Ειδήσεις

Στο μικροσκόπιο ειδικών ο αρχαιολογικός πλούτος της Κρήτης

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η 2η διεθνής αρχαιολογική συνάντηση της Ιεράπετρας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα».

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η 2η διεθνής αρχαιολογική συνάντηση της Ιεράπετρας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα».

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, οι εκλεκτοί αρχαιολόγοι , προσκεκλημένοι και ομιλητές της εκδήλωσης, επισκέφτηκαν την Αρχαιολογική Συλλογή στην Πλατεία Δημαρχείου και το απόγευμα ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ Χρύσα Σοφιανού, στις ανασκαφές του Ρωμαϊκού μικρού θεάτρου (η Ωδείου) στα Βιγλιά.

Το Σάββατο 17 Ιουνίου στη Συνεδριακή αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Μέριμνας της Ι.Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας, άρχισαν παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου, οι παρουσιάσεις των ερευνητικών εργασιών των εκλεκτών επιστημόνων που είχαν έρθει από όλο τον κόσμο.

Παρόντες ήταν, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ Εμμ. Παπαδάκης, οι τέως δήμαρχοι Νίκος Χριστοφακάκης και Μαν. Μαστοράκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Προϊστάκης, Μιχάλης Μαχαιράς, Γ. Κουγιουμουτζάκης , Ελένη Βλάσση και Μαν. Φραγγούλης.

Εντυπωσιασμένος ο Περιφερειάρχης

Με θερμά λόγια μίλησε για τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιεράπετρας ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση.

«Ευχαριστώ και συγχαίρω θερμά τον πρόεδρο του Συλλόγου κ Γιάννη Ροβιθάκη και το συμβούλιο του για την προσπάθεια τους να αναδείξουν τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς. Οι πρωτοβουλίες αυτές εύχομαι να βρουν μιμητές.

Επειδή το παλιό κτήριο όπου φιλοξενείται σήμερα η Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας, δεν έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές για την ανάδειξη την προστασία και την ασφάλεια των αρχαιολογικών μας θησαυρών, παρακαλώ τον δήμαρχο Ιεράπετρας σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, να βρουν ένα καταλληλότερο οικόπεδο για τη δρομολόγηση της κατασκευής ενός σύγχρονου αντισεισμικού κτηρίου, για να προσπαθήσουμε να το χρηματοδοτήσουμε, προκειμένου να φιλοξενηθεί εκεί η αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας.

Άμεσα θα χρηματοδοτήσουμε την προστασία του Φρουρίου Καλές με 300.000 ευρώ και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με 200.000 ευρώ», είπε μεταξύ άλλων ο κ Αρναουτάκης, επικροτώντας τις προσπάθειες του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων και του Δήμου Ιεράπετρας.

«Έχουμε τελειώσει τη μελέτη συντήρησης του κτηρίου της Αρχαιολογικής Συλλογής, όπου προβλέπονται καινούργια επιχρίσματα και βάψιμο, ενώ έχουμε δρομολογήσει τη διαδικασία για την αποκατάσταση του σπιτιού του Μεγάλου Ναπολέοντα», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θ. Καλαντζάκης ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Κρήτης για την υποστήριξη του.

Μετά το τέλος των ομιλιών βραβεύτηκαν για την προσφορά τους η κ Μαρτσέλα ντε Πάολι, ο κ Σκότ Γκάλιμορ, η κ Βίλη Αποστολάκου, η Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και ΝΑ Κρήτης, καθώς και οι δημότες κ.κ. Νίκος Ασπραδάκης, Μανόλης Κορνηλάκης, και Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης.

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν μέσω της επιστημονικής υπευθύνου του μουσείου της Βενετίας κ Μαρτσέλας ντε Πάολι, στον πρόεδρο του Μουσείου της Βενετίας κ. Λαρέζε και τον πρόεδρο του δικτύου Μουσείων του Νομού Βένετο κ. Φεράρα.

«Οι τριήμερες εκδηλώσεις που έγιναν με τη στήριξη της περιφέρειας Κρήτης και συνδιοργανωτές την Ι.Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας , το Δήμο Ιεράπετρας και το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο της Ιταλίας, στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ο Σύλλογος μας ευχαριστεί θερμά τον κ Αρναουτάκη, τον σεβ. κ.κ. Κύριλλο, το Δήμαρχο Ιεράπετρας κ Θ.Καλαντζάκη, το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο δια της κ. Χρύσας Διαμαντάκη, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν για την επιτυχία της διοργάνωσης και όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων κ Γιάννης Ροβιθάκης.

 «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα μας, την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας και τον πολιτισμό μας.

Όλο αυτό τον πλούτο, πρέπει να τον καταγράψουμε, να τον αναδείξουμε και να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές, εμπλουτισμένο με τις εμπειρίες και τα βιώματα τις γενιάς μας.

Μια γενιά, που έχει μεγαλώσει, ακούγοντας τα βιώματα του προπάππου που πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, του παππού που πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και των γονιών μας, που μεγάλωσαν στην Κατοχή.

Μια γενιά, που δεν ξέρω τελικά αν θα βγάλει ήρωες, όπως ο προπάππους, ο παππούς και οι γονείς μας, θα είναι όμως η γενιά, που πρέπει να θωρακιστεί από τα διδάγματα της ιστορίας και τα ένδοξα παραδείγματα των προγόνων μας.

Γιατί η ιστορία μας, η κουλτούρα μας και ο πολιτισμός μας, είναι τα κάτω σκαλοπάτια, που πάνω σ' αυτά οι Ευρωπαίοι και όλος ο Δυτικός Πολιτισμός, έκτισαν Παλάτια», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων κ Γιώργος Σωμαράκης.

Νεότερες ανακοινώσεις για τις αρχαιολογικές θέσεις που έχουν ανασκαφεί στην Ιεράπετρα, θα γίνουν στο επόμενο παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου στο Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου (INSTAP) της Αμερικανικής Σχολής, στην Παχιά Άμμο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια