Ειδήσεις

Πήραμε τη δόση των 8,5 δισ. σε... δόσεις

Πήραμε τη δόση αλλά δεσμευτήκαμε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3.5% μέχρι το 2022 και «ίσων ή άνω» του 2% μέχρι το 2060  χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα για το χρέος, το οποίο «καίει» την Ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup το οποίο ακροβατεί σε λεπτές ισορροπίες με αρκετά θολά σημεία τα οποία άλλωστε δεν άφησε να… πέσουν κάτω ασχολίαστα η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση, διατηρώντας τις επιφυλάξεις της όσον αφορά στο χρέος.

Η πρώτη υποδόση που συνοδεύει την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης θα είναι 7,7 δισ. ευρώ και θα δοθεί αρχές Ιουλίου ενώ το συνολικό ποσό θα ανέρχεται στα 8,5 δισ. ευρώ.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ EUROGROUP ΜΕ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Τα 6,9 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή χρέους, και το υπόλοιπο ποσό για επιπλέον ανάγκες που έχει η χώρα. Θα γίνουν κι άλλες εκταμιεύσεις που θα λάβουν χώρα μετά το καλοκαίρι με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

Όσον αφορά στο χρέος τα όποια μέτρα  «ίσως υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που χρειάζεται» όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ επαληθεύοντας πλήρως όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Το σημείο αναφοράς παραμένει η απόφαση του  Eurogroup το Μάιο του 2016 κάτι που άλλωστε τόνιζαν εδώ και μέρες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως η Γερμανία.

Σχόλια