default-image

Ο Κλήδωνας αναβιώνει στο Ηράκλειο

Κρήτη
Ο Κλήδωνας αναβιώνει στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του από την αρχαιότητα, θα αναβιώσει για άλλη μια χρονιά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο λόγος για τη μεγάλη γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδωνα. Κάθε χρόνο τα παιδιά περνούν από σπίτι σε σπίτι μαζεύοντας τα στεφάνια του Μάη και το βράδυ ανάβουν φωτιές στα πάρκα της γειτονιάς τους. Έτσι, μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν περνώντας πάνω από τις φωτιές.

Σύμφωνα με το έθιμο, οι ελεύθερες κοπέλες έπαιρναν λίγη στάχτη από τη φωτιά και έκρυβαν μέσα σ' αυτή τα δαχτυλίδια τους. Όποια έβρισκε πρώτη το δαχτυλίδι της, πίστευαν ότι θα αρραβωνιαστεί εκείνο το χρόνο.

Την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό». Στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.

Στο σπίτι το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό της αντικείμενο, τα λεγόμενα ριζικάρια και στη συνέχεια σκεπάζουν το δοχείο με κόκκινο ύφασμα και το δένουν ενώ παράλληλα προσεύχονται στον Αϊ Γιάννη και τοποθετούν το δοχείο σε ανοιχτό χώρο, όπου μένει όλη νύχτα. Την ίδια εκείνη νύχτα λέγεται ότι τα κορίτσια θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Το έθιμο αυτό λοιπόν, που κάθε χρόνο προσελκύει σε πάρκα και γειτονιές μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες, θα πραγματοποιηθεί και φέτος.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κνωσού μας προσκαλεί την Κυριακή 25 Ιουνίου και ώρα 21.00 στο όμορφο πάρκο της περιοχής να «ανοίξουμε τον Κλήδωνα με τ' αη Γιαννιού τη χάρη…». Τη βραδιά θα ανοίξουν χορευτές από το Λύκειο Ελληνίδων, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το κρητικό συγκρότημα του Μ. Σχοιναράκη με τους μουσικούς Ν. Κρανιωτάκη και Π. Σαλούστρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News