default-image

Συνεδριάζει το Eurogroup: Στόχος η δόση, σαφήνεια για χρέος

Οικονομία
Συνεδριάζει το Eurogroup: Στόχος η δόση, σαφήνεια για χρέος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ζήτημα του χρέους και στους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένεται να επικεντρωθεί η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, η οποία σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει αυτήν την ώρα.

Με κοινή διαπίστωση από όλες τις πλευρές στο EuroWorking Group που προηγήθηκε σήμερα το πρωί ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το σύνολο των 140 προαπαιτούμενων, η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια βελτιωμένη εκδοχή της συμφωνίας της 22ας Μαΐου.

Κατ' αρχάς, αναφορικά με το ύψος της δόσης, πηγές της ευρωζώνης, ανέφεραν ότι η πρόταση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθέροτητας στους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών ήταν να ανέλθει στα 8,5 δισεκ., ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που ενημέρωσαν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά νέους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και τόνωση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα του χρέους, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Γαλλία υποστηριζόμενη και από άλλα κράτη-μέλη ασκούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη σημερινή κοινή δήλωση.

Ντάισελμπλουμ: Περισσότερη σαφήνεια, αλλά όχι νούμερα για το χρέος

«Δεν θα μιλήσουμε για συγκεκριμένους αριθμούς για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σήμερα. Ελπίζω ότι θα έχουμε θετικά βήματα σήμερα. Είμαστε στο τελευταίο έτος του προγράμματος. Προετοιμάζουμε την Ελλάδα για την επόμενη φάση» δήλωσε προσερχόμενος στο συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να δούμε τι ξέρουμε έως τώρα και να συμφωνήσουμε επί της διαδικασίας» είπε ο ίδιος.

Τόνισε ωστόσο πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, δείχνοντας προς εκταμίευση της δοσης, το ύψος της οποίας μάλιστα θα συζητήσουν -όπως είπε- οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Την πρόθεση για υπακοή στην απόφαση του Μαΐου του 2016 για το χρέος, όπως απαιτεί η Γερμανία ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δείξει και νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM αναφέροντας ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα υπάρξει απόφαση για το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που θα γίνει το 2018, Ωστόσο, πρόσθεσε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια για το πώς θα μεθοδευτεί η ελάφρυνση του χρέους.

«Σήμερα θα δώσουμε περισσότερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ που έχει ζητήσει αυτή τη σαφήνεια, για το πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα μεθοδεύσουμε την απαιτούμενη ελάφρυνση χρέους του χρόνου», σημείωσε.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία του πώς θα ρυθμιστεί αυτή η ελάφρυνση, ποιος θα την υλοποιήσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά για το συνολικό πακέτο. Αυτές τις συζητήσεις θα κάνουμε σήμερα. Δεν θα υπάρξει ένα νούμερο που θα διαρρεύσει μετά από αυτό. Το νούμερο θα προκύψει στο τέλος του προγράμματος», τόνισε.

Συμπλήρωσε πως έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ δανειστών και Ελλάδας ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Σόιμπλε: Στις αγορές η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος

Πιστεύω πως σήμερα θα έχουμε τη συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως αναφέρει το Reuters.

Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια κοινή λύση, δήλωσε ειδικότερα προσερχόμενος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πιθανό συμβιβασμό που ίσως χρειαστεί να κάνει σήμερα για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Επίσης εκτίμησε ότι στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα να είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές.

Αναφορικά δε με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε «θα καταφέρουμε να βρούμε έναν τρόπο να το κρατήσουμε». Όπως πρόσθεσε, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πιθανότατα στο πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς οικονομική συμβολή μέχρι τον Αύγουστο 2018.

Η λύση για την Ελλάδα θα βασίζεται στην συμφωνία του 2016, επανέλαβε -προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης- ο Σόιμπλε.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αισιοδοξία ότι στο σημερινό Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει νέες πληρωμές προς την Ελλάδα, εξέφρασε νωρίτερα και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, δήλωση ενδεικτική ίσως της αποφαστιστικότητας του Σόιμπλε για εύρεση λύσης.

Πάντως, σύμφωνα, με την Καθημερινή, ούτε από τις σημερινές δηλώσεις Σόιμπλε έλειψαν τα καρφιά προς την Αθήνα, συνεχίζοντας το άτυπο μπρα ντε φερ που ξεκίνησε όταν ο γερμανός ΥΠΟΙΚ άφησε υπόνοιες για τη σχέση Τσίπρα-Τσακαλώτου, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες σπόντες για το πώς χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση το όλο ζήτημα. «Είχαμε εδώ και τρεις εβδομάδες συμφωνία, αλλά οι Ελληνες ζήτησαν άλλες τρεις για επικοινωνιακούς λόγους», είναι η νέα βόμβα Σόιμπλε σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Καθημερινή.

Επιμένει η Γαλλία για λύση στο θέμα του χρέους

Την επιθυμία της Γαλλάς για συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο σημερινό Eurogroup, επανέλαβε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ.Λεμέρ, που τον τελευταίο καιρό έχει αναπτύξει έντονες πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτό.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση χρέους με την ανάπτυξη και το ΑΕΠ παραμένει στο τραπέζι.

«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσης, να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα» σήμερα.

«Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Λαγκάρντ: Ελπίζω σε μια καλή λύση

Την ελπίδα ότι μια «καλή λύση» θα βρεθεί μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup. Όπως είπε, όλες οι πλευρές εργάστηκαν «σκληρά» τον τελευταίο καιρό και το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι όσο πιο «εποικοδομητικό» γίνεται, σεβόμενο παράλληλα τις «αρχές» του.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε μια καλή λύση μέχρι το τέλος της συνεδρίασης», υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ και δήλωσε «πάντα αισιόδοξη», απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μοσκοβισί: Το σημερινό Eurogroup πρέπει να πετύχει

Το σημερινό Eurogroup πρέπει να είναι επιτυχημένο και θα είναι επιτυχημένο, χρειάζεται να είναι επιτυχημένο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Το μήνυμα σήμερα πρέπει να είναι 'ναι, η δουλειά έχει γίνει', 'ναι, έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση' και κινούμαστε προς την εκταμίευση, αναζητούμε λύση για το χρέος και όλοι μαζί επιδιώκουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Στο ίδιο κλίμα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε, προσερχόμενος, «ευλόγως αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Αθήνα δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Ερωτηθείς αν περιμένει συμφωνία στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ στο Λουξεμβούργο ο Τσακαλώτος είπε ότι είναι «αισιόδοξος».

Την εκτίμησή του ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει σήμερα την έγκριση για την επόμενη δόση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας εξέφρασε και ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Bloomberg προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του ESM, «αναμένω σήμερα ότι ο Ευκλείδης θα φύγει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά». Για τους υπουργούς, αυτό είναι το πιο «σημαντικό», ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα απάντησε ότι περισσότερο αναγκαίοι είναι οι «εμπειρογνώμονες» του ΔΝΤ. «Τα χρήματα είτε έρθουν στο τέλος είτε ποτέ, δεν έχει σημασία για μας» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε ότι η συμφωνία του Μαΐου 2016 κάνει λόγο για ελάφρυνση το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος «εάν κριθεί απαραίτητο».

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο εμφανίστηκε πριν από την έναρξη των εργασιών του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γεργκ Σέλινγκ, επισημαίνοντας πως τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει πρόοδος, «ωστόσο, όπως έδειξε η τελευταία συνεδρίαση, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» και το ζήτημα είναι πόσο θα μετακινηθούν οι επί μέρους πλευρές.

«Ανοικτό εξακολουθεί να είναι το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ανέφερε ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ, προσθέτοντας όμως πως σε αυτό θα μπορούσε να βρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός «όπως είχα προτείνει ήδη την προηγούμενη φορά, το να γίνει τουλάχιστον από κοινού αποδεκτό ένα πολιτικό κείμενο. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί».

Τυχόν νέες απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών θα τις θεωρούσε «όχι ιδιαίτερα έντιμες», καθώς, όπως σημείωσε, δεν μπορεί κάποιος να ζητά πάντα περαιτέρω μέτρα.

«Μετά εφαρμόζονται τα μέτρα και κάποιος δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό. Κάποτε πρέπει να υπάρξει το σημείο που κάποιος λέει, αυτό έχει τελειώσει ή όχι», συνέχισε ο Σέλινγκ.

Κατά την άποψή του, το θέμα δεν αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ή το Eurogroup, αλλά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, όπως ανέφερε, αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο, «έχει καλώς», παρόλα αυτά «μπορεί κανείς να φτάσει σήμερα σε αποτέλεσμα».

Και αυτό, τόνισε ο ίδιος, πρέπει να γίνει επειδή «κανένας δεν επιθυμεί να ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι ένα είδος εικασιών ως προς το μέλλον της Ελλάδας. Όλα αυτά τα ζήσαμε ήδη ένα καλοκαίρι και πρέπει αυτή τη φορά να τα αποφύγουμε».

Το κύριο θέμα του Eurogroup είναι η Ελλάδα. Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών των χωρών του ευρώ.

Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι, αύριο, στη συνεδρίαση του Ecofin θα γίνει άμεση αναφορά στη χώρα του, και στις συστάσεις οικονομικής πολιτικής που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News