Ειδήσεις

Βατραχάνθρωποι και drones στην Κρήτη

Καινούργια αλλά και παλιότερα σενάρια ξανά στην επικαιρότητα σε σχέση με την περαιτέρω στρατιωτική παρουσία και δράση των ΗΠΑ στην Κρήτη!

Καινούργια αλλά και παλιότερα σενάρια ξανά στην επικαιρότητα σε σχέση με την περαιτέρω στρατιωτική παρουσία και δράση των ΗΠΑ στην Κρήτη!

Οι Αμερικανοί φέρονται να θέλουν μόνιμη βάση βατραχανθρώπων τους (των γνωστών SEALs) στη Σούδα, επαναφέροντας την ίδια ώρα στο τραπέζι των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά το προ ετών αίτημά τους για την εγκατάσταση-στάθμευση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι.

Το αίτημα αυτό, θυμίζουμε, με βάση πάντοτε τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, είχε εκφραστεί για πρώτη φορά το 2014, στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά, για να τεθεί εκ νέου από τις ΗΠΑ στη συγκυβέρνηση, κατόπιν, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. το φθινόπωρο του 2015... Και ένα αίτημα που, αν και εφόσον ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια, μοιάζει να ξενίζει, με δεδομένο ότι στην ίδια περιοχή προωθείται και θα κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια το νέο μεγάλο, υπερσύγχρονο πολιτικό αεροδρόμιο!

Ας τα δούμε αναλυτικά... Τη δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης καταδρομέων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (βατραχάνθρωποι SEALs) στις εγκαταστάσεις της Σούδας επιθυμούν οι ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Καθημερινής".

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, τον προηγούμενο καιρό είχαν λάβει χώρα συχνές συνεκπαιδεύσεις αμερικανικών και ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως όλο και λιγότερες αποστολές Αμερικανών καταδρομέων σε περιοχές όπως η Συρία γίνονται από το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Επίσης, σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι ΗΠΑ ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελίου (133 Σμηναρχία Μάχης), ενώ δεν ενδιαφέρονται για την πρόταση περί δημιουργίας βάσης στην Κάρπαθο.

Το Καστέλι ενδιαφέρει τους Αμερικανούς κυρίως για τη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones - UAV). Αν και τέτοιο αίτημα είχε διατυπωθεί παλαιότερα και είχε απορριφθεί (επί κυβερνήσεως Σαμαρά), σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ τώρα γίνονται προσπάθειες να συνδεθεί το ζήτημα σύνδεσης του αιτήματος αυτού με την παραχώρηση, μεταξύ άλλων, με μακροχρόνια μίσθωση (leasing) UAV, που θα καλύψουν τις ανάγκες εναέριας επιτήρησης και αναγνώρισης, μοντέλο που προκρίνεται από το ΓΕΕΘΑ και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", επίσης, η Αθήνα ζητά από τις ΗΠΑ την προμήθεια δύο πλοίων, φρεγατών ή κορβετών, που θα μπορούν να επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο. Τα αντιτορπιλικά κλάσης "Arleigh Burke" προς το παρόν δεν αποδεσμεύονται από τις ΗΠΑ, για πολιτικούς και εν μέρει οικονομικούς λόγους.

Τα drones στο Καστέλι

Αν και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, δεδομένου ότι μιλάμε για ζητήματα γύρω από τα οποία επισήμως δε λέγεται τίποτε, και για τα οποία αρκούμαστε σε διαρροές, εντούτοις διαφαίνεται μια επιμονή εκ μέρους των ΗΠΑ στην ενεργό εμπλοκή τους στο Καστέλι Πεδιάδος. Το αμερικανικό αίτημα για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της 133 Σμηναρχίας Μάχης, με σημείο αναφοράς την παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δεν είναι τωρινό. Είχε γίνει για πρώτη φορά γνωστό το 2014, επί συγκυβέρνησης τότε Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει, οι ΗΠΑ είχαν καταθέσει νέο σχέδιο "Τεχνικής Συμφωνίας" (Technical Arrangement) στην Αθήνα σχετικά με τη στάθμευση δύο μοιρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), κατά πάσα πιθανότητα τύπου MQ-1 Predator ή/και MQ-9 Reaper στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην 133 Σμηναρχία Μάχης, στο Καστέλι. Τότε μάλιστα φερόταν να είχε ξεδιπλωθεί ένα ολόκληρο παρασκηνιακό σίριαλ, που είχε και συνέχεια επί ημερών της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με αντιπρόταση έμπνευσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, για δημιουργία βάσης στην Κάρπαθο! Το αμερικανικό αίτημα το 2014 για το Καστέλι είχε προβληματίσει την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, λόγω της ανησυχίας για πιθανές αντιδράσεις από τον ευρισκόμενο στην αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η σχετική συμφωνία απαιτεί έγκριση της Βουλής. Μια ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι, και είχε απορριφθεί, ήταν η στάθμευση των UAVs στη βάση της Σούδας. Αυτό όμως δεν ήταν εφικτό, λόγω χωροταξικών προβλημάτων.

Σε αυτόν τον καμβά, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, φέρεται να είπε «όχι» στις ΗΠΑ για την παρουσία μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στο Καστέλι.

Το 2015, με αλλαγή πια κυβέρνησης στη χώρα, οι Αμερικανοί επανήρθαν για τη στάθμευση drones σε ελληνικό έδαφος. Τότε υπήρξε μια αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έριξε την ιδέα για τη δημιουργία νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο. Αν και δεν είχε επισήμως γίνει διασύνδεση των δύο γεγονότων, η κοινή εκτίμηση ήταν πως η ιδέα Καμμένου ήταν μια αντιπρόταση προς τους Αμερικανούς, αντί για το Καστέλι. Μια αντιπρόταση που φέρεται να απορρίφθηκε τότε από την αμερικανική πλευρά, για τεχνικούς και όχι μόνο λόγους.

Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με τις ΗΠΑ να επανέρχονται, σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, στο αίτημά τους για drones στο Καστέλι...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια