default-image

Περιβαλλοντικό πάρκο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Κρήτη
Περιβαλλοντικό πάρκο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να κάνουν πράξη το όνειρο του πατέρα τους Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ήταν η ήπια αξιοποίηση των Λευκών Ορέων μέσω της δημιουργίας ενός περιβαλλοντικού πάρκου, ξεκινούν τα παιδιά του λίγες μόλις μέρες μετά το θάνατο του.

Χθες η κόρη του πρώην Πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ.Κατερίνα Μητσοτάκη μαζί με το μέλος του Ιδρύματος «Κ.Μητσοτάκη» κ. Κωνσταντίνο Λούλη, είχαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ.Απόστολο Βουλγαράκη με τον οποίο συζήτησαν την προοπτική δημιουργίας ενός δάσους που θα φέρει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Επιθυμία του πατέρα μου και όλης της οικογένειας που θέλουμε να κάνουμε αυτό το οποίο μας ζήτησε, ήταν να μην ξοδευτούν χρήματα για στεφάνια τα οποία πετάγονται στα σκουπίδια , γι' αυτό και ζητήσαμε δωρεές στη μνήμη του, οι οποίες δόθηκαν σε τρεις εταιρείες με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα δάσος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα Λευκά Όρη» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων η κ. Κατερίνα Μητσοτάκη.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ο μοναδικός πολιτικός που περπάτησε τόσο πολύ στα βουνά της Κρήτης και γνώριζε τα κακοτράχαλα μονοπάτια των Λευκών Ορέων. Πολλά χρόνια πριν είχε εκφράσει την επιθυμία του να δει τα βουνά των Χανίων να αξιοποιούνται με ήπιο τρόπο.

Έτσι, μετά το θάνατο του τα παιδιά του ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ικανοποιήσουν την επιθυμία του και χθες η κόρη του κ. Κατερίνα Μητσοτάκη έκανε την αρχή. Η ίδια εξήγησε ότι οι οικολογικές του ανησυχίες δεν περιορίζονταν στην Κρήτη.

Εξάλλου δεν είναι τυχαία η απόφαση που έλαβε μόλις τέσσερις μέρες πριν από το θάνατο του το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» και η οποία αφορά στη διεύρυνση των δράσεων του Ιδρύματος και στον τομέα του περιβάλλοντος.

Όπως υπογράμμισε η κ. Μητσοτάκη «μας το ζήτησε ο πατέρας μας να το κάνουμε και ήταν η τελευταία απόφαση που πάρθηκε στο ίδρυμα τέσσερις μέρες πριν πεθάνει. Το ήξερε, γυρίσαμε σπίτι, του το είπαμε , το παρακολούθησε, ήταν με βάση την επιθυμία του. Αυτά όλα θα τα ανακοινώσουμε κάποια στιγμή ,θα σας δώσουμε και την απόφαση και θα γνωστοποιήσουμε τι σκοπεύουμε να κάνουμε».

Για την δημιουργία του περιβαλλοντικού πάρκου έχει προταθεί από μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη η θέση Τρομάρισσα κοντά στη Ζούρβα, της οποίας το όνομα δόθηκε στη συνθήκη που υπέγραψε το 1944 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η οποία συνέβαλε στον παραμερισμό των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις δύο αντιστασιακές οργανώσεις την εποχή του εμφυλίου.

Σύμφωνα με την κόρη του πρώην Πρωθυπουργού και Πρόεδρο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» κ. Κατερίνα Μητσοτάκη «υπάρχει αυτή η σκέψη λόγω της ιστορικής σημασίας της περιοχής, ωστόσο αναζητάμε και εξετάζουμε και άλλες τοποθεσίες».

Μνήμες της Κατερίνας Μητσοτάκης από τον φυσιολάτρη πατέρα της

Στη συνάντηση της με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων η κ. Κατερίνα Μητσοτάκη  μοιράστηκε στιγμές από το παρελθόν πλάι στον πατέρα της τα χρόνια που του άρεσε να ανακαλύπτει τις ομορφιές των Λευκών Ορέων. Μάλιστα θυμήθηκε περιστατικά με τον πατέρα της να ανηφορίζει προς τις κορυφές των βουνών και κόσμο να τον ακολουθεί χωρίς να καταφέρνει να τον φτάσει. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην Πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις απαλλοτριώσεις μέσα στον εθνικό δρυμό Σαμαριά που άλλαξαν ριζικά την εικόνα του φαραγγιού.

Τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη θα έχουν σειρά επαφών στα Χανιά το επόμενο διάστημα προκειμένου να καταλήξουν στην τοποθεσία στην οποία θα δημιουργηθεί το περιβαλλοντικό πάρκο.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News