default-image

Το τσιγαράδικο δεν πρόλαβε να ξεφορτώσει την "πραμάτεια"-pic

Κρήτη
Το τσιγαράδικο δεν πρόλαβε να ξεφορτώσει την "πραμάτεια"-pic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στο λιμάνι του Ηρακλείου, οι διαδικασίες ελέγχου για τη νομιμότητα ή μη του πλοίου με σημαία Τανζανίας, το οποίο - με βάση πάντα τις πρώτες εκτιμήσεις - φέρεται να μεταφέρει χιλιάδες κούτες με λαθραία τσιγάρα, τελούσε υπό παρακολούθηση και το οποίο είχε ξεκινήσει από το Μαυροβούνιο με προορισμό τη Λιβύη.

Η διαδικασία καταμέτρησης βεβαίως απαιτεί αρκετό χρόνο και, εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά πως μιλάμε για λαθραίο φορτίο, θα δώσει την πρώτη αποτίμηση για το ύψος των δασμών που θα έχανε το ελληνικό Δημόσιο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΑΔΙΚΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΦΟΡΤΙΟ

Ο κατάπλους του πλοίου στο λιμάνι του Ηρακλείου

Το πλοίο, με σημαία Τανζανίας, έφτασε έξω από το λιμάνι του Ηρακλείου γύρω στις 9:30 χθες το βράδυ. Χρειάστηκε να περιμένει περίπου 20 λεπτά έξω από το λιμάνι, έως ότου αποπλεύσει από το λιμάνι το πλοίο της γραμμής. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό το συντονισμό του λιμενάρχη Ηρακλείου Ευθύμη Δουβή, οδηγήθηκε να "δέσει" στην προβλήτα 4-5. Εκεί όπου περίμενε ήδη μικτό κλιμάκιο λιμενικών και τελωνειακών Αρχών, που είχαν εντωμεταξύ καταφτάσει στο νησί από την Αθήνα.

Στις δηλώσεις του, λίγο αφότου έδεσε το πλοίο, ο λιμενάρχης Ηρακλείου Ευθύμιος Δουβής ανέφερε: «Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, εντοπίστηκε το πρωί φορτηγό πλοίο έμφορτο με τσιγάρα. Κρίθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθεί στον κεντρικό λιμένα Ηρακλείου, όπου και κατέφτασε με ασφάλεια, συνοδεία του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού "Γαύδος". Όλες οι πτυχές θα εξεταστούν εις βάθος από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση. Η διαδικασία ελέγχου ξεκινά ευθύς αμέσως και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά το πέρας του ελέγχου...».

Έτοιμα να φορτώσουν το λαθραίο φορτίο του ήταν φορτηγά στον όρμο Σφακίων

Τα φορτηγά περίμεναν, με ζεστές τις μηχανές και τα κλειδιά πάνω στη μίζα, στον απόμερο όρμο των Σφακίων, για να παραλάβουν το λαθραίο φορτίο. Το τσιγαράδικο ήταν έτοιμο να ξεφορτώσει την "πραμάτεια".

Όμως δεν πρόλαβε. Ήρθε το ρεσάλτο των λιμενικών να διακόψει το ξεφόρτωμα, με τους οδηγούς να γίνονται "καπνός" εν ριπή οφθαλμού, αφήνοντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στη βιασύνη τους να εξαφανιστούν τα κλειδιά στα... φορτηγά!

Σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από κινηματογραφική ταινία, και το οποίο παραπέμπει, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις και τα πρώτα στοιχεία, σε μια ακόμη διαδρομή λαθρεμπορίου προς τα νότια της Κρήτης, που έχουν εξελιχθεί σε σταυροδρόμι για πάσης φύσεως λαθραίες μεταφορές ή συναλλαγές, από τσιγάρα μέχρι όπλα και ναρκωτικά.

Μια διαφαινόμενη διαδρομή λαθρεμπορίου, που αυτή τη φορά διακόπηκε... "άδοξα"!

Το Λιμενικό και οι ελληνικές Αρχές, σε συνεννόηση πιθανώς και με αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού, γνώριζαν για το ταξίδι του πλοίου με σημαία Τανζανίας, το οποίο - με βάση πάντα τις πρώτες εκτιμήσεις - φέρεται να μεταφέρει χιλιάδες κούτες με λαθραία τσιγάρα, και το οποίο είχε ξεκινήσει από το Μαυροβούνιο με προορισμό τη Λιβύη. Το πλοίο τελούσε υπό παρακολούθηση.

Έτσι εντοπίστηκε την κατάλληλη πραγματικά στιγμή, την ώρα δηλαδή της εκφόρτωσης των λαθραίων τσιγάρων σε 4 νταλίκες, που περίμεναν σε όρμο των Σφακίων. Οι δύο νταλίκες, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν βουλγαρικές πινακίδες, με αφετηρία η μία τη Λαμία και η άλλη την Αθήνα, ενώ πληροφορίες μέσα από τις τοπικές Αρχές κάνουν λόγο και για εμπλοκή Κρητικών προσώπων στις διαδικασίες εκφόρτωσης των τσιγάρων στον όρμο των Σφακίων.

Μετά τον εντοπισμό και το ρεσάλτο των λιμενικών, το πλοίο οδηγήθηκε αμέσως στο λιμάνι του Ηρακλείου, συνοδεία του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού "Γαύδος".

Στη "φάκα"

Ο εντοπισμός του πλοίου έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες στον όρμο των Σφακίων, εκεί όπου κατέπλευσε, προκειμένου να ξεφορτώσει το παράνομο εμπόρευμα σε 4 φορτηγά που περίμεναν για να φορτώσουν, και οι οδηγοί των οποίων εξαφανίστηκαν προτού εντοπιστούν από τις λιμενικές Αρχές.

Το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 6 άτομα πλήρωμα, Ουκρανοί υπήκοοι, είχε αναχωρήσει από το Μαυροβούνιο με προορισμό τη Λιβύη, και φέρεται ότι παρακολουθείτο εδώ και ημέρες από τις Αρχές του Λιμενικού Σώματος.

Το πλοίο επισήμως είχε ως προορισμό το Τομπρούκ της Λιβύης. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δηλώσει κατά τον απόπλου από το Μαυροβούνιο. Ωστόσο, βρέθηκε χθες το πρωί στον όρμο των Σφακίων. Σε μια περιοχή, δηλαδή, που δεν είχε κανένα λόγο να βρίσκεται.

Άλλη μια ένδειξη που "φωτογραφίζει"... λαθρεμπόριο, αφού είναι συνήθης τακτική των λαθρεμπόρων να δηλώνουν ψευδή προορισμό και να πηγαίνουν αλλού για να ξεφορτώσουν την "πραμάτεια" τους.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης - Φωτεινή Μαυροματάκη

Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News