default-image

Το μυστικό σχέδιο Τίλερσον για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Κόσμος
Το μυστικό σχέδιο Τίλερσον για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ οι έρευνες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έχουν ως στόχο να αποκαλύψουν τις σχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με το Κρεμλίνο συνεχίζονται, η αμερικανική ιστοσελίδα Buzzfeed, επικαλούμενη πηγές του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός μυστικού σχεδίου που αφορά μια νέα προσέγγιση συνεργασίας της Ρωσίας από την Ουάσιγκτον.

Το οποίο, σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα, συνέταξε ο νυν Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, είναι διαβαθμισμένο και έχει τρεις κατευθύνσεις.

Η πρώτη κατεύθυνση του σχεδίου Τίλερσον λέει ότι οι επιθετικές ενέργειες της Μόσχας έναντι των ΗΠΑ είναι μια επιλογή, καταδικασμένη σε αποτυχία και αντιπαραγωγική και για τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η αμερικανική ιστοσελίδα, το σημείο αυτό προβλέπει ότι αν η Ρωσία συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και να παρακολουθεί ασφυκτικά τους αμερικανούς διπλωμάτες στη Μόσχα, ερχόμενη σε αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα, η Ουάσιγκτον θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα.

Η δεύτερη κατεύθυνση, αφορά τη συνεργασία σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, όπως είναι η ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στη Συρία, ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο και η ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Ο Ρεξ Τίλερσον προτίθεται σύμφωνα με το σχέδιο να εμποδίσει την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας και να συντονίσει με τη Μόσχα τη δράση στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» κράτους στη Συρία.

Προς το παρόν, όμως, όπως γράφει η ιστοσελίδα, δεν είναι σαφές πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Εκτός των άλλων η Ουάσιγκτον και η Μόσχα διαθέτουν ένα εξελιγμένο οπλοστάσιο στον κυβερνοχώρο, αλλά μέχρι στιγμής, όπως λέει η πηγή της αμερικανικής ιστοσελίδας, δεν έχουν προσδιορίσει τι είναι έντιμο παιγνίδι και τι όχι.

Η τρίτη κατεύθυνση του σχεδίου Τίλερσον, αφορά τη «στρατηγικής σημασίας σταθερότητα» στις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία ως όρος περιλαμβάνει το φάσμα των μακροπρόθεσμων γεωπολιτικών στόχων που έχουν οι δύο χώρες.

Η Ουάσιγκτον μπορεί να διαμορφώνει τη νέα της αντίληψη για τις σχέσεις που πρέπει να διαμορφώσει με τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα εμφανίζεται να αγνοεί το περιεχόμενο ενός τέτοιου σχεδίου αλλά και να δηλώνει ότι δεν ετοιμάζει παρόμοια αιτήματα προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Για το εν λόγω σχέδιο ρωτήθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου και προέτρεψε τους δημοσιογράφους να αποταθούν καλύτερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα ο κ. Πεσκόφ διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν συντάσσει ανάλογες απαιτήσεις προς τις ΗΠΑ, με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων, ως απάντηση στο σχέδιο Τίλερσον.

«Όχι, τέτοιου είδους απαιτήσεις δεν ετοιμάζονται, αλλά συζητούνται ως θέματα ρουτίνας, ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον για θέματα που προκαλούν δυσαρέσκεια και προκαλούν εκνευρισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι «ο κύκλος των θεμάτων αυτών είναι γνωστός, αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ότι έγινε μια κάποια αρχή εποικοδομητικής συζήτησης επί αυτών των θεμάτων».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News