default-image

Ημέρα αφιερωμένη στους ήρωες - σαμποτέρ του αεροδρομίου -vid

Κρήτη
Ημέρα αφιερωμένη στους ήρωες - σαμποτέρ του αεροδρομίου -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη νύχτα 13ης προς 14η Ιουνίου του 1942 οι έξι σαμποτέρ, των συμμαχικών δυνάμεων, κατάφεραν να εισχωρήσουν στο χώρο του αεροδρομίου - που είχε εξελιχθεί σε ένα από τα πιο κομβικά - εξυπηρετώντας την προέλαση του Ρόμμελ στην Αφρική και τον ανεφοδιασμό των γερμανικών στρατευμάτων.

Οι ήρωες του σαμποτάζ, άνδρες της SAS της Ειδικής Εναέριας Υπηρεσίας, Μπερζέ, Λόρδος Τζέλικο, Μουό, Λεοστίκ, Σιμπάρ και ο Κωστής Πετράκης, τοποθέτησαν τα εκρηκτικά στην αριστερή πτέρυγα κάθε αεροσκάφους και στις αποθήκες πυρομαχικών στην απέναντι πλευρά.

Οι εκρήξεις ξεκίνησαν δύο ώρες μετά, αφού οι σύμμαχοι άρχισαν το βομβαρδισμό του αεροδρομίου, ως αντιπερισπασμό, για να καλυφθούν οι σαμποτέρ και να αποφευχθούν αντίποινα σε βάρος του Κρητικού λαού.

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από γεγονός που έχει γραφτεί στις σελίδες της Ιστορίας ως μια μοναδική πράξη αντίστασης και  ένα ύψιστης σημασίας γεγονός για την εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Την επέτειο τίμησαν σήμερα εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νομού, με δέηση που τελέστηκε στο μνημείο το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του αεροδρομίου.

Ως αντίποινα οι Γερμανοί αποφάσισαν την επόμενη ημέρα να εκτελέσουν 50 από τους 62 μάρτυρες, που ήταν όλοι επιφανείς Ηρακλειώτες, στην περιοχή του "Ξηροποτάμου", χωρίς όμως να καταφέρουν να κάμψουν το φρόνημα και την αντίσταση των Κρητικών…

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News