνεχίζοντας, «είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν ενοχλεί κανέναν... Όλοι κοιμούνται ήρεμα τα βράδια: από το δήμαρχο και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, μέχρι τους τοπικούς βουλευτές και τους αρμόδιους υπουργούς. Οι αρμόδιοι υπουργοί βέβαια, που είναι και συντοπίτες μας, φρόντισαν να ενδυναμώσουν (με πρόσφατες μεταθέσεις) το ΕΚΑΒ της περιοχής τους μόνο!», λέει ο διασώστης, προσθέτοντας αναρωτώμενος πως, «αλήθεια, η ζωή των παιδιών μας δεν είναι λόγος να κλείσεις ένα δρόμο, να γίνει μια κινητοποίηση, να πιέσεις τους αρμόδιους για να δοθεί λύση πριν να είναι αργά; Νομικά το θέμα δε θα έπρεπε να απασχολήσει την εισαγγελική Αρχή;. Μετά που θα χαθεί μια ζωή και το θέμα φτάσει στα κανάλια, τότε θα βγουν όλοι οι υπευθυνο-ανεύθυνοι διοικούντες του ΕΚΑΒ να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αλήθεια, γιατί πρέπει να χαθεί μια ζωή για να λυθεί το πρόβλημα; Γιατί μια φορά δεν μπορούμε να προλάβουμε το κακό; Το κακό θα γίνει, είναι θέμα χρόνου. Κρίμα!», καταλήγει στην επιστολή του ο διασώστης, με τα γραπτά του αυτά λόγια να μιλούν βαθιά στην καρδιά όλων, ελπίζοντας και στην καρδιά των αρμόδιων Αρχών.

Τι λέει ο δήμαρχος: Επιβεβαίωσε το πρόβλημα ο Θ. Πατεράκης

Προκειμένου να έχουμε μια απάντηση από τις αρμόδιες Αρχές-υπηρεσίες για το σοβαρό αυτό θέμα, η "Ν.Κ." επικοινώνησε με το δήμαρχο Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη, ο οποίος επιβεβαίωσε το πρόβλημα, δηλώνοντας πως ο Δήμος αλλά και οι πολίτες προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ίδια μέσα, αφού η Πολιτεία κωφεύει.

«Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που αναφέρει ο διασώστης, διότι όντως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο μεγαλύτερο σε έκταση δήμο του νησιού, με αποκεντρωμένο πληθυσμό σε πολλούς του οικισμούς, που όλοι κατοικούνται, και που ως φυσικό αποτέλεσμα έχει να παρουσιάζονται μεγάλες ανάγκες. Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται εδώ και πολλά χρόνια.

»Λόγω της έλλειψης αυτής, πολλές φορές το ρόλο των διασωστών καλούνται να παίξουν εθελοντικές οργανώσεις όπως η ΕΔΕΑΚ, την οποία έχει εφοδιάσει ο Δήμος μας με ένα όχημα που μπορεί να μεταφέρει κάποιο περιστατικό με ασφάλεια. Όμως δεν μπορεί να παρέχει τις πρώτες βοήθειες που προσφέρει το ασθενοφόρο», είπε ο κ. Πατεράκης περιγράφοντας την κατάσταση.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, φέτος σε συνεργασία με την καινούργια διοικήτρια του ΕΚΑΒ γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει στο ΙΕΚ Σητείας ένα τμήμα διασωστών ΕΚΑΒ (τραυματιοφορέων), ούτως ώστε να υπάρχει ευκολία στο να βρεθούν υποψήφιοι τραυματιοφορείς στο μέλλον και εφόσον βέβαια προκηρυχθούν θέσεις.

Παράλληλα, όμως, ο δήμαρχος φανέρωσε και μια άλλη διάσταση του προβλήματος όσον αφορά την έλλειψη τραυματιοφορέων, λέγοντας πως «δυστυχώς δεν υπάρχουν Σητειακοί διορισμένοι στο ΕΚΑΒ, με συνέπεια οι όποιες ανάγκες παρουσιάζονται να καλύπτονται με πολύ μικρό αριθμό διασωστών από άλλες περιοχές της Κρήτης που έρχονται με απόσπαση.

»Υπάρχει επιθυμία από διασώστες της Αθήνας να έρθουν στη Σητεία, αλλά το αρμόδιο υπουργείο δεν ικανοποιεί αυτές τις μεταθέσεις. Κι όμως, με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα θα είχε επιλυθεί», είπε ο κ. Πατεράκης, συμπληρώνοντας βεβαίως που εξ ολοκλήρου το σοβαρό αυτό πρόβλημα θα επιλυθεί εφόσον τις πολυπόθητες μεταθέσεις προσωπικού συνόδευε και ο εφοδιασμός του νομού με τον απαραίτητο αριθμό ασθενοφόρων.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια