Ειδήσεις

Δυναμική αρχή για τους ιδιώτες πάροχους ηλεκτρισμού

Μόλις 9 μήνες από την απελευθέρωση της τοπικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Κρήτη... χρειάστηκαν οι ιδιώτες πάροχοι για να αποσπάσουν αθροιστικά μερίδιο 11,04%!

Μόλις 9 μήνες από την απελευθέρωση της τοπικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Κρήτη... χρειάστηκαν οι ιδιώτες πάροχοι για να αποσπάσουν αθροιστικά μερίδιο 11,04%!

Τον Απρίλιο, ένα 9μηνο μετά την είσοδο των πρώτων ιδιωτών στη αγορά ρεύματος, οι εταιρείες που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ, αλλά ανταγωνίζονται φυσικά και μεταξύ τους, συγκέντρωσαν μερίδιο 11,04%, με το ποσοστό της ΔΕΗ στο σύνολο της μηνιαίας προμήθειας της Κρήτης να ανέρχεται στο 88,96%.

Για να διαπιστώσει κανείς το δυναμικό "μπάσιμο" των ιδιωτών παρόχων και τη συνεχή ανοδική τους πορεία, αρκεί να αναλογιστεί πως τον πρώτο μήνα της απελευθερωμένης αγοράς, δηλαδή τον Ιούλιο του 2016, το ποσοστό της ΔΕΗ ήταν 99,22% και αυτό των ιδιωτικών εταιρειών 0,78%!

Σε ό,τι αφορά την κατανομή της "πίτας" της τοπικής αγοράς μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών, τα λεγόμενα παραδοσιακά πανελλαδικά ονόματα, όπως αυτά της ΗΡΩΝ, της Protergia και της Elpesidon, βρίσκονται, όπως αναμενόταν, στη πρώτη 3άδα, όμως ξεχωρίζει η δυναμική, συνεχής άνοδο της κρητικής ΚΕΝ (του Ομίλου Καράτζη).

Αν και μετρά πολύ λιγότερους μήνες δραστηριοποίησης έναντι των άλλων εταιρειών, που είχαν μπει από την πρώτη στιγμή της απελευθέρωσης στην αγορά, η ΚΕΝ Α.Ε. καταγράφει μια εντυπωσιακά ανοδική πορεία και είναι μάλιστα αξιοσημείωτο πως έχει ήδη αποσπάσει μερίδιο 0,62% από το 11,04% όλων των ιδιωτών.

Μερίδιο που την κατατάσσει ήδη, τόσο γρήγορα, στην 5η θέση, με την εταιρεία του Ομίλου Καράτζη να έχει αφήσει ήδη πίσω της άλλους ιδιώτες παρόχους, μεταξύ των οποίων μάλιστα γνωστά ονόματα του κλάδου, που είχαν μπει νωρίτερα από αυτήν στο "παιχνίδι"...

Ας τα δούμε αναλυτικά... Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), τον Απρίλιο το ποσοστό της ΔΕΗ στο σύνολο της μηνιαίας προμήθειας ηλεκτρισμού της Κρήτης έπεσε στο 88,96%, καταγράφοντας πτώση 1,51% σε σχέση με το Μάρτιο, όταν και το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 90,47%.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους ρεύματος, το συνολικό τους αθροιστικό μερίδιο, ύψους 11,04%, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο ως εξής: Στο 2,758% έφτασε το ποσοστό της Protergia (+0,32%), μερίδιο 2,7355% απέσπασε η ΗΡΩΝ (+0,26%), ενώ στο 2,4998% ανήλθε το ποσοστό της Elpedison (+0,44%). Στο 1,2998% ήταν το μερίδιο της NRG (-0,07%), στο 0,6283% ανέβηκε το μερίδιο της ΚΕΝ του Ομίλου Καράτζη (+0,21%), στο 0,4743% η Watt&Volt (+0,11%), στο 0,3789% η Green (+0,04%), στο 0,2207% η Volterra (+0,04%) και στο 0,0333% τα ΕΛ.ΤΑ. (-0,01%).

Για να έχουμε ένα σχετικό μέτρο σύγκρισης, δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή το Φεβρουάριο, η "πίτα" της τοπικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος είχε διαμορφωθεί ως εξής:

Η ΔΕΗ είχε ποσοστό 91,44% επί της αγοράς. Η ΗΡΩΝ είχε μερίδιο 2,34%, η Protergia είχε ποσοστό 2,21%, ενώ η Elpedison είχε μερίδιο 1,79%. Η NRG είχε πιάσει ποσοστό 1,34%, η Watt&Volt εμφάνιζε μερίδιο 0,30% και η Green είχε ποσοστό 0,27%.

Η Volterra συγκέντρωνε μερίδιο 0,16% επί της αγοράς, η ΚΕΝ είχε ποσοστό 0,09% και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ποσοστό 0,01%.

Σε λίγους μήνες: Εντυπωσιακή άνοδος της ΚΕΝ

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, υπάρχει μια αξιοσημείωτη συνεχής άνοδο της ΚΕΝ. Η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Καράτζη, από το 0,09% το Φεβρουάριο, μέσα σε ένα μόλις δίμηνο ανέβηκε στο 0,62%, προσπερνώντας γνωστές εταιρείες του χώρου που είχαν μπει στην αγορά μήνες νωρίτερα.

Η αυξητική τάση της ΚΕΝ δεν περνά απαρατήρητη. Δείχνει πως η εταιρεία και λόγω εντοπιότητας παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους Κρητικούς καταναλωτές (βιομηχανίες, ξενοδοχεία, μαγαζιά, νοικοκυριά) και, απ' ό,τι φαίνεται, μέσα στους επόμενους μήνες η ΚΕΝ θα πλησιάσει στα επίπεδα των τριών "μεγάλων" της πανελλαδικής εγχώριας αγοράς.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι μήνα με το μήνα στην κρητική αγορά ρεύματος καταγράφεται άνοδος των ιδιωτών παρόχων και περιορισμός αντίστοιχα του μεριδίου της ΔΕΗ...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια