default-image

Κερδήθηκε μια μάχη για τους συμβασιούχους καθαριότητας

Κρήτη
Κερδήθηκε μια μάχη για τους συμβασιούχους καθαριότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πόλεμος δεν έχει κριθεί... Mια πρώτη μάχη, όμως, κερδήθηκε για τους συμβασιούχους της Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, που μπορούν να πάρουν μια ανάσα και να ηρεμήσουν λιγάκι...

Η πρώτη μάχη που κερδήθηκε ήταν στο δικαστικό μέτωπο. Με βάση χθεσινή δικαστική απόφαση, οι 88 συμβασιούχοι που απειλούνται με απόλυση θα παραμείνουν στα πόστα τους, συνεχίζοντας να δουλεύουν και να πληρώνονται κανονικά για ενάμιση μήνα από τώρα: μέχρι συγκεκριμένα τις 28 Ιουλίου, όταν και θα εκδικαστούν οριστικά πια τα ασφαλιστικά μέτρα που οι ίδιοι είχαν καταθέσει...

Οι εργαζόμενοι παραμένουν στη δουλειά με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το δικαστήριο, παίρνοντας έτσι ώθηση για να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενόψει φυσικά και των εξελίξεων σε κεντρικό επίπεδο γύρω από την "καυτή πατάτα" των συμβασιούχων στους ΟΤΑ που έχουν περάσει έναν ψυχολογικό "Γολγοθά" τους τελευταίους μήνες.

Ως γνωστόν, οι συμβάσεις με υπουργική απόφαση στα τέλη του 2016 πήραν παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και οι 88 συμβασιούχοι εδώ στο Δήμο Ηρακλείου, πήραν αρχικά μια μεγάλη χαρά. Πίστεψαν πως τα βάσανά τους είχαν τελειώσει και πως είχαν εξασφαλίσει την εργασιακή τους τύχη έστω μέχρι τα τέλη του 2017.

Δυστυχώς, όμως, γρήγορα άρχισαν και πάλι οι περιπέτειες. Άρχισαν τα προβλήματα και οι εμπλοκές... Πρώτα με τις μη εγκρίσεις, σε αρκετές περιπτώσεις, των ενταλμάτων πληρωμής τους από τους επιτρόπους και εν συνεχεία με τις αντιδράσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έχει διαπιστώσει αντισυνταγματική λογική στη σχετική κυβερνητική απόφαση και φέρεται μάλιστα (αφού η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμα βγει επισήμως και καθαρογραμμένη) να εντέλλει τη λήξη των συμβάσεων...

Σε αυτό το μοτίβο η αγωνία και ο ψυχολογικός "Γολγοθάς" συνεχίζονται για τους συμβασιούχους της Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου. Ωστόσο η χθεσινή δικαστική απόφαση και η προσωρινή διαταγή που τους διατηρεί κανονικά στα πόστα μέχρι τις 28 Ιουλίου είναι μια πρώτη δικαίωση.

Στο δικαστήριο, κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι συμβασιούχοι, βρέθηκαν τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, όσο και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, στηρίζοντας το αίτημα των εργαζομένων και επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες που εξυπηρετούν είναι ευδιάκριτες και ξεκάθαρες.

Η ανακοίνωση του ΕΚΗ

Σε σχετική ανακοίνωση που βγήκε από το ΕΚΗ επισημαίνεται: «Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, των εργαζομένων συμβασιούχων στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων & Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχ. Ανατολικής Κρήτης, συζητήθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) τα ασφαλιστικά μέτρα, και με προσωρινή διαταγή οι συμβασιούχοι στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα πληρώνονται κανονικά μέχρι τις 28 Ιουλίου 2017, οπότε και θα γίνει η τελική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί την αρχή στο δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων στην Καθαριότητα, ωθώντας μας να αντιπαλέψουμε κάθε εμπόδιο που προσπαθεί να ανακόψει το δικαίωμα στην εργασία των 88 συμβασιούχων. Να σημειωθεί ότι τόσο με την τοποθέτηση του προέδρου του ΕΚΗ, συναδέλφου Στέλιου Βοργιά, όσο και του αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου κ. Χάρη Μαμουλάκη, τονίστηκε η αναγκαιότητα της παραμονής των συγκεκριμένων εργαζομένων στις θέσεις τους, ώστε να διατηρηθεί η πόλη του Ηρακλείου καθαρή...».

Εν αναμονή

Εντωμεταξύ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η καθαρογραφή και δημοσιοποίηση της επίμαχης απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παράταση των συμβάσεων, η διαρροή της οποίας άναψε μεγάλες "φωτιές" σε εργαζόμενους και αυτοδιοικητικούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Στη συνέχεια η απόφαση θα επιστρέψει στο 1ο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο την είχε ζητήσει από την Ολομέλεια, με βάση εντάλματα πληρωμών συμβασιούχων δύο Δήμων που του είχαν σταλεί αθεώρητα. Το 1ο Κλιμάκιο θα εκδικάσει κατόπιν τις υποθέσεις και θα αποφασίσει για το τι οφείλουν να πράξουν οι Δήμοι.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι άμεσα εφαρμόσιμη, στις αρχές είτε στα μέσα Ιουλίου... Κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση, ανάλογα με το τι ακριβώς θα προβλέπει η επίσημη, καθαρογραμμένη απόφαση, θα πρέπει να κινηθεί κατόπιν με ταχύτητα σε σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση την οποία έχει ήδη προαναγγείλει για την άρση του αδιεξόδου αναφορικά με τη συνέχιση των συμβάσεων ως την εκπνοή του 2017.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News