Ειδήσεις

Με λάθος κλίση η μία και μοναδική ράμπα κολύμβησης για ΑμΕΑ

Ηλεκτροκίνητη ράμπα για ΑμΕΑ στα Χανιά αλλά με ελλειπείς υποδομές.

Μία και μοναδική ηλεκτροκίνητη ράμπα για άτομα με κινητικά προβλήματα υπάρχει σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Χανίων η εγκατάσταση της οποίας όμως δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες υποδομές.

 Tο πρωτοποριακό σύστημα SEATRAC τοποθετήθηκε πριν από ένα χρόνο στην παραλία της Νέας Χώρας .Δυστυχώς όμως δεν εξασφαλίζει απόλυτη αυτονομία στο χρήστη .Επιπλέον , πριν ο κινητικά ανάπηρος καταφέρει να φτάσει μέχρι την ηλεκτροκίνητη ράμπα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη ζήτημα με την άφιξη του στην Ακτή Παπανικολή, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη χώρου στάθμευσης.

Σε χώρο που βρίσκεται στο ύψος του συστήματος Seatrac ,έχει προβλεφθεί μια θέση στάθμευσης για ΑΜΕΑ. Η σήμανση όμως είναι ανεπαρκής και περιορίζεται πάνω στο οδόστρωμα με συνέπεια η θέση να είναι τις περισσότερες φορές κατειλημμένη. Έτσι ο συνοδός ή συνοδοί των ΑμΕΑ είναι αναγκασμένοι είτε να παρανομήσουν σταθμεύοντας σε άλλο σημείο της παραλίας της Νέας Χώρας όπου δεν επιτρέπεται, είτε να περιμένουν να αδειάσει η θέση.   

Χρόνιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος η πρόσβαση στις παραλίες

Για ένα πρώτο σημαντικό βήμα κάνουν λόγο άνθρωποι με αναπηρίες και εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος που πάντως παρατηρούν ότι το σύστημα για να επιτελεί τον σκοπό του θα έπρεπε να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Αετοί Κρήτης» κ. Γιώργος Σκορδύλης τόνισε ότι «ήταν απαίτηση του αναπηρικού κόσμου να υπάρξει και στα Χανιά σύστημα για τη διευκόλυνση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα που επιθυμούν να κολυμπήσουν όπως όλοι οι άνθρωποι».

Ο ίδιος ωστόσο εξήγησε ότι «η ράμπα πρόσβασης στην παραλία έχει μεγαλύτερη κλίση από το επιτρεπόμενο όριο. Όσο για την αναπηρική θέση , η σήμανση της είναι απλά σχεδιασμένη στην άσφαλτο. Όταν φτάσαμε εδώ αναγκαστήκαμε να σταθμεύσουμε πάνω στο πεζοδρόμιο για να βοηθήσουμε το φίλο μας που έχει κινητικό πρόβλημα να κατέβει».  

Ο Κανάκης ο οποίος απέκτησε κινητικό πρόβλημα μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ,προσπαθεί να ζήσει μια φυσιολογική καθημερινότητα. Να χαρεί τη θάλασσα και τον ήλιο. Δυστυχώς ακόμη και μετά την τοποθέτηση του συστήματος SEATRAC στην παραλία της Νέας Χώρας, αδυνατεί να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια. Όπως είπε στη Ν.Κ. «όπως όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ξεδίνουν στη θάλασσα έτσι κι εμείς που έχουμε δυσκολίες στην κίνηση θέλουμε να κολυμπάμε, να απολαμβάνουμε τον ήλιο, να βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας. Για να γίνουν αυτά πρέπει να μας εξασφαλίζεται η πρόσβαση».

Εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος πάντως καλούν τη δημοτική αρχή των Χανίων δείξει τη σημασία που αρμόζει στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ. «Όταν φτιάχνεται κάτι για τους ανάπηρους στην πόλη μας καλό είναι να μας ρωτάνε ώστε να μην υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες τις οποίες εμείς θα αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδύλης.

Όπως ανακοίνωσε το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή των Χανίων , έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια δύο ακόμη ηλεκτροκίνητων ραμπών κολύμβησης για ΑμΕΑ οι οποίες θα εγκατασταθούν σε παραλίες της Νέας Κυδωνίας και του Ακρωτηρίου.

Ρεπορτάζ:Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια