Ειδήσεις

Γκρεμισμένα σπίτια, άστεγοι και απόγνωση στη Λέσβο

Ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και η καταγραφή των ζημιών στη Λέσβο, δίνονται συμβουλές στους κατοίκους τι να προσέχουν και τι να αποφεύγουν στις σεισμοπαθείς περιοχές. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει τον δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χθες ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι 150 σπίτια από τα 254 που ελέχθησαν από τα συνεργεία έχουν κριθεί ακατοίκητα στη Βρισά αλλά και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό. Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί και στη Λέσβο το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΛΕΣΒΟΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕΤΡΟΥΝ ΠΛΗΓΕΣ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ , ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΕ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΣΠΙΤΙΑ

Επίσης θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο και θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ.  

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες δήλωσε πως με εντολή του προέδρου Γιούνκερ εξετάζονται όλες οι δυνατότητες στήριξης της Μυτιλήνης, ενώ τη Χίο επισκέπτεται σήμερα η Κ. Κρέτσου για συνάντηση με δημάρχους, τον δήμαρχο Λέσβου και τον Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου.

350 άστεγοι

Περίπου 350 άστεγους άφησε πίσω του ο σεισμός. Διατάχθηκε από τις αρμόδιες αρχές η εκκένωση του χωριού Βρίσα, στο οποίο ζούσαν 850 κάτοικοι, αλλά όσοι διέμεναν στις παρυφές του χωριού και σε νεόκτιστες κατοικίες, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι πλιάτσικο και λεηλασίες. Για τον ίδιο λόγο, έχει διαταχθεί να περιπολεί η αστυνομία στην περιοχή.

Οδηγίες στους κατοίκους

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενημέρωσαν τους πολίτες στις σεισμόπληκτες περιοχές μέσω οδηγιών, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

•  Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνεται σημασία στις φημολογίες.

•  Αν διαπιστώνετε βλάβες στο σπίτι σας αποφύγετε να εισέλθετε σε αυτό προτού ελεγχθεί από κλιμάκιο μηχανικών.

•  Μην διέρχεστε δίπλα από κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές  καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

•  Σε περιοχές που έχει απαγορευτεί η διέλευση πεζών και οχημάτων ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και σεβαστείτε τις υποδείξεις τους.

•  Εάν συντρέχουν ιδιαίτερα σημαντικοί λόγοι για να εισέλθετε μέσα στο σπίτι σας που έχει υποστεί φθορές ή μερική κατάρρευση, ενημερώστε την Αστυνομία ή την Πυροσβεστική και ζητείστε τη συνδρομή τους.

•  Μην σταθμεύετε σε σημεία που διέρχονται οχήματα ή μηχανήματα συνεργείων αποκατάστασης βλαβών. Μην παρεμποδίζετε το έργο τους.

Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, προτείνει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:

Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στη Λέσβο, την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με στόχο την προστασία της υγείας του πληγέντος πληθυσμού και της δημόσιας υγείας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, με εγκύκλιο του προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να διενεργήσουν υγειονομικό έλεγχο λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, έτσι ώστε να διερευνηθεί η δημιουργία οποιασδήποτε διαρροής ή εισροής ξένων υλών στο δίκτυο, που μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Συστήνεται οι υπεύθυνοι ύδρευσης και οι υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, έτσι ώστε να διενεργούνται συστηματικά έλεγχοι του νερού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης, να αυξηθεί η συχνότητα παρακολούθησης και άλλων ποιοτικών παραμέτρων και να ελέγχονται οι τιμές του υπολειμματικού χλωρίου.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων. Σε περίπτωση συχνών και μεγάλης διάρκειας διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή των πληγέντων, στους οποίους διανέμονται τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης, στον τρόπο διανομής και κυρίως την ποιότητα κατά τον χρόνο διανομής. Επισημαίνεται ότι η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής τους, καθώς και η προσωπική υγιεινή των χειριστών των τροφίμων, αποτελούν πρωταρχικής σημασίας παράγοντες ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων, κυρίως στις περιπτώσεις που γίνεται μαζική προετοιμασία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα. Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις όπου διανέμονται στους πληγέντες τυποποιημένα τρόφιμα. Θα πρέπει αυτά να διακινούνται με ασφάλεια και να αποθηκεύονται μέχρι την διανομή τους σε χώρους με απόλυτη τάξη, καθαριότητα και με συνθήκες συντήρησης τέτοιες, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις ή επιμολύνσεις τους. Απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής των τροφίμων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενδελεχείς και να καλύπτουν, όχι μόνο την Παρασκευή, αλλά και την μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση, μέχρι την παράδοσή τους στους πληγέντες.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι: Αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αλλοίωση στην οσμή, τη γεύση, το χρώμα και την υφή των τροφίμων, πρέπει οπωσδήποτε να απορριφθούν, μαγειρεμένα ή όχι. Να αποφεύγεται η παραμονή των τροφίμων εκτός ψυγείου. Τα προμαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματός τους. Να ελέγχεται πάντοτε η ημερομηνία λήξης στα συσκευασμένα τρόφιμα. Το έτοιμο φαγητό πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά την διανομή του. Τα περισσεύματα φαγητού να πετάγονται στα απορρίμματα. Τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν. Προσοχή στο γάλα, στα γιαούρτια, στα τυροκομικά προϊόντα, στα σάντουιτς και στα γλυκά. Να διατηρούνται εντός ψυγείου. Κονσέρβες φουσκωμένες, σκουριασμένες ή κτυπημένες να πετάγονται αμέσως. Να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στις εγκαταστάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων και των πλοίων, οι οποίες θα φιλοξενήσουν πληγέντες, ή άτομα τα οποία θα μεταβούν στην πληγείσα περιοχή για συνδρομή και βοήθεια. Ιδιαίτερη σχολαστικότητα απαιτείται στον έλεγχο που αφορά συστήματα κλιματισμού και αερισμού, πόσιμο νερό (και ειδικότερα στο νερό που διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση εντός των εγκαταστάσεων των πλοίων), αποχωρητήρια, διαχείριση λυμάτων και υγρών αποβλήτων, διαχείριση απορριμμάτων, προσωπικό (κανόνες ατομικής υγιεινής) και ποιότητα των τροφίμων.

Στις περιπτώσεις που απαιτηθούν εγκαταστάσεις πληγέντων (σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, προκατασκευασμένες οικίες κ.λ.π.) θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών ύδρευσης και αποχέτευσης που προκύπτουν, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (αστικά απόβλητα, αδρανή υλικά κ.α.). Επιπλέον, ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να λαμβάνεται για την προστασία των πληγέντων από ενδεχόμενη έκθεσή τους σε ερπετά, τρωκτικά, αρθρόποδα κ.λ.π.

Στα πλαίσια διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής, ένα από τα ζητήματα που πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι η εμβολιαστική κάλυψη των πληγέντων, ιδίως των παιδιών, και η άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις που αυτό απαιτείται για τη θωράκιση του πληθυσμού. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, βρίσκεται σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση (τηλ. Επικοινωνίας: 210 6828350).

Νέος σεισμός το πρωί της Τετάρτης

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Λέσβο. Η δόνηση ήταν εντάσεως 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η δόνηση, που έγινε αισθητή στις 07:35 το πρωί της Τετάρτης, είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου, στη θαλάσσια περιοχή που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια