Ειδήσεις

Στο σκαμνί νομικός για 8 υποθέσεις εξαπάτησης δανειοληπτών

Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε πριν λίγες ημέρες η υπόθεση του γνωστού δικηγόρου, ο οποίος φέρεται να έχει εξαπατήσει υπερχρεωμένους συμπολίτες μας, υποσχόμενός τους "κούρεμα" του χρέους τους σε ποσοστό έως και 95%. Ο 48χρονος νομικός βρέθηκε πριν λίγα 24ωρα στο Ηράκλειο, προκειμένου να καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενος για συνολικά οκτώ υποθέσεις εξαπάτησης Κρητικών δανειοληπτών.

Ο  δικηγόρος επρόκειτο να δικαστεί προ ημερών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, κατηγορούμενος για την κακουργηματική πράξη της «απάτης κατ' εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα». Ωστόσο, η Έδρα ανέβαλε τελικά την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 10 του ερχόμενου Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 48χρονος, ο οποίος είναι πρόεδρος του Σωματείου "Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών", παρίστανε σε ανυποψίαστους υπερχρεωμένους Κρητικούς ότι έχει τη δυνατότητα να πετύχει "κούρεμα" των οφειλών τους. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο εν λόγω δικηγόρος έκανε λόγο για "κούρεμα" της τάξης του 80%, ή ακόμη και του 95% του συνόλου του χρέους, πείθοντάς τους να του εμπιστευτούν για το σκοπό αυτό διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Η αλήθεια είναι ότι η "Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών" ήταν μέλος της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ). Παρ' όλα αυτά, πριν από περίπου πέντε χρόνια, και συγκεκριμένα το 2012, διεγράφη οριστικά από την Ομοσπονδία λόγω παραβίασης του καταστατικού της. Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το Σωματείο του κατηγορούμενου δικηγόρου «ούτε είχε αντικειμενικά τη δυνατότητα να επιτύχει μείωση ως 80% ή 100% της οφειλής των δανειοληπτών, αντιθέτως δε σε κάποιες περιπτώσεις δεν πληρούνταν καν οι όροι υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Ο 48χρονος θα καθίσει σε μερικούς μήνες στο εδώλιο, κατηγορούμενος για οκτώ περιπτώσεις που έλαβαν χώρα το 2012 και το 2013 στο Ηράκλειο, αλλά και την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δικηγόρος υποσχόταν "κουρέματα" χρέους που κυμαινόταν από 70% έως και 95% του συνόλου του χρέους. Ο γνωστός δικηγόρος φέρεται να έπειθε τους οφειλέτες να του καταβάλουν τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που τους ζητούσε, προκειμένου εκείνος να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μείωση των οφειλών τους. Σε κάποιες εκ των περιπτώσεων, μάλιστα, ο κατηγορούμενος φέρεται να διαβεβαίωνε τα θύματά του ότι υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής τους στο νόμο Κατσέλη για μέρος μόνο του χρέους τους, παρά το ότι ο ίδιος γνώριζε ότι απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αίτηση υπαγωγής στον εν λόγω νόμο του συνόλου των οφειλών.

Τα θύματα στην Κρήτη

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την περίπτωση ζευγαριού Κρητικών, που κατέβαλε 4.500 ευρώ στον κατηγορούμενο, προκειμένου εκείνος να ξεκινήσει τη διαδικασία για "κούρεμα" του χρέους τους σε ποσοστό 80%-90%. Εξάλλου, ο δικηγόρος κατηγορείται, ακόμη, ότι έπεισε Κρητικιά δανειολήπτρια, από χωριό του νομού Ηρακλείου, να του δώσει 4.800 ευρώ για να διευθετήσει τη μείωση του χρέους της. Συνολικά ως πρόεδρος του Σωματείου "Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών", έπεισε δύο ζευγάρια Ηρακλειωτών και πέντε ακόμη ντόπιους να του δώσουν τα χρήματά τους: Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η περίπτωση ενός ακόμη ντόπιου, ο οποίος δεν πείστηκε τελικά να καταβάλει τα χρήματα που του ζήτησε ο κατηγορούμενος. Το μικρότερο ποσό που εισέπραξε από τα θύματά του ήταν αυτό των 300 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο άγγιζε τις 4.800 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια