default-image

Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα: Η γέννηση ενός επαναστάτη

Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα: Η γέννηση ενός επαναστάτη

Σαν σήμερα, στις 14 Ιουνίου του 1928, γεννιέται στην πόλη Ροζάριο της Αργεντινής ο Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα. Ήταν το πέμπτο παιδί μιας μεσοαστικής οικογένειας με προοδευτικές ιδέες και... βασκικές, αλλά και ιρλανδικές ρίζες.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και, αν και υπέφερε από κρίσεις άσθματος μέχρι το τέλος της ζωής του, δόθηκε ολοκληρωτικά μέχρι την τελευταία του πνοή στην ιδέα της επανάστασης. Μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο ηγήθηκε της κουβανικής επανάστασης, ανατρέποντας το δικτάτορα Μπατίστα και εγκαθιδρύοντας σοσιαλιστικό καθεστώς.  

ετά την επικράτηση των ανταρτών στην Κούβα, ο Τσε δε θέλησε να επαναπαυτεί και γρήγορα άφησε το αγαπημένο του νησί για να βοηθήσει τους καταπιεσμένους σε άλλες περιοχές της Γης. Ταξίδεψε στο Κονγκό και τη Βολιβία, όπου έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή. Στις 8 Οκτωβρίου του 1967 αιχμαλωτίζεται μαζί με τους συντρόφους του από το βολιβιανό στρατό, στο χωριό Λα Ιγκέρα. Μια ημέρα μετά, ο Γκεβάρα εκτελείται με δύο σφαίρες από τον υπαξιωματικό Μάριο Τεράν.

Ο Τεράν αρχικά δίστασε να υπακούσει στους ανώτερούς του, ωστόσο ήταν αυτός που τελικά αφαίρεσε τη ζωή του μεγάλου επαναστάτη. «Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις», ήταν τα τελευταία λόγια του Γκεβάρα.

Ο... νονός της νόσου Αλτσχάιμερ

Ήταν 14 Ιουνίου του 1864 όταν γεννιέται στο Μαρκτμπράιτ της Βαυαρίας ο Γερμανός ψυχίατρος, νευρολόγος και ακαδημαϊκός Αλόις Αλτσχάιμερ. Ο Αλτσχάιμερ παρουσίασε την πρώτη δημοσιευμένη περίπτωση προ-γεροντικής άνοιας, η οποία αργότερα θα προσδιοριζόταν από το συνάδελφό του, Κρέπελιν, ως νόσος Αλτσχάιμερ.

Και εγένετο... μπέρμπον!

Η 14η Ιουνίου του 1789 θεωρείται ως η γενέθλια ημερομηνία του μπέρμπον. Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, ο Αμερικανός ιερωμένος Ελάιτζα Κρέιγκ αποστάζει ουίσκι από καλαμπόκι. Το ποτό έμελλε να ονομαστεί "μπέρμπον" (Αγγλικά: bourbon), καθώς ο Κρέιγκ ζούσε στην ομώνυμη κομητεία της πολιτείας του Κεντάκι.

Το τέλος του Ρόρι Γκάλαχερ

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 22 χρόνια, πεθαίνει σε ηλικία μόλις 47 ετών ο θρυλικός Ιρλανδός μουσικός Ρόρι Γκάλαχερ. Η κατάσταση της υγείας τού σπουδαίου ροκ κιθαρίστα είχε επιδεινωθεί λόγω του αλκοολισμού του αλλά και των φαρμάκων που λάμβανε για να αντιμετωπίσει τη φοβία του με τα αεροπλάνα. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Ιουνίου του 1995 σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

2008: Η αποτυχία της πρωταθλήτριας Ευρώπης

Πριν από 9 χρόνια, στις 14 Ιουνίου του 2008, η Εθνική Ελλάδος γνωρίζει τη δεύτερη ήττα της - σε ισάριθμα ματς - στο Euro 2008 και αποκλείεται μαθηματικά από τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας έχασε 0-1 από τη Ρωσία με γκολ του Ζιριάνοφ. Είχε προηγηθεί η ήττα στην πρεμιέρα από τη Σουηδία του Λάρσον και του Ιμπραΐμοβιτς με 0-2. Η Εθνική αποχαιρέτησε το Euro στις 14 Ιουνίου του 2008 με ήττα από τη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης Ισπανία (1-2).

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News