default-image

Διάβασαν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά και το μετέδωσαν live

Ελλάδα
Διάβασαν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά και το μετέδωσαν live

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζει την τακτική της βεβήλωσης της Αγιά Σοφιάς η Τουρκία μετατρέποντας την για λόγους εσωτερικής λαϊκής κατανάλωσης σε τζαμί.

Όπως και πέρυσι, όταν ο Ναός της του Θεού Σοφίας, μετατράπηκε σε τζαμί για 30 ημέρες (όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού (6/6-5/7)), μ' έναν ιμάμη να διαβάζει κάθε ημέρα το Κοράνιο και το κανάλι TRT να καλύπτει τις μεταδόσεις, έτσι και φέτος εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu και την εφημερίδα «AKSAM», ξεκίνησε από αργά χθες το βράδυ να μεταδίδεται ζωντανά από την Αγία Σοφία, μέσω του τουρκικού κρατικού δικτύου, και έχει τον τίτλο «Αγία Σοφία - Η ώρα της αφθονίας».

Δείτε το βίντεο-πρόκληση με τον Τούρκο μουφτή να διαβάζει το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη τουρκική πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών. Με μια ανακοίνωσή του καταδικάζει την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

ΝΔ: Η Τουρκία οφείλει να αλλάξει πορεία

«Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν διδάσκεται από την Ιστορία» τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Β' Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα οφείλει άμεσα να αλλάξει πορεία.

«Το τουρκικό κράτος κάνει μεγάλο λάθος, ειδικά σε αυτήν την ταραγμένη εποχή, να βάζει την θρησκεία στην υπηρεσία πολιτικών επιδιώξεων. Οφείλει άμεσα να αλλάξει πορεία. Οφείλει να σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μνημείο μοναδικής σπουδαιότητας για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Καλούμε την UNESCO και τα κράτη - μέλη της να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News