default-image

Το τραγικό τέλος του Άρη Βελουχιώτη

Το τραγικό τέλος του Άρη Βελουχιώτη

Σαν σήμερα, στις 16 Ιουνίου του 1945, βάζει τέλος στη ζωή του ο πρωτοκαπετάνιος της ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ, Άρης Βελουχιώτης. Γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1905, στη Λαμία και το πραγματικό του όνομα ήταν Θανάσης Κλάρας.

Σπούδασε γεωπόνος και μετά από μια σύντομη καριέρα ως δημόσιος υπάλληλος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στο κόμμα κι έγινε γνωστός με το παρατσούκλι «Μιζέριας».

Το 1936 καταδικάζεται σε φυλάκιση στην Κέρκυρα από τη δικτατορία του Μεταξά και αποφυλακίζεται τρία χρόνια μετά, έχοντας νωρίτερα υπογράψει «δήλωση μετανοίας».

Η ενέργειά του αυτή - στην οποία προέβαιναν αρκετοί κομμουνιστές για να απελευθερωθούν και να συνεχίσουν τη δράση τους - έμελλε να τον σημαδέψει μέχρι το τέλος της πολυτάραχης ζωής του. Το 1942 ξεκινά με ελάχιστους άνδρες, κι έπειτα από σχετική διαταγή του ΚΚΕ, το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης.

Η φήμη του εδραιώθηκε μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η οποία σημειώθηκε με τη συνδρομή του ΕΔΕΣ και Βρετανών αξιωματικών. Ο Βελουχιώτης και οι άνδρες του δε συμμετείχαν στα Δεκεμβριανά που ακολούθησαν, ωστόσο ήταν ανάμεσα στους ηγέτες του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ που υπέγραψαν τη Συμφωνία της Βάρκιζας, το Φεβρουάριο του 1945. Παρ' όλα αυτά, γρήγορα κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του ΕΑΜ για τη λανθασμένη τακτική της και ξανανέβηκε στο βουνό, βάζοντας μπρος το δεύτερο αντάρτικο.

Μέχρι και λίγες ώρες πριν βάλει τέλος στη ζωή του, ο Άρης πίστευε ότι θα καταφέρει να πείσει το ΚΚΕ να τον στηρίξει. Στις 16 Ιουνίου, ωστόσο, ο "Ριζοσπάστης" δημοσίευσε υβριστικό δημοσίευμα για τον Άρη, αποκηρύσσοντάς τον.

Την ίδια ημέρα, όντας αποκομμένος με τους λιγοστούς άντρες του κι έχοντας περικυκλωθεί από στρατιωτικές και παραστρατιωτικές κυβερνητικές ομάδες, στρέφει το περίστροφο στο κεφάλι του και αυτοκτονεί.

Το τέλος του "Πολέμου των Ρόδων"

Ήταν 16 Ιουνίου του 1487 όταν διεξήχθη στην Αγγλία η περίφημη μάχη του Στόουκ Φιλντ, η οποία σφράγισε ουσιαστικά τον "Πόλεμο των Ρόδων".

Ως "Πόλεμος των Ρόδων" ονομάστηκε ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στη Βρετανία στα μέσα του 15ου αιώνα, ανάμεσα στον Οίκο των Λάνκαστερ και τον Οίκο της Υόρκης, για τη διαδοχή του θρόνου... Ο "Πόλεμος των Ρόδων" βαφτίστηκε έτσι εξαιτίας του ρόδου, που ήταν το σύμβολο στο οικόσημο τόσο των Λάνκαστερ, όσο και της Υόρκης.

Η γέννηση του θρυλικού Τζερόνιμο

Στις 16 Ιουνίου του 1829 γεννιέται στον ποταμό Γκίλα, στην Αριζόνα των ΗΠΑ, ένας από τους διασημότερους ηγέτες των Ινδιάνων. Ο λόγος για τον Τζερόνιμο, ο οποίος έμεινε στην ιστορία, καθώς πολέμησε τόσο εναντίον του Μεξικού όσο και εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, υπερασπιζόμενος τα εδάφη των Απάτσι.

Ο Τζερόνιμο ανήκε στη φυλή Μπεντονκόχε, η οποία ήταν παρακλάδι των Απάτσι. Πέθανε το Φεβρουάριο του 1909, στο Φορτ Σιλ της Οκλαχόμα, από πνευμονία.

2004: H Eθνική κόντρα στους Ισπανούς

Ήταν 16 Ιουνίου του 2004 όταν η Εθνική Ελλάδος δίνει το δεύτερο αγώνα της για το Euro της Πορτογαλίας. Μετά τη μεγάλη νίκη στην πρεμιέρα επί της διοργανώτριας ομάδας, η Ελλάδα αντιμετώπισε την Εθνική Ισπανίας. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1, ενώ το γκολ της Εθνικής σημείωσε ο Άγγελος Χαριστέας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News