default-image

Λονδίνο: Τρόμος με νεκρούς, φλέγεται κτίριο 27 ορόφων LIVE

Κόσμος
Λονδίνο: Τρόμος με νεκρούς, φλέγεται κτίριο 27 ορόφων LIVE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε πύργο με 27 ορόφους στα δυτικά του Λονδίνου κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ αριθμός ανθρώπων λαμβάνει ιατρική βοήθεια για τραυματισμούς από την φωτιά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τουλάχιστον τριάντα ένοικοι από τον πύργο διαμερισμάτων στο δυτικό Λονδίνο που καίγεται, έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ασθενοφόρων στην Βρετανία.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι υπάρχουν νεκροί από την πυρκαγιά και ότι δεν είναι ακόμη γνωστά τα αίτιά της.

Η φωτιά έχει επεκταθεί από τους κάτω ορόφους προς τα επάνω και κατακαίει τον πύργο, ενώ μία στήλη μαύρη καπνού είναι διακριτή στον ουρανό του Λονδίνου.

Ψυγείο που έσκασε η αιτία της πυρκαγιάς;

Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρία μπορεί να ξεκίνησε από ψυγείο που εξερράγη σε διαμέρισμα του δευτέρου οφόρου. Σε κάθε περίπτωση η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα στους πάνω ορόφους πιάνοντας στον ύπνο πολλούς από τους κατοίκους.

Φόβοι για εγκλωβισμένους

Την ίδια στιγμή υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους, αν και από τις αρχές δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.  Σε εξέλιξη πάντως βρίσκεται εκτεταμένη επιχείρηση της πυροσβεστικής η οποία λίγο μετά τις 7 το πρωί ώρα Ελλάδος η σύσταση που έκανε στους ενοίκους ήταν βάλτε στο πρόσωπό σας ένα βρεγμένο πανί, αν γίνεται κάντε το ίδιο και στο σώμα σας και προσπαθήστε να βγείτε έξω από τον πύργο.

Δείτε live εικόνα από το SkyNews:

Πηδούν από τα παράθυρα, όπως στους Δίδυμους Πύργους

Την ίδια ώρα μαρτυρίες αναφέρουν ότι ένοικοι σε απόγνωση πηδούν από τα παράθυρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν.

Η Sun μάλιστα αναφέρει ότι η πυροσβεστική είχε βάλει από κάτω στρώματα με αφρώδες υλικό ώστε να τους σώσει.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας άλλης γυναίκας που βρέθηκε στο σημείο. «Με το που έφθασα στο σημείο, λίγο αργότερα αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά είδα τουλάχιστον δύο άτομα στην ταράτσα του κτιρίου οι οποίοι έκαναν σήματα με το φως το κινητών τηλεφώνων τους για να τους προσέξουν οι πυροσβέστες. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να τους φθάσουν. Δεν μπορούσαν να τους φθάσουν οι πυροσβέστες και τους έφθασε η φωτιά. Τα φώτα των κινητών έσβησαν», ανέφερε η Βικτόρια Γκόλντσμιθ μιλώντας στο Sky News. Μάλιστα, για τα δύο αυτά άτομα στην ταράτσα του κτιρίου μίλησε και γράφει και ο Guardian ο οποίος επικαλούμενος μαρτυρία αναφέρε ότι το ένα από τα δύο άτομα με τα κινητά στην ταράτσα πήδηξε στο κενό.

Δημοσιογράφος του SkyNews μίλησε με την Karleen Reid ένοικο του πύργου, η οποία δήλωσε ότι φιλικό της πρόσωπο κατάφερε να βγει από αυτόν, ωστόσο η 13χρονη κόρη του αγνοείται. Σύμφωνα με την ίδια ένοικο, στον πύργο πριν λίγους μήνες είχε γίνει ανακαίνιση κόστους 10 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός και έχουμε αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις. Δεν γνωρίζουμε πώς ξεκίνησε η φωτιά», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχει τραυματιστεί ενώ μάρτυρες έκαναν λόγο για κραυγές που ακούγονταν μέσα από το κτίριο, με την Daily Mail παράλληλα να δημοσιεύει εικόνες ενοίκων των υψηλότερων ορόφων να φτιάχνουν αυτοσχέδια σχοινιά με σεντόνια προκειμένου να καταφέρουν να κατέβουν στο έδαφος.

«Ένας αριθμός ανθρώπων δέχεται ιατρική βοήθεια για τραυματισμούς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πύργου», σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο σημείο βρίσκονται 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 200 πυροσβέστες, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου προς τα πάνω.
Ο πύργος (Grenfell Tower) βρίσκεται στην περιοχή ( Lancaster West Estate) στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας.
Ο πύργος (Grenfell Tower) βρίσκεται στην αριστοκρατική περιοχή (Lancaster West Estate) στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας χτίστηκε το 1974, διαθέτει 120 διαμερίσματα  και υπολογίζεται ότι σε αυτόν κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο πύργος μπορεί να καταρρεύσει από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να βρίσκονταν στον πύργο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, ενώ στην περιοχή έχουν οργανωθεί κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να προσφέρουν καταφύγιο στους ενοίκους των διαμερισμάτων του πύργου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την αστυνομία έχει δημιουργήσει γύρω από το κτίριο μία μεγάλη ζώνη ασφαλείας προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες από πιθανά συντρίμμια.

iefimerida.gr  -ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News