default-image

Όλα όσα πρόκειται να συμβούν στον μαρτυρικό κόμβο Μπεντεβή

Κρήτη
Όλα όσα πρόκειται να συμβούν στον μαρτυρικό κόμβο Μπεντεβή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ράβε-ξήλωνε" ξανά στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό του Ηρακλείου. Σε μια είδηση που βγήκε αναπάντεχα μέσα από την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπίας της "Ηράκλειας Πρωτοβουλίας" με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, η Λότζια ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά αλλαγή πλεύσης στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό για το μαρτυρικό κόμβο Μπεντεβή, στο κομμάτι της Κνωσού στο ύψος της γέφυρας Παπαναστασίου...  

Το σχέδιο του ελλειψοειδούς κόμβου, του περίφημου κόμβου μινωικής ασπίδας, που με βάση τα όσα ξέραμε θα έδινε λύση στο κυκλοφοριακό μαρτύριο που καταγράφεται καθημερινά στο σημείο, εγκαταλείπεται. Η μελέτη, ο σχεδιασμός για τον κόμβο μινωικής ασπίδας, που έχει ετοιμαστεί από το 2009 αλλά ουδέποτε πήρε σάρκα και οστά, μπαίνει, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αναστασάκης, στο... "συρτάρι"!

Και πλέον αναζητείται νέα λύση, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε, για την ακρίβεια επαναπαρουσίασε η "Ηράκλεια Πρωτοβουλία" για τη δημιουργία ενός παράλληλου με τη λεωφόρο Κνωσού δρόμου. Μιας παρόχθιας οδού, που θα διέρχεται παράλληλα με το ρέμα που αποτελεί το φυσικό σύνορο της περιοχής του Αϊ Γιάννη.

Η πρόταση της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης έχει κάποια εμπόδια, ωστόσο παρουσιάζει ενδιαφέρον και θεωρείται σε πρώτη φάση υλοποιήσιμη.

Από εκεί και πέρα, όμως, δεν παύει να ξενίζει η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, πως εγκαταλείπεται η λύση που προωθείτο εδώ και μια 8ετία!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτιολογία που επικαλέστηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων για την απόρριψη της λύσης του ελλειψοειδούς κόμβου ήταν πως, με βάση κυκλοφοριακά στοιχεία και εκτιμήσεις, δίχως όμως πάντως να υπάρχει σχετική κυκλοφοριακή μελέτη, ένας κόμβος τύπου μινωικής ασπίδας δεν επαρκεί για να σηκώσει το μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Γι' αυτό ακριβώς, όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος στην αντιπροσωπία της "Ηράκλειας Πρωτοβουλίας", και απορρίφθηκε το συγκεκριμένο κυκλοφοριακό σχέδιο, που καταρτίστηκε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο, αν μη τι άλλο, για τους κατοίκους αλλά και τους χιλιάδες καθημερινά διερχόμενους οδηγούς είναι να προχωρήσει επιτέλους κάποια παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο, όπου τις πρωινές και μεσημεριανές ιδίως ώρες γίνεται το... έλα να δεις!

«Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επιτροπής Κυκλοφορίας της "Ηράκλειας Πρωτοβουλίας" με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη, με θέμα πρόταση προς κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της λεωφόρου Κνωσού.

Είναι γνωστό ότι, με τη σημερινή κατάσταση, η λ. Κνωσού διαθέτει μόνο ένα ρεύμα κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση, διότι το δεύτερο καταλαμβάνεται από σταθμευμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ώρες αιχμής.

Η "Ηράκλεια Πρωτοβουλία" έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο δημιουργίας παράλληλου δρόμου με τη λ. Κνωσού, ο οποίος θα μπορεί να απορροφήσει σημαντικό συγκοινωνιακό φορτίο. Πρόκειται για τη διάνοιξη και διαμόρφωση της παρόχθιας οδού, δηλαδή της οδού που διέρχεται παράλληλα με το ρέμα στο ανατολικό όριο του σχεδίου πόλης του Αϊ Γιάννη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της "Ηράκλειας Πρωτοβουλίας" και συνεχίζει: «Η ιδέα αυτή της "Πρωτοβουλίας" δεν είναι τωρινή. Γεννήθηκε, συζητήθηκε και έγινε πρόταση πριν από περίπου 5 χρόνια, αλλά το θέμα δεν ήταν τότε τόσο σημαντικό όσο τώρα. Σήμερα, σε συνδυασμό με την απόρριψη της μελέτης της "μινωικής ασπίδας" στη θέση Στάνη στον Μπεντεβή (κατασκευή διπλού κόμβου κυκλικής πορείας), η πρόταση αυτή της "Ηράκλειας Πρωτοβουλίας" γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη και αναγκαία.

Την πρόταση παρουσίασε η Επιτροπή Κυκλοφορίας της "Ηράκλειας Πρωτοβουλίας" στον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αναστασάκη. Ο συντάκτης της πρότασης, κ. Γιώργος Γαλενιανός, απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν. Ο κ. αντιδήμαρχος είδε πολύ θετικά την όλη πρόταση και δήλωσε ότι, εφόσον λυθούν τα πολεοδομικά προβλήματα (αποζημίωση ρυμοτομούμενων), θα υπάρξει η δυνατότητα για την άμεση διαμόρφωση του δρόμου από εν ενεργεία εργολαβίες της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Εμπόδια που ξεπερνιούνται

Η πρόταση της "Ηράκλειας Πρωτοβουλίας"

Δεδομένης της απόρριψης από πλευράς της δημοτικής Αρχής της λύσης του κόμβου μινωικής ασπίδας, το ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση στρέφεται στη λύση που έριξε εκ νέου στο τραπέζι η δημοτική παράταξη "Ηράκλεια Πρωτοβουλία", για τη δημιουργία μιας παρόχθιας με το ρέμα παράλληλης οδού προς την Κνωσού. Η πρόταση, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." το στέλεχος της "Ηράκλειας Πρωτοβουλίας" και πρώην αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης, έχει κάποιες σχετικές δυσκολίες, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ρεαλιστική και υλοποιήσιμη.

«Ως γνωστόν, το φυσικό όριο της περιοχής και της πολεοδομικής ενότητας του Αϊ Γιάννη Κνωσού είναι το ρέμα. Η δική μας πρόταση, που δεν είναι τωρινή, προβλέπει τη δημιουργία μιας παράλληλης με τη Κνωσού οδού, που θα είναι παρόχθια. Θα κινείται, δηλαδή, δίπλα στο ρέμα, ξεκινώντας από το ύψος των εφοριών και φτάνοντας χαμηλά στον Μπεντεβή. Η συγκεκριμένη παρόχθια οδός προβλέπεται στο σχέδιο πόλης, ενώ το θετικό είναι ότι υπάρχει πράξη εφαρμογής, που φυσικά ενδέχεται να χρειάζεται αναθεώρηση», επισήμανε ο κ. Βασιλάκης και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τρία εμπόδια, που μπορούν όμως να ξεπεραστούν. Το μεγαλύτερο αφορά σε μια έκταση 14 στρεμμάτων, που με βάση το σχέδιο πόλης έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου. Εδώ θα πρέπει να απαλλοτριωθεί η έκταση και να καταβληθεί η αποζημίωση. Το ευτυχές είναι ότι, επειδή ανήκουν και τα 14 στρέμματα σε μια μόνο οικογένεια, θα υπάρχει μεγάλη εισφορά σε γη, και άρα το κόστος της απαλλοτρίωσης δε θα είναι απαγορευτικό.

Υπάρχει και ένα άλλο εμπόδιο με ένα αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΗ, που και αυτό μπορεί να ξεπεραστεί. Ο κ. Αναστασάκης είδε θετικά την πρότασή μας. Θα υπάρχει νέα συνάντηση, αυτή τη φορά με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, τον κ. Ρασούλη, και βλέπουμε τι μέλλει γενέσθαι».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News