default-image

"Έφυγε" ο δημιουργός του 1ου πλωτού κολυμβητηρίου στον Κούλε

Κρήτη
"Έφυγε" ο δημιουργός του 1ου πλωτού κολυμβητηρίου στον Κούλε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφτιαξε το πρώτο πλωτό κολυμβητήριο στο Ηράκλειο και μπορεί να μην καταγόταν από την Κρήτη, όμως στα 6 χρόνια που βρέθηκε στο νησί, του έδειξε την αγάπη του με κάθε τρόπο.

Ο λόγος για τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Μιχάλη Σπανάκο, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης, σε ηλικία 91 ετών και ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής και κατασκευαστής του πρώτου πλωτού κολυμβητηρίου του Ηρακλείου, στο Ενετικό Λιμάνι.

Ο Μιχάλης Σπανάκος ήταν καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε ιστορικά σχολεία της χώρας, όπως στο Πρώτο Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου και στην Ιωνίδειο Πρότυπη Σχολή Πειραιά.

Ο Μιχάλης Σπανάκος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 20 Οκτωβρίου 1926 στον Πειραιά. Η γυμναστική τον «κέρδισε» και εισήχθη στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής, ενώ έχει φοιτήσει και στη σχολή προπονητών του ΣΕΓΑΣ.

Πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε ως καθηγητής σωματικής αγωγής στο Πρώτο Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου. Η αγάπη του, όμως για την Κρήτη φάνηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς εκτός από δάσκαλος προσέφερε για χρόνια τις γνώσεις του σε αθλητικά σωματεία του Ηρακλείου, έχοντας μάλιστα τιμηθεί και από την ΕΚΑΣΚ.

Μάλιστα, τεράστια ήταν και η προσφορά του στην Κρήτη, καθώς, με «σύμμαχο» την έμπνευση, αλλά και την αγάπη του, τόσο για τον αθλητισμό όσο και για το Ηράκλειο, δημιούργησε το πρώτο πλωτό κολυμβητήριο στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου. Μία πολύ καινοτόμα, για την εποχή της, ιδέα, για την οποία και τιμήθηκε με έπαινό από το διάδοχο Κωνσταντίνο, ενώ όλες οι τοπικές εφημερίδες της εποχής μιλούσαν για αυτήν.

Το 1961, η δουλεία του τον απομάκρυνε από το νησί, όμως ο Μιχάλης Σπανάκος συνέχισε να αποδεικνύει την αγάπη του για τον αθλητισμό με κάθε τρόπο. Διατέλεσε προπονητής στίβου του Ολυμπιακού και όταν προήχθη σε επιθεωρητής αρνήθηκε αυτή την τόσο σημαντική πρόταση, καθώς δεν ήθελε να αφήσει τους μαθητές του.

Δείτε το βίντεο με τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News