Ειδήσεις

Οι ομορφιές της Ιεράπετρας στη σουηδική τηλεόραση

Με ευχάριστες αναμνήσεις και πλούσιο τηλεοπτικό και φωτογραφικό υλικό στις αποσκευές τους αναχώρησαν από τη νοτιοανατολική Κρήτη τα μέλη του συνεργείου ενός μεγάλου σκανδιναβικού τουριστικού γραφείου.

Με ευχάριστες αναμνήσεις και πλούσιο τηλεοπτικό και φωτογραφικό υλικό στις αποσκευές τους αναχώρησαν από τη νοτιοανατολική Κρήτη τα μέλη του συνεργείου ενός μεγάλου σκανδιναβικού τουριστικού γραφείου, που περιηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Σητεία και την Ιεράπετρα, ανακαλύπτοντας άγνωστες όμορφες γωνιές της αθέατης Κρήτης, της παράδοσης και του πολιτισμού μιας περιοχής που θεωρείται κομμάτι της αναδυόμενης τουριστικής αγοράς της μεγαλονήσου.

«Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας (ΟΑΣ) και το Δήμο Σητείας, ο Δήμος Ιεράπετρας προσκάλεσε τους απεσταλμένους αυτού του μεγάλου τουριστικού γραφείου, που από φέτος φέρνει αρχικά με δύο πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο Σητείας 300 Σκανδιναβούς τουρίστες κάθε εβδομάδα, οι οποίοι διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής μας.

Ήρθαν για να καταγράψουν, όπως μας ζήτησαν, τις άγνωστες παρθένες παραλίες, τους γραφικούς και όχι πολυσύχναστους κολπίσκους, τους καταρράκτες, τα φαράγγια και τις φυσιολατρικές διαδρομές μας, δίνοντας έμφαση στην τοπική παράδοση, τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των κατοίκων των χωριών, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην κρητική γαστρονομία και τα παραδοσιακά φαγητά, που τους εντυπωσίασαν πάρα πολύ.

Απέφυγαν τα πολύ τουριστικά μέρη και αναζήτησαν την άγνωστη αλλά πάντα όμορφη πλευρά του ελάχιστα προβεβλημένου λαϊκού στοιχείου, καταγράφοντας με όλα τα μέσα που διέθεταν τα τραγούδια και τις μελωδίες των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι, όταν, περνώντας ένα βράδυ κάτω από το Δημαρχείο, άκουσαν τις πρόβες της δημοτικής μας χορωδίας, που τους άφησε εκστασιασμένους», μας είπε ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Τουρισμού κ. Αργύρης Πανταζής.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τα ιστορικά μνημεία μας, τις βυζαντινές μας εκκλησίες, τους μικρούς οικισμούς με τα στενά σοκάκια τους, καταγράφοντας επίσης τη συγκέντρωση, δημοπράτηση, τυποποίηση και συσκευασία των πιστοποιημένων πρώιμων κηπευτικών, που παράγονται στον τόπο μας, ο οποίος έχει καταφέρει να "παντρέψει" τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα», πρόσθεσε ο κ. Πανταζής.

Στην Ιεράπετρα, τα μέλη του συνεργείου, αφού ξύπνησαν πριν το χάραμα, επισκέφτηκαν το μικρό λιμανάκι, περιμένοντας τα ψαροκάικα να επιστρέψουν με την ψαριά τους από τη θάλασσα της νήσου Χρυσής.

«Έμειναν αρκετή ώρα στο λιμάνι οι φιλοξενούμενοί μας εκείνο το πρωί, καταγράφοντας την ανατολή του ήλιου και το ξεψάρισμα των διχτυών των ψαράδων, λίγο πριν τα αλιεύματα τοποθετηθούν στα τελάρα και οδηγηθούν στα ψαράδικα της πόλης. Αυτές οι εικόνες της παραδοσιακής αλιείας, με τους ψαράδες να μπαίνουν στο λιμάνι, να δένουν στο μόλο και να ξεψαρίζουν τα δίχτυα τους πάνω στα καΐκια, τους άρεσαν πάρα πολύ.

Έψαχναν μετά μανίας να καταγράψουν τη ζωή στην καθημερινότητα των κατοίκων των χωριών μας, επίσης. Ένα στιγμιότυπο που κατέγραψαν σε χωριό της Ιεράπετρας ήταν όταν συνάντησαν έναν γέροντα με την παραδοσιακή κρητική βράκα και το γιλέκο, αλλά και ένα παραδοσιακό κρητικό σπίτι, με τη γερόντισσα να έχει απλώσει τη μπουγάδα της στην ταράτσα, ενώ παραδίπλα είχε απλώσει την παραγωγή της από το κηπούλι της, για να φτιάξει τη σπιτική λιαστή ντομάτα», μας είπε ο κ. Πανταζής.

Νέες συνθήκες: Αναδυόμενη τουριστική αγορά

Οι ανταγωνιστικές τιμές των ξενοδοχείων της νοτιοανατολικής Κρήτης, οι φυσικές ομορφιές της Ιεράπετρας και της Σητείας, το αεροδρόμιο και η βελτίωση των βασικών υποδομών σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν την αναγκαία συνθήκη για να πάρει το μερίδιο του τουρισμού που της αναλογεί και αυτή η, κατά πολλούς, αναδυόμενη τουριστική αγορά της πιο ξεχασμένης γωνιάς της Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια