default-image

Πύρ και μανία οι συμβασιούχοι, "κακός χαμός" με τα σκουπίδια

Κρήτη
Πύρ και μανία οι συμβασιούχοι, "κακός χαμός" με τα σκουπίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απειλή του εφιάλτη των σκουπιδιών πλανάται ξανά πάνω από το... Ηράκλειο! Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Καθαριότητας, απαντώντας, όπως λένε, στον εις βάρος τους εμπαιγμό από την κυβέρνηση μετά και τη χθεσινή παραδοχή του υπουργού Εσωτερικών πως χιλιάδες 8μηνίτες συμβασιούχοι σε όλη τη χώρα (μεταξύ αυτών 88 στο Δήμο Ηρακλείου) οδηγούνται ολοταχώς στην απόλυση, προχώρησαν χθες το βράδυ στον πλήρη αποκλεισμό του αμαξοστασίου του Δήμου.

Από τις 8:30 χθες το βράδυ η μάντρα του Δήμου τελεί υπό κατάληψη από τους συμβασιούχους της Καθαριότητας, που διαμηνύουν πως δε θα βγει κανένα απορριμματοφόρο και κανένα σκουπάκι καθαρισμού στους δρόμους του

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι και τις τελευταίες ώρς βρίσκονται στη μάντρα του δήμου διεκδικώντας να υλοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι έλαβαν την απόφαση αυτή μετά τη συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, ενώ αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει μερικές ώρες νωρίτερα και στα Χανιά.

Το έναυσμα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έδωσαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως το ΥΠ.ΕΣ. μπορεί να διασφαλίσει μονάχα τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων. Εμμέσως πλην σαφώς, όμως, παραδέχτηκε ότι χιλιάδες 8μηνίτες, συμβασιούχοι σε όλη τη χώρα, μετά από ένα πολύμηνο σίριαλ και ενώ υποτίθεται με νομοθετική ρύθμιση είχαν πάρει παράταση εργασίας ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, βρίσκονται προ... απολύσεων!

Επισήμανε μάλιστα πως η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες στον τομέα καθαριότητας να προσλάβουν τόσο 2μηνίτες όσο και 8μηνίτες.

Οι σχετικές δηλώσεις Σκουρλέτη είχαν δημιουργήσει από χθες το μεσημέρι ένα βαρύ κλίμα και σε τοπικό επίπεδο.

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, η συνέλευση των συμβασιούχων στο ΕΚΗ, παρουσία και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Στέλιου Βοργιά, κατέληξε στην απόφαση αποκλεισμού της μάντρας, ακολουθώντας έτσι και την κεντρική απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε λίγο πριν τις 8:30 χθες το βράδυ. Αρχικά υπήρχε, μάλιστα, ένα περίεργο κλίμα και πληροφορίες που προμήνυαν ακόμα και ενδεχόμενες αντιπαραθέσεις ή εντάσεις με τους μόνιμους υπαλλήλους της Καθαριότητας, που φέρονται να κρατούν... αποστάσεις από την απόφαση για κατάληψη της μάντρας!

Ο αποκλεισμός του αμαξοστασίου ξεκίνησε χωρίς επεισόδια, παρατράγουδα ή εντάσεις, με τους μόνιμους υπαλλήλους να απέχουν σε πρώτη φάση από την κινητοποίηση...

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο ταμίας του Συλλόγου Γιώργος Αγγελάκης, «το Σωματείο των Εργαζομένων στην Καθαριότητα θα συνεδριάσει στις 8:30 αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί για να καθορίσει τη στάση του. Ενόψει της συνέλευσης και των αποφάσεων που θα ληφθούν δημοκρατικά σε αυτήν, δεν υπάρχει συμμετοχή των μόνιμων υπαλλήλων στη βραδινή κατάληψη. Από εκεί και πέρα σεβόμαστε, ως οφείλουμε, την απόφαση κινητοποιήσεων των συναδέλφων μας συμβασιούχων»...

Εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων και από την πλευρά των μόνιμων υπαλλήλων, το δεδομένο είναι ένα. Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων Μανόλης Κιρκάκης, «το αμαξοστάσιο του Δήμου θα παραμείνει υπό κατάληψη όπως είναι η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τις επόμενες ημέρες. Μιλάμε για πλήρες μπλόκο στην καθαριότητα, για το οποίο ζητάμε συγνώμη από τους δημότες, αλλά εκεί που έχει φτάσει η υπόθεση, και δεδομένου ότι παλεύουμε για την επιβίωσή μας, για τις οικογένειές μας, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».

«Δεν μπορούμε να καταθέσουμε τα όπλα και να περιμένουμε καρτερικά την απόλυσή μας, όπως ουσιαστικά την ανήγγειλε ο υπουργός», πρόσθεσε ο κ. Κιρκάκης, ο οποίος απηύθυνε μέσω της "Ν.Κ." κάλεσμα στους βουλευτές του νομού και ιδίως τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση...

Ψυχραιμία ζήτησε ο Χ. Μαμουλάκης

Στο πλευρό των συμβασιούχων, στο υπό κατάληψη αμαξοστάσιο του Δήμου, βρέθηκε αμέσως χθες το βράδυ κι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης.

Ο κ. Μαμουλάκης μεταξύ άλλων αναγνώρισε το δίκαιο της οργής των συμβασιούχων, διαπιστώνοντας ένα πισωγύρισμα εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία προς πάσα κατεύθυνση... Παράλληλα, δεδομένου του μπλόκου στην αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι νεωτέρας, απηύθυνε δημόσια έκκληση στους Ηρακλειώτες να δείξουν, όπως είπε, μια αυτοσυγκράτηση. Να κρατήσουν δηλαδή, όσο αυτό είναι φυσικά εφικτό, τα σκουπίδια μέσα στα σπίτια και να μην τα εναποθέτουν στους κάδους, ώστε να αποφευχθεί και το θλιβερό φαινόμενο που είχε εμφανιστεί στην προηγούμενη πολυήμερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην Καθαριότητα, όταν και η πόλη είχε κυριολεκτικά "πνιγεί" στα σκουπίδια...

Αναλυτικά σήμερα η ανακοίνωση από τους εργαζόμενους στα Χανιά.

Μετά και την  νέα καλούμπα της κυβέρνησης δια στόματος και σώματος  του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη που οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες συμβασιούχους-παρατασιούχους  , η συνέλευση εργαζόμενων στους Δήμους του  νομού  Χανίων που συνεδρίασε την Τρίτη 20 Ιούνη  στις 9 το βράδυ έξω από το καταλυμένο αμαξοστάσιο στο Σόδυ αποφάσισε τα ακόλουθα:

-Συνεχίζουμε με επιμονή και αγωνιστικότητα τις κινητοποιήσεις μας και συγκεκριμένα τις καταλήψεις των αμαξοστασίων μέχρι και την Πέμπτη ,ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής  απεργίας . ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ,ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

-Καλούμε τους Δημάρχους και των εφτά Δήμων του νομού Χανίων έμπρακτα   να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας συμβασιούχων.  ΖΗΤΑΜΕ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 21ΙΟΥΝΙΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ και να συστρατευθούν μαζί μας στον αγώνα για μια τοπική αυτοδιοίκηση με δημόσιο χαρακτήρα ,χωρίς εργολάβους και ιδιώτες στις υπηρεσίες , με μόνιμο προσωπικό εργασίας.

- Χαιρετίζουμε την απεργία των συναδέλφων  μας στο σωματείο της  ΔΕΔΙΣΑ όλους τους εργαζόμενους στους δήμους και στις επιχειρήσεις τους .

- Έχοντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Δημότες του τόπου μας ,ζητάμε την κατανόηση τους οσο αφορά τα σκουπίδια  και ζητάμε από αυτούς την συμπαράσταση τους.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗ .

ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥNΙΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10 π.μ. ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News