default-image

Στη φυλακή η μάνα για το 1εκ. ευρώ που "πήρε" για το γιο της

Κρήτη
Στη φυλακή η μάνα για το 1εκ. ευρώ που "πήρε" για το γιο της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δρόμο για τη φυλακή παίρνει μια 67χρονη Κρητικιά, η οποία καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ από υποκατάστημα τράπεζας στο Ηράκλειο, όπου εργαζόταν για χρόνια. 

Το πρώην ανώτερο τραπεζικό στέλεχος κρίθηκε ένοχο νωρίτερα σήμερα Τρίτη, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, το οποίο αν και μείωσε σημαντικά την ποινή που της επιβλήθηκε σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, «στέλνει» με την ετυμηγορία του την καταδικασθείσα στη φυλακή για να εκτίσει εξαετή κάθειρξη.

Τι έγινε σήμερα

Σχεδόν 15 χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, το πρώην τραπεζικό στέλεχος κάθισε σήμερα (20/6) στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Ενώπιον των δικαστών, η 67χρονη παραδέχτηκε εκ νέου την πράξη της, ισχυριζόμενη και πάλι ότι έπραξε όπως έπραξε, με σκοπό να βοηθήσει το γιο της που δυσκολευόταν οικονομικά.  

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε εκ νέου ένοχη την 67χρονη, ωστόσο της αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και της επέβαλε τελικά ποινή κάθειρξης 6 ετών. Παρά τη σημαντική μείωση της ποινής, πάντως, η καταδικασθείσα -πλέον και σε δεύτερο βαθμό- Κρητικιά καλείται να πάρει το δρόμο για τη φυλακή για να εκτίσει την ποινή που της επιβλήθηκε.

Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης

Η πολύκροτη υπόθεση είχε σκάσει σαν «βόμβα» στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου πριν από περίπου 15 χρόνια: Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πρώην τραπεζικό στέλεχος φέρεται να είχε υπεξαιρέσει σταδιακά μέσα σε διάστημα δυόμιση ετών, από τον Ιανουάριο του 2000 έως τον Αύγουστο του 2002, περίπου 990.000 ευρώ! 

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε λάβει χώρα πριν από λίγα χρόνια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, στα Χανιά. Η κατηγορούμενη, η οποία δεν είχε προφυλακιστεί μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης -καταβάλλοντας ωστόσο «τσουχτερή» χρηματική εγγυοδοσία για να παραμείνει ελεύθερη- κάθισε στο εδώλιο του Δικαστηρίου κατηγορούμενη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος. 

Η 67χρονη ομολόγησε την πράξη της, ωστόσο υποστήριξε πως έκανε ό,τι έκανε για να βοηθήσει οικονομικά το παιδί της, το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η κατηγορούμενη είχε επιστρέψει σημαντικό μέρος του επίμαχου ποσού. Συγκεκριμένα, η γυναίκα είχε επιστρέψει στην τράπεζα περίπου 250.000 ευρώ. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, η σύνταξη της 67χρονης έχει εκχωρηθεί στην τράπεζα όπου εργαζόταν.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχη τότε την κατηγορούμενη, επιβάλλοντάς της ποινή κάθειρξης 15 ετών.  Ωστόσο, η Έδρα αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή της: Αυτό σημαίνει ότι η 67χρονη παρέμενε ελεύθερη μέχρι και σήμερα, οπότε και εκδικάστηκε η υπόθεσή της σε δεύτερο βαθμό.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News