Ειδήσεις

Κρήτη:Νομπελίστρια εξηγεί το κλειδί για την κλιματική αλλαγή

Σαφές μήνυμα για την ανάγκη της αναστροφής της κλιματικής αλλαγής έδωσε από το Ρέθυμνο διακεκριμένη επιστήμονας κάτοχος νόμπελ από τη Σλοβενία την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αγνοεί επιδεικτικά τις συμφωνίες για το κλίμα.

Η μείωση της εξάρτησης των νησιωτικών και αγροτικών περιοχών από τα ορυκτά καύσιμα είναι ο στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος Compose που συγκέντρωσε διακεκριμένους ιθύνοντες από την Ευρώπη στο Ρέθυμνο.

Στο φιλόδοξο επιστημονικό πρόγραμμα συμμετέχουν οι δήμοι Ρεθύμνου και Ανωγείων σε συνεργασία με το πολυτεχνείο Κρήτης.

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να τινάζει στον αέρα τις διεθνείς συμβάσεις για το κλίμα, σαφές μήνυμα στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά με οργάνωση και μέτρο, απηύθυνε από το Ρέθυμνο, νομπελίστρια πανεπιστημιακός από τη Σλοβενία.

Όπως εξήγησε, η Lucka Kajfez Bogataj, ιδιαίτερα για την Κρήτη και τις νησιωτικές περιοχές το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας με την ανάπτυξη μικρών μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δε θα οχλούν το ευαίσθητο οικοσύστημα.Την ίδια ώρα και ο Ιταλός εκπρόσωπος της συνθήκης του Κυότο, τονίζει ότι η Ευρώπη θα θέσει ακόμα πιο αυστηρούς στόχους στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. 

Πολίτες, πολιτικοί και επιχειρήσεις καλούνται να ενώσουν δυνάμεις σε αυτό το πιλοτικό, επιστημονικό πρόγραμμα για να μειωθεί η κατανάλωση ορυκτών πόρων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε επίπεδο Ρεθύμνου, ο μητροπολιτικός δήμος συνεχίζει το πρόγραμμα συλλογής μαγειρικών λιπών με στόχο και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων, ενώ στα Ανώγεια θα τεθεί στο επίκεντρο η βελτίωση της χρήσης του παραδοσιακού τζακιού που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα εντός και εκτός οικίας.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια