default-image

Ο ηγέτης του ISIS είναι νεκρός μεταδίδει η συριακή τηλεόραση

Κόσμος
Ο ηγέτης του ISIS είναι νεκρός μεταδίδει η συριακή τηλεόραση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας ισχυρίζεται ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κανάλι Raqqa24, ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή, ωστόσο η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία επίσημη πηγή, ούτε και από το πρακτορείο Amaq και υπάρχουν πολλοί που την αμφισβητούν καθώς στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές αντίστοιχες αναφορές.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από το δίκτυο, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο αλ Μπαγκντάντι φέρεται να σκοτώθηκε στη Ράκα, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το cnn.gr,  πιστεύεται ότι κρυβόταν κάπου στην έρημο έξω από τη Μοσούλη, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι δραπέτευσε όταν ξεκίνησε η ανακατάληψη της πόλης από τον ιρακινό στρατό, με πολλούς να θεωρούν ότι έφυγε για την «ντε φάκτο πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκα.

Ο χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι ο χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους, με καταγωγή από την Σαμάρα του Ιράκ.

Έχει συλληφθεί από τους Αμερικανούς του 2004. Το 2010 ανέλαβε τον παρακλάδι της αλ Κάιντα στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

Η ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους στην Συρία το έφερε σε ανταγωνισμό με το Συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, την οργάνωση αλ Νούσρα. Στην συνέχεια η αλ Κάιντα ζήτησε από τον αλ Μπαγκντάντι να περιορίσει την δράση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, έτσι εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2014. Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει αναγνώριστεί διεθνώς, ενώ έχει καταλάβει με τη βία εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

Από τις 4 Οκτωβρίου 2011 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν κατατάξει τον αλ-Μπαγκντάντι στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ μάλιστα έχει ανακοινωθεί και η αμοιβή των 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγεί στην αιχμαλωσία του ή το θάνατό του.

Στις αρχές Ιουλίου 2014, με ένα ηχογραφημένο μήνυμα, ο αλ Μπαγκντάντι ανακοίνωσε ότι σκοπός του είναι το κράτος του να φτάσει από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Ρώμη και την Ισπανία και κάλεσε τους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να εποικίσουν στο νέο κράτος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News