Ειδήσεις

Βενεζουέλα: 17χρονος νεκρός με σφαίρα στο στήθος

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται εδώ και δύο μήνες οι διαδηλώσεις κατά του Νίκολας Μαδούρο στη Βενεζουέλα παρά την καταστολή από τις αρχές της χώρας.

Τελευταίο στον θλιβερό κατάλογο των 73 νεκρών από τον Απρίλιο οπότε και ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μπήκε τη Δευτέρα το όνομα ενός 17χρονου ο οποίος έπεσε νεκρός αφού δέχθηκε σφαίρα στο στήθος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Καράκας ο νεκρός ονομαζόταν Φαμπιάν Ούρβινα και σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος με άλλους 27 ανθρώπους να τραυματίζονται.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους στο ανατολικό και εύπορο τμήμα του Καράκας. Αντιμέτωποι με κανόνια νερού και δακρυγόνα, μια πυκνή ομάδα διαδηλωτών πέταγαν πέτρες, μολότοφ, και πυροτεχνήματα πίσω από πρόχειρες ξύλινες ασπίδες.

80η μέρα αντιδράσεων

«80η μέρα της αντίστασης, και ο λαός δεν έχει κουραστεί. Σήμερα είναι σαφές σε οποιονδήποτε ανησυχούσε ότι οι δρόμοι ηρέμησαν, ότι αυτό δεν ισχύει», είπε ο Φρέντι Γκουεβάρα, βουλευτής του κόμματος Λαϊκή Θέληση, στη διαδήλωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ, αναφερόμενος στο επεισόδιο όπου φαίνεται από βίντεο ότι ένας αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς πυροβολεί με πιστόλι, είπε ότι υπήρξε «ανάρμοστη και δυσανάλογη χρήση βίας». Σε ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι αρκετοί είχαν τραυματιστεί και ένας είχε σκοτωθεί. Οι συμμετέχοντες αξιωματικοί διερευνώνται, είπε, αλλά καταδίκασε τη χρήση βίας εκ μέρους των διαδηλωτών.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ότι σύρει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα προς τη δικτατορία με την καθυστέρηση εκλογών, τη φυλάκιση ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, και την πίεση για την αλλαγή του συντάγματος.

Ο θυμός των αντικαθεστωτικών ακτιβιστών έχει αυξηθεί από τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, που συμπίπτουν με μια κατακόρυφη αύξηση θνησιμότητας παιδιών λόγω ασιτίας και ελλειπούς περίθαλψης.

«Δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε περίθαλψη, δεν έχουμε μέλλον», είπε ένας διαδηλωτής που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, μιλώντας ενώ φορούσε μάσκα για τα δακρυγόνα. «Πώς είναι δυνατόν στα 19 μου χρόνια να βρίσκομαι εδώ και να πολεμάω;» αναρωτήθηκε.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια