Ειδήσεις

Η πρωτιά του airbnb στην Κρήτη φέρνει σφοδρές αντιδράσεις

Πρώτη πανελλαδικά είναι η Κρήτη στις μισθώσεις κατοικιών μέσω της πλατφόρμας airbnb, αφού αγγίζουν τις 10.000 τα διαθέσιμα ακίνητα στο νησί.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων καλούν την κυβέρνηση να τους προστατεύσει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σε διαφορετική περίπτωση θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσουν τις επίσημες άδειές τους και να λειτουργούν πλέον με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, γλιτώνοντας φόρους που θα χάσουν τα κρατικά ταμεία.

Πρωταθλήτρια πανελλαδικά στέφεται η Κρήτη ως προς την τουριστική μίσθωση κατοικιών μέσω της πλατφόρμας airbnb, αφού φέτος με αυτό τον τρόπο είναι διαθέσιμα 10.000 περίπου καταλύματα στο νησί.

Οι ιδιοκτήτες δωματίων και διαμερισμάτων προς ενοικίαση καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό και καλούν την κυβέρνηση να βάλει όρια στην αστική βραχυχρόνια μίσθωση, διαφορετικά θα καταθέσουν τις επίσημες άδειές τους, αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης ενοικιαζόμενων δωματίων Ρεθύμνου, Μανώλης Περάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ξενοδόχοι που υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι θα μπει απότομα φρένο στα έσοδα του κράτους, εάν και αυτοί διαφοροποιήσουν το καθεστώς λειτουργίας τους και δεν αποδίδουν πια στα κρατικά ταμεία μισό δισεκατομμύριο ευρώ καθαρά έσοδα, όπως διασαφηνίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης.

Με τη βραχυχρόνια αστική μίσθωση να προβλέπεται πια από το νόμο στην Ελλάδα, μπορεί κάποιος σε έναν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να εντάξει την ενοικίαση ενός ακινήτου για έως και 90 ημέρες ανά έτος και αυτό συμβαίνει πια σε πολλές πλατφόρμες και όχι μόνο στο airbnb.

Αυτό που δε συμβαίνει, είναι ο έλεγχος της αγοράς, όπως τονίζει ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, ενώ την ίδια ώρα ο ανταγωνισμός πιέζει τις τιμές προς τα κάτω, επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών του τουρισμού.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι και υφιστάμενες τουριστικές μονάδες χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης για να διαφημίσουν τις υποδομές τους.


Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια