Ειδήσεις

Λύση για τα φυτικά υπολείμματα αναζητούν στην Ιεράπετρα

Η ώρα της αλήθειας έφθασε για τη θερμοκηπιακή Ιεράπετρα, που αναζητεί εδώ και χρόνια, την καλύτερη δυνατή λύση στη διαχείριση των φυτικών της υπολειμμάτων.

Η επίσκεψη των επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ πριν μερικές μέρες στο Δήμο Ιεράπετρας, που είχε στόχο, τον έλεγχο των εργασιών αποκατάστασης που έχουν γίνει στη θέση Πλατειά Όψη, όπου λειτουργούσε αναγκαστικά παράνομα για πολλά χρόνια ο καταργημένος πια Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων(ΧΑΔΑ), έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα της διαχείρισης των θερμοκηπιακών φυτικών υπολειμμάτων.

Δίπλα στον αποκατεστημένο περιβαλλοντικά παλιό ΧΑΔΑ, οι ελεγκτές βρήκαν το νέο χώρο προσωρινής διάθεσης φυτικών υπολειμμάτων, με όγκους φυτών και σάπιων κηπευτικών, και απείλησαν το Δήμο με πρόστιμο. Έδωσαν, όμως, προθεσμία μερικών ημερών στις υπηρεσίες του, να καθαρίσουν και να εξαφανίσουν ότι είχε μεταφερθεί εκεί από τους αγρότες, γιατί το τοπίο θύμιζε μια νέα μικρή χωματερή, δίπλα στην παλιά που είχε στο μεταξύ αποκατασταθεί.

Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας ανακοινώθηκε ότι λόγω εργασιών αποκατάστασης που εκτελούνται στον χώρο, θα παραμείνει κλειστός από την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 έως και την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017.

«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα η διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων που δεν το έχουμε λύσει μέχρι στιγμής. Ο Νόμος προβλέπει όμως ότι, ο κάθε παραγωγός, θα πρέπει να διαχειρίζεται μόνος του τα φυτικά του υπολείμματα. Ο Δήμος Ιεράπετρας όσο μπορούσε εξυπηρετούσε τον αγροτικό κόσμο με τον χώρο που του είχε δώσει για να εναποθέτει προσωρινά τα "ξεμποστανίδια" του. Τώρα όμως δεν γίνεται πια, γιατί δεν μας το επιτρέπουν οι επιθεωρητές του ΥΠΕΚΑ. Είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε αυτόν το χώρο και να τον αποκαταστήσουμε, γιατί οι ελεγκτές θα επιστρέψουν σε μερικές μέρες. Θα πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί, με τις δημοτικές παρατάξεις, τους αγρότες και την περιφέρεια Κρήτης να βρούμε μια άλλη καλύτερη και νόμιμη λύση», μας είπε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιώργος Ασπραδάκης.

«Τρία χρόνια επισημαίνουμε στη Δημοτική Αρχή ότι, θα πρέπει να βρούμε μια καλύτερη λύση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, για τα φυτικά υπολείμματα της περιοχής, αλλά δεν μας ακούει κανείς. Η παράταξη μας είναι έτοιμη να συνεισφέρει θετικά όταν προσκληθεί σε αυτήν τη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους», δηλώνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Γιώργος Προϊστάκης.

Αυτήν την περίοδο ξεριζώνονται οι χειμερινές καλλιέργειες των θερμοκηπιακών κηπευτικών και οι αγρότες έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν τα φυτικά υπολείμματα τους, μπροστά στις εισόδους των θερμοκηπίων τους και στις άκρες των δρόμων, δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα για τους διερχόμενους επισκέπτες.

«Ο Αγροτικός Σύλλογος δεν είναι αρμόδιος να υποδείξει στις Αρχές, πως θα διαχειριστούν τα φυτικά υπολείμματα των παραγωγών. Μπορεί να λέει ο Νόμος ότι ο κάθε αγρότης είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των φυτικών του υπολειμμάτων, αλλά δεν ξεχνούμε ότι ψηφισμένος από τη Βουλή Νόμος του κράτους που όριζε τη ναύλωση πλοίου ασφαλείας, σε περίπτωση που έμενε αποκλεισμένη η νησιωτική Ελλάδα, πάνω από 72 ώρες, ποτέ δεν εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση. Δεν μπορεί λοιπόν οι Νόμοι να ισχύουν μόνο όποτε βολεύει ορισμένους, που θέλουν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Εμείς είμαστε πάντως έτοιμοι να βοηθήσουμε, να βρεθεί μια σωστή λύση για τον τόπο μας», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μαν. Μιχαλάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια