default-image

Μπορεί το dna να φτιάξει τους αθλητές του μέλλοντος;

Αθλητισμός
Μπορεί το dna να φτιάξει τους αθλητές του μέλλοντος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει για τα καλά και στον παγκόσμιο αθλητισμό. Σε σημείο πλέον που εκτός από την αποφυγή τραυματισμών και το πρόγραμμα διατροφής, ανάλογα με το dna του κάθε ανθρώπου, μπορεί να δώσει κατευθύνσεις για το άθλημα που ένας νεαρός/νεαρή έχει έφεση και πρέπει να ακολουθήσει!

Με το πέρασμα των χρόνων τεχνολογία και επιστήμη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόδοση και την εξέλιξη των αθλητών. Μέσω γονιδιακού ελέγχου είναι εύκολο πλέον όχι μόνο να προβλεφθεί κάποια αδυναμία στο μυικό σύστημα, αλλά να αποφευχθούν ασκήσεις που μπορούν μελλοντικά να επιφέρουν τραυματισμούς ή επιβάρυνση στο σώμα με κόστος την απόδοση και φυσικά τα περιττά έξοδα σε γιατρούς και αποθεραπείες.

Η τεχνική αυτή αρχίζει και κατακτά πλέον ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη (Πρέμιερ Λιγκ), εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια οι ομάδες έχουν δημιουργήσει γενετικό προφίλ των αθλητών, με σκοπό να έχουν μία βάση δεδομένων με στοιχεία που στο μέλλον θα αποδειχθούν χρήσιμα στους συλλόγους και φυσικά στους αθλητές.

Οι δείκτες χρησιμοποιούνται, αναλύονται και κατατάσσονται σε λίστες χωρισμένες σε ύψος/βάρος κλπ. Πράγματα που σε βάζουν σε σκέψεις για το #poupaeiokosmos.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικότερα όταν μιλάμε για τεστ dna, υπάρχει η δυνατότητα να προβλεφθεί ακόμα και που έχει έφεση ένας/μια νεαρός/νεαρή που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό σε μικρή ηλικία. Ουσιαστικά γίνεται καταγραφή της φυσικής ικανότητας και αντοχής, ενώ στη συνέχεια, ειδικοί εξηγούν στους γονείς σε ποιο άθλημα έχει έφεση και με ποιο τρόπο είναι σωστό να κάνει τα πρώτα βήματα.

Το σημαντικότερο από όλα όμως αφορά στη διατροφή. Συγκεκριμένα αιματολογικά τεστ φτιάχνουν έναν διατροφικό χάρτη του αθλητή/ατόμου, του προτείνουν τροφές που λειτουργούν προς όφελός τους και δίνουν τη δυνατότητα για μάξιμουμ απόδοση στις δραστηριότητές του.

Πηγή: contra.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News