default-image

Βαριές εκφράσεις, αιχμές και ξεσπάσματα για το Πολιτιστικό

Κρήτη
Βαριές εκφράσεις, αιχμές και ξεσπάσματα για το Πολιτιστικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκρατημένες "ενέσεις" αισιοδοξίας χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου από τη διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ για την πολυπόθητη, προσεχώς, εκκίνηση των εργασιών της μπλοκαρισμένης β' φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου, στον απόηχο μιας "εκρηκτικής" συνεδρίασης που τα είχε όλα...

Από ανησυχητικά "καμπανάκια" διά στόματος των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης για την τύχη του έργου και οργισμένα ξεσπάσματα προσωπικά κατά του τεχνικού διευθυντή της ΔΕΠΤΑΗ, μέχρι εκατέρωθεν πολιτικές βολές, αιχμές και "καρφιά" και εσωτερικές γκρίνιες στην πλειοψηφία.

Επί της "ταμπακέρας", σε μια συζήτηση όπου ακούστηκαν πολλά, όπου ακούστηκαν βαριές εκφράσεις και σκληρά λόγια, το συμπέρασμα είναι ένα: Η υπόθεση ολοκλήρωσης του Πολιτιστικού Κέντρου, όπως παραδέχτηκε και η διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ, υπερασπιζόμενη πάντως τους χειρισμούς της, συνεχίζει να ακροβατεί σε επικίνδυνα... τεντωμένο σχοινί, δίχως να λείπουν και οι εσωτερικοί κλυδωνισμοί στην πλειοψηφία. Και αυτό γιατί στελέχη της, όπως διαφάνηκε χθες, δε βλέπουν με καλό μάτι κάποιους πολιτικούς χειρισμούς, σε σχέση μάλιστα και με το πρόσωπο του τεχνικού διευθυντή της ΔΕΠΤΑΗ.

Η "εκρηκτική" για μια ακόμη φορά συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με έναυσμα τις δύο επερωτήσεις-παρεμβάσεις των "Ενεργών Πολιτών" Ηρακλείου και της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ξεκίνησε με την πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης Χαρά Τριαματάκη. Η ίδια ανέγνωσε ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, η οποία ήταν καταπέλτης.

«Δεν έχει αποπερατωθεί η α' φάση του έργου και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα καν αυτή τη στιγμή για τη β' φάση. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη οριστικά μελέτη εφαρμογής μαζί με τα κατασκευαστικά σχέδια. Ταυτόχρονα έχουμε πλήθος ένδικων μέσων που έχουν ασκηθεί από τον ανάδοχο της β' φάσης. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το έργο βρίσκεται σε δυσχερή θέση και πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα», ανέφερε, σε αγωνιώδεις τόνους, η κ. Τριαματάκη.

Παίρνοντας το λόγο, ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Επιτροπή Παρακολούθησης Κώστας Ξυλούρης, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΤΑΗ Παναγιώτη Αναστασάκου, που δεν ήταν παρών, ανέφερε:

«Σήμερα απουσιάζει ένας κύριος που μας απειλεί με εξώδικα γιατί δε σας υπολογίζει! Ποιος του δίνει τη δύναμη τού κ. Αναστασάκου να απειλεί τη δική σας Επιτροπή; Το έργο έχει φτάσει στα όρια. Αν συνεχίσετε την τακτική αυτή, κύριοι της δημοτικής Αρχής, σημαίνει ότι δε σας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί το έργο όπως πρέπει».

"Καμπανάκι", με φόντο τα νομικά... τερτίπια του αναδόχου της β' φάσης, έκρουσε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος των "Ενεργών Πολιτών" στην Επιτροπή Παρακολούθησης Ζαχαρίας Ασσαριωτάκης.

Αιχμές Κουράκη

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης εξέφρασε τη θυμηδία του για το ότι ακούγονται, όπως είπε, βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμοί προσωπικά κατά ενός ανθρώπου που δεν είναι μάλιστα παρών.

«Να έρθει εδώ ο Αναστασάκος, αλλά όχι σε αυτό το κλίμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης, ο οποίος άφησε αιχμές κατά της Επιτροπής, ότι επιχειρεί να βγάλει τις ευθύνες από πάνω της, μένοντας σε απλές διαπιστώσεις, αντί, όπως σημείωσε, να προτείνει συγκεκριμένες κινήσεις, ενέργειες και μέτρα...

Βολές Λυγερού

Σε πολύ υψηλούς τόνους μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες", Ηλίας Λυγερός.

«Τον Οκτώβριο του 2014 σας είχαμε υποδείξει το σωστό δρόμο να κινηθείτε. Η δημοτική Αρχή όμως, κατόπιν πιέσεων και υποδείξεων, προτίμησε τη λύση της μελέτης-κατασκευής. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, και πού βρισκόμαστε σήμερα; Έχουμε ένα τελματωμένο έργο. Ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχει καμία περίπτωση το έργο να τελειώσει πριν τα τέλη του 2018», υπογράμμισε ο κ. Λυγερός, ο οποίος κατήγγειλε ανοιχτά "φωτογραφική" πρόσληψη επιβλέποντος μηχανικού και ρουσφέτια.

«Τώρα προκηρύχθηκε η θέση του επιβλέποντος μηχανικού. Τι προϋπόθεση έβαλαν; Ότι πρέπει να έχει προϋπηρεσία σε παρεμφερές έργο τα τελευταία 3 χρόνια! Φωτογραφική καθαρά ήταν η προκήρυξη. Κι αν κάποιος τους πάει δικαστικά, θα δικαιωθεί. Ξέρετε γιατί; Αυτός που πήρατε δεν έχει τελειώσει τη σύμβασή του. Άρα, ποια προϋπηρεσία τελείωσε; Ό,τι θέλετε κάνετε. Ρουσφέτια κάνετε!», ξέσπασε ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών", ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την απορία του για το ποιος διοικεί τη... ΔΕΠΤΑΗ!

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Μιχάλης Κασαπάκης, κατηγόρησε τον κ. Αναστασάκο για αλαζονεία. Ο ίδιος εγκάλεσε τόσο τη νυν όσο και την προηγούμενη δημοτική Αρχή για τους χειρισμούς της, και ζήτησε ξανά το έργο να φύγει από τα χέρια της ΔΕΠΤΑΗ...

Υπεραμύνθηκαν των χειρισμών

Απαντώντας στα ερωτήματα και στην "ομοβροντία" πυρών, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ υπεραμύνθηκαν των χειρισμών τους, ενώ επιχείρησαν να στείλουν καθησυχαστικά μηνύματα, αν και σε πολύ συγκρατημένο, είναι η αλήθεια, ύφος, για την ολοκλήρωση του έργου.

«Θέλουμε το έργο όπως το δημοπρατήσαμε. Εκεί έχουμε στυλώσει τα πόδια! Γιατί κατηγορούμαστε; Επειδή έχουμε καθυστερήσει, αλλά μόνο επειδή δε θέλαμε εκπτώσεις ποιοτικές και άνοδο κόστους; Γίνεται προετοιμασία του εργοταξίου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν προσεχώς», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης.

«Έχει δοθεί τελεσίγραφο στον εργολάβο της α' φάσης μέχρι το Σεπτέμβριο. Του κρατάμε εγγυητικές ύψους 2 εκατ. ευρώ. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος.

Το έργο έχει μπει σε ένα δρόμο. Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κυλήσει αρνητικά η υπόθεση», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News