default-image

Αρχαιολογική συνάντηση στην Ιεράπετρα

Πολιτισμός
Αρχαιολογική συνάντηση στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερη Αρχαιολογική Συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα, από τις 16 μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης- Σητείας, και του Δήμου Ιεράπετρας ο Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα» οργανώνει την Δεύτερη Συνάντηση Αρχαιολογικού και Ιστορικού ενδιαφέροντος από την 16η ως την 18η Ιουνίου στην Ιεράπετρα στο Συνεδριακό Κέντρο Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης & Σητείας.

Κύρια ομιλία  θα είναι αυτή του αρχαιολόγου Δρ. Scott Charles Gallimore, ο οποίος εκπόνησε το διδακτορικό του στην ρωμαϊκή Ιεράπετρα (2011, State University Nέας Yόρκης, Buffalo) και σήμερα διδάσκει ως καθηγητής στο πανεπιστημίου Wilfrid Laurier του Τορόντο.

Ο τίτλος της είναι «Η Ιστορία της Αρχαίας Ιεράπετρας: Η Διεθνής Μητρόπολη της Κρήτης». Εξίσου σημαντικές όμως θα είναι και οι ομιλίες για τις ανασκαφές στο Μικρό Θέατρο της Ιεράπετρας (Χρύσα Σοφιανού), για τις ενάλιες αρχαιότητες στα ύδατα πέριξ της νήσου Χρυσής (Δρ. Θεοτόκης Θεοδούλου), για την σημασία των ορεινών περιοχών της Ιεράπετρας κατά τη Μινωϊκή περίοδο (Δρ. Ιωάννης Παπαδάτος) για τα αρχαία ευρήματα στη νήσο Χρυσή (Δρ. Κωνσταντίνος Χαλικιάς), για τους αρχαιολογικούς δείκτες της σχετικής μεταβολής του επιπέδου θαλάσσης στην ακτή της Ιεράπετρας από τη Ρωμαϊκή περίοδο έως σήμερα (Δρ. Νικόλαος Μουρτζάς) - για να περιοριστώ στις ανακοινώσεις αρχαιολογικού περιεχομένου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: Εγκάρδια ευχή είναι να στεφθεί και η Δεύτερη Αρχαιολογική Συνάντηση με επιτυχία όπως ακριβώς και η πρώτη του Αυγούστου 2016.  Θα ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τους κόπους που καταβάλαμε σε στενή συνεργασία με τον δραστήριο Σύλλογο «Ιεράπυτνα», για την διοργάνωση της φετινής εκδήλωσης. Οι στόχοι του Συλλόγου, όπως τους έχουμε από κοινού οραματισθεί, είναι πρωτίστως η εμπέδωση και η διάδοση της γνώσης για την αρχαιολογική αξία της πόλης, των μνημείων και των έργων τέχνης που εμφαίνουν το λαμπρό παρελθόν της, και κατά δεύτερο λόγο, η συνέχιση σωστικών ανασκαφών από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Συνάμα, επιτακτική είναι η ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου που θα στεγάσει τα αξιόλογα αγάλματα της πόλης σε κατάλληλο χώρο, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές, και με σωστή και ελκυστική μουσειακή προβολή. Και εδώ δεν είναι ζήτημα μόνο Εφορίας Αρχαιοτήτων, αλλά και cultural management (πολιτιστικής διαχείρισης) των έργων τέχνης και μνημείων μιας πόλης που, αν και κληρονόμος ένδοξου παρελθόντος, η πολιτιστική της ταυτότητα παραμένει σχεδόν άγνωστη ως σήμερα στην πλειονότητα των πολιτών της.

Όλοι αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την συνεργασία των σχετικών φορέων, κρατικών, δημοτικών, της τοπικής Εκπαίδευσης και βεβαίως, της Περιφέρειας Κρήτης. Η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην πρόοδο του πολιτισμού, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ΕΡΤ η υπουργός πολιτισμού κα Κονιόρδου.

Ευχή όλων μας είναι το έργο που έχει αρχίσει με τις Αρχαιολογικές αυτές Συναντήσεις στην Ιεράπετρα, μάλιστα σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βενετίας, - εκλεκτή εκπρόσωπος του οποίου είναι η Δρ. Μarcella De Paoli, παρούσα και φέτος στην Ιεράπετρα, να τύχει της αναγνώρισης της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, και της διεύθυνσης Εφορίας Αρχαιοτήτων του νομού. Οι προσπάθειες μας έχουν γνωρίσει ήδη την πλήρη ανταπόκριση και συνέργεια της διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βενετίας Δρ. Annamaria Larese, και του διευθυντού του Δικτύου Μουσείων του νομού του Βένετο Δρ. Daniele Ferrara Φερράρα, όπως δηλώνουν οι επιστολές που έστειλαν τον Αύγουστο του 2016 στο Σύλλογο, στην Διεύθυνση Εφορίας του νομού, και στον Δήμο.  

Ας ευχηθούμε ότι από τώρα και στο εξής θα χαίρουν και της συμπαράστασης και συνεργασίας των ελληνικών φορέων.  Επαναλαμβάνω εδώ την άποψη που διατύπωσα στο περυσινό δελτίο τύπου της Πρώτης Αρχαιολογικής Συνάντησης στην Ιεράπετρα, ότι η δημιουργική συνεργασία του Συλλόγου  «Ιεράπυτνα»,  με  ένα μουσείο του εξωτερικού  (που επιμελήθηκα και επέτυχα, χάρη στη σημαντική συμβολή της αρχαιολόγου και επιμελήτριας του βενετικού μουσείου κας Ντέ Πάολι), είναι γεγονός πρωτοφανέρωτο για την Κρήτη, που ευχόμαστε να το μιμηθούν και άλλες κρητικές πόλεις.

Το μυστικό της επιτυχίας σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και σε κάθε κοινωνική πράξη για το κοινό όφελος, είναι η σωστή και τίμια συνεργασία. Αυτό έχω από πολλά χρόνια βιώσει, ζώντας στο εξωτερικό και πραγματευόμενη πολιτιστικά ζητήματα, και πάλι επικαλούμαι εδώ, γιατί πιστεύω ότι μόνο με την δημιουργική σύμπραξη αρμοδίων φορέων μπορεί να προοδεύσει πολιτιστικά ο τόπος μας, και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, καθότι από εδώ εκπορεύτηκαν, και εδώ καλλιεργήθηκαν σε ύψιστο βαθμό οι ανθρώπινες αξίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News