default-image

Αναζητείται λύση για τα ντεσιμπέλ

Κρήτη
Αναζητείται λύση για τα ντεσιμπέλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την άκρη του νήματος σε ανοιχτό δίαυλο με άλλους φορείς και υπηρεσίες εξακολουθεί να αναζητά γύρω από το πρόβλημα της ηχορύπανσης στο κέντρο της πόλης η Λότζια, που χτύπησε χθες την πόρτα της Εισαγγελίας Ηρακλείου...

Προεκλογικά, η δημοτική Αρχή είχε σηκώσει ψηλά ως "σημαία" της την πάταξη του φαινομένου της συστηματικής ηχορύπανσης στο κέντρο της πόλης. Δυόμισι χρόνια μετά, το πρόβλημα παραμένει έντονο...

Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των πολιτών που διαμένουν στο κέντρο, είτε μονωμένα, είτε μέσα από συλλογικότητες, όπως "Οι Πολίτες Κατά της Ηχορύπανσης", πέφτουν "βροχή".

Οι ανακοινώσεις και οι επιστολές διαμαρτυρίας δίνουν και παίρνουν. Άλλωστε, έχουν εκφραστεί θεσμικά και στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου το θέμα είχε συζητηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις, σε εκρηκτικούς τόνους και μελανές περιγραφές.

Χαρακτηριστική είναι η προ δέκα περίπου ημερών ανακοίνωση-κραυγή αγωνίας των "Πολιτών Κατά της Ηχορύπανσης", στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνονταν:

«Ως κίνηση πολιτών έχουμε κάνει άπειρες δημοσιεύσεις, υπομνήματα και καταγγελίες σε όλες τις εμπλεκόμενες Aρχές (και τις δικαστικές), αλλά ως τώρα δεν είδαμε κανένα δραστικό μέτρο.

»Επισημαίνουμε πως μόνο αν υπάρξει συστηματική μεταμεσονύχτια αστυνόμευση της περιοχής και δυνατότητα άμεσης εφαρμογής ποινών, όπως κλείσιμο (πραγματικό, όχι εικονικό) ορισμένων μαγαζιών για αρκετές μέρες, μπορούμε να ελπίζουμε σε βελτίωση.

»Η εμπειρία μας δείχνει πως, δυστυχώς, μόνο έτσι μπορεί να ανατραπεί η φριχτή κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών. Αν δε γίνει αυτό, ο μόνος δρόμος είναι η συνέχιση της προσπάθειας με συλλογικές και ατομικές προσφυγές στα δικαστήρια»...

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, στο Δήμο δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να περιορίσουν τις διαστάσεις του φαινομένου της ηχορύπανσης και απ' ό,τι φαίνεται ζητούν χείρα βοηθείας, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι στο κέντρο της πόλης να ξαναβρούν το χαμένο ύπνο τους, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, που κι αυτός διαμένει στο κέντρο και έχει ιδία γνώση και εμπειρία του μεγέθους του προβλήματος.

Με φόντο, λοιπόν, σχετικές συζητήσεις που είχαν προηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τις συνεχείς επιστολές διαμαρτυρίας εκ μέρους των "Πολιτών Κατά της Ηχορύπανσης", ο δήμαρχος Ηρακλείου πέρασε χθες το κατώφλι του γραφείου του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης κ. Ζαχαρία Κοκκινάκη.

«Τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης κ. Ζαχαρία Κοκκινάκη επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας 12 Ιουνίου (σ.σ. χθες) ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Αντικείμενο της συζήτησης που ακολούθησε σε άριστο κλίμα, και στην οποία παρευρέθησαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μανόλης Περαντωνάκης και ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, ήταν οι παραβάσεις στη νομοθεσία περί ηχορύπανσης σε ώρες κοινής ησυχίας. Ο δήμαρχος, αφού τόνισε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, ζήτησε από τον εισαγγελέα την άμεση λήψη μέτρων για την επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Λότζιας.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News