Ειδήσεις

Κίνδυνος θάνατος τα εργατικά ατυχήματα, τεράστια αύξηση

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν την τάση ραγδαίας αύξησης των εργατικών ατυχημάτων σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν την τάση ραγδαίας αύξησης των εργατικών ατυχημάτων σ' ολόκληρη τη χώρα.

Από το 2010 και την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η αύξηση αυτή είναι σταθερά ανοδική, με κομβικό έτος το 2013 που έκτοτε κάθε χρόνο η αύξηση φτάνει στο 10 τοις εκατό ανά έτος.

 «Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι, από το 2013 και μετά, έχουμε μία σταθερή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων για κάθε έτος γύρω στο 10%. Ενώ στα έτη 2011 και 2012 παρατηρήθηκε μείωση των δηλωθέντων εργατικών ατυχημάτων, από το 2013 και μετά, παρατηρείται αύξηση», σημειώνει ο Κλεάνθης Χατζηνικολαΐδης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας.

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, καθώς τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται σημαντικά με φόντο τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας, από τη μια ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, από την άλλη της υποστελέχωσης των υπηρεσιών επιθεώρησης, δίχως από αυτό να λείπει και το ίδιο το ρίσκο που παίρνουν οι εργαζόμενοι, αφού συχνά όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, σιωπούν για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να μη χάσουν το μεροκάματο.

Ένας από τους χώρους που σταθερά έχει αυξημένα κάθε χρόνο εργατικά ατυχήματα είναι ο χώρος των οικοδομών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα στο Ηράκλειο το εργατικό ατύχημα με θύματα δύο οικοδόμους που έπεσαν από ύψος 8 περίπου μέτρων και μέχρι και σήμερα από το κρεβάτι του νοσοκομείου προσπαθούν να αναρρώσουν, με τους ίδιους και τις οικογένειές τους να βιώνουν έναν καθημερινό εφιάλτη.

Το 2013, τα θανατηφόρα ατυχήματα ήταν πανελλαδικά  65, το 2014: 63, το 2015 67 και το 2016: 73. Μία αύξηση 10% περίπου κάθε χρόνομε εξαίρεση την  ανεπαίσθητη πτώση. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρουσιάζεται αύξηση 15%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 στα δηλωθέντα εργατικά ατυχήματα. Ενώ το  2016 το πρώτο τρίμηνο, είχαν δηλωθεί 1.421  εργατικά ατυχήματα σε όλη τη χώρα, το ίδιο διάστημα το  2017, ανήλθαν στα 1.608.

Όσον αφορά τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας είναι  

Που σημειώνονται τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα

• Λιανικό  εμπόριο  

• Κατασκευές

• Δημόσια διοίκηση  (κυρίως δήμους)

• Νοσοκομεία

• Χώροι  αποθήκευσης,

• Βιομηχανίες τροφίμων

• Ξενοδοχεία

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια