default-image

Τιμούν τον ήρωα ποιητή από την Κρήτη

Πολιτισμός
Τιμούν τον ήρωα ποιητή από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη είναι αφιερωμένα φέτος τα "Ελευθέρια 2017" της Καβάλας, με καλεσμένο ομιλητή τον ιστορικό, ερευνητή και συγγραφέα από την Κρήτη, καθηγητή Γεώργιο Παναγιωτάκη, ο οποίος και μίλησε στην εςφημερίδα "Νέα Κρήτη" , εκφράζοντας την προσωπική του συγκίνηση για την πρόσκληση αυτή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Καβάλα.

«Ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης», λέει στην εφημερίδα μας ο Γεώργιος Παναγιωτάκης, «ήταν ένας Ηρακλειώτης ο οποίος έφυγε από την Κρήτη στα 16 του χρόνια, αφού έγραψε ένα ποίημα πάρα πολύ ωραίο με 2.200 στίχους, που αναφέρεται στην εκστρατεία του Ομέρ Πασά κατά του Οροπεδίου Λασιθίου. Έδειξε λοιπόν μια δεινότητα ποιητική, θα 'λεγε κανείς, αλλά και μια ευαισθησία πρωτοφανή για ένα παιδί 16 χρόνων να φτιάξει τέτοιο αριστούργημα λογοτεχνικό. Πήγε λοιπόν μετά στην Τήνο και τη Σύρο, όπου παρέμεινε για λίγο, και από 'κει πήγε στην Καβάλα. Και παρέμεινε στην Καβάλα για 50 και πλέον χρόνια. Έγινε ένας μεγάλος ποιητής, που το έργο του όλο το συμπεριέλαβε ο Δήμος Καβάλας σε μια πολύτιμη έκδοση περίπου 600 σελίδων. Αλλά συγχρόνως ήταν ένας ένθερμος πατριώτης. Δηλαδή πήρε τη φλόγα της Επανάστασης του 1866-1869 από την Κρήτη, τη μετέφερε στην Καβάλα κι εκεί διαδόθηκε στους άλλους. Τόνωσε ιδιαίτερα το πατριωτικό συναίσθημα και την αντίδραση που μπορεί να κάνει ο καθένας με τα μέσα τα οποία διαθέτει», λέει ο κ. Παναγιωτάκης.

Μάλιστα, ο Δήμος Καβάλας τίμησε τον Ιωάννη Κωνσταντινίδη με μια προτομή στο κεντρικότερο πάρκο της Καβάλας, αλλά και με μια οδό που είναι αφιερωμένη στο όνομά του, και επίσης το Ηράκλειο τον τίμησε με μία οδό στο όνομά του, όπως έκανε και το χωριό του, οι Γούβες Ηρακλείου.

«Γενικά είναι μια μεγάλη προσωπικότητα, αναγνωρισμένη από όλους, με μια ευρεία μόρφωση και με τις γνώσεις που διέθετε. Τον επικήδειο λόγο του τον εκφώνησε το 1917 ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το κρητικό στοιχείο παραβρέθηκε σύσσωμο εκεί, με επικεφαλής τον αντιστράτηγο, τότε, Αριστοτέλη Κόρακα και άλλους. Πρόκειται λοιπόν για μια προσωπικότητα που έδρασε στο χώρο και της Κρήτης όπως και στην άλλη Ελλάδα. Αναγνωρίστηκε το έργο του και αποδίδονται αυτές οι τιμές ειδικότερα φέτος, που γιορτάζονται τα "Ελευθέρια", δηλαδή η απελευθέρωση της Καβάλας από τους Βούλγαρους»...

2.200 στίχοι για την επίθεση του Ομέρ Πασά

Εξάλλου, ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης υπήρξε και επιτυχημένος επιχειρηματίας, διαθέτοντας πολλά χρήματα σε κοινωφελείς σκοπούς. «Όταν έφυγε από 'δω, έφυγε όπως έφευγαν τότε πολλές οικογένειες για να αποφύγουν την τουρκική καταπίεση για μια καλύτερη τύχη. Πήγε λοιπόν στην Τήνο, όπου κάθισε για δύο χρόνια. Μετά πήγε στη Σύρο, και τον έστειλε τότε η εταιρεία που εργαζόταν, με είδη καπνού, στην Καβάλα, ιδρύοντας μια νέα μονάδα εκεί. Και εκεί πραγματικά διέπρεψε»...

Η μάνα του μεγάλου ποιητή είχε καταγωγή από τις Γούβες του Ηρακλείου και ο πατέρας του ήταν σητειακής καταγωγής. «Εγώ δέχτηκα αυτή την πρόσκληση να πάω στην Καβάλα και να μιλήσω για τον άνθρωπο αυτόν με μεγάλη μου χαρά. Άλλωστε δεν είχα δικαίωμα να αρνηθώ. Γιατί κατάγομαι από το Οροπέδιο Λασιθίου, για το οποίο είχε αφιερώσει 2.200 στοίχους για τη μάχη που έγινε εκεί. Μεγαλύτερη και ωραιότερη περιγραφή της μάχης για την επίθεση του Ομέρ Πασά κατά του Οροπεδίου Λασιθίου δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά. Δηλαδή είναι ο επίσημος ιστορικός της μάχης του Οροπεδίου του 1866. Έτσι, ως Λασιθιώτης μεταφέρω με αυτό τον τρόπο την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μου στο Δήμο Καβάλας, που αφιερώνει την εκδήλωση των "Ελευθέριων 2017" στον Ιωάννη Κωνσταντινίδη...».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορς Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News