default-image

Το... δάσος που "πνίγει" την ιστορική κρήνη της Κρήτης -pics

Κρήτη
Το... δάσος που "πνίγει" την ιστορική κρήνη της Κρήτης -pics

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλάμια, συκιές, βάτοι, αγριόχορτα... Ένα σκηνικό που παραπέμπει σε δάσος, που σε συνδυασμό με το μνημείο και το νερό που φιλτράρεται στον καλαμιώνα και φεύγει αργά και ασταμάτητα, έχοντας καθαρίσει πια, με κατεύθυνση τη θάλασσα, αναξιοποίητο από τους ανθρώπους, σε κάνει να νομίζεις ότι θα βγουν σε λίγο οι νεράιδες και θα χορέψουν "ολοζώντανες" μπροστά σου...

Εκεί, στον Κουμπέ, γνωστό ως κρήνη Κορώνη Μαγαρά, βρεθήκαμε  και καταγράψαμε ένα μαγευτικό τοπίο από τη μια, αλλά και εικόνες εγκατάλειψης από την άλλη, ενός μνημείου με τεράστια ιστορία, που θα μπορούσε να είχε αναδειχτεί μέχρι σήμερα και να αποτελούσε σημείο αναφοράς και επίσκεψης των τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο και αναζητούν τέτοια μνημεία, αλλά πολλές φορές εμείς τα εγκαταλείπουμε στην τύχη τους!

«Έρχονται κάθε τέσσερα περίπου χρόνια και καθαρίζουν τα καλάμια, αλλά μέχρι εκεί. Αν δεν κόψουμε εμείς καμιά συκιά, δε γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες η παρέμβαση που πρέπει», μας είπε γειτόνισσα στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά χθες, η οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την εγκατάλειψη της ιστορικής αυτής κρήνης...

Όποιος πηγαίνει πια εκεί δεν υπάρχει περίπτωση, αν δεν του δείξει κάποιος το δρόμο, να καταφέρει να εντοπίσει αυτό το πανέμορφο μνημείο, που έφτιαξαν οι Ενετοί για να συγκεντρώνουν το νερό και να ποτίζουν τα ζώα και τις καλλιέργειές τους, και το οποίο, αντί να το αναδείξουν οι σύγχρονοι Ηρακλειώτες, το έχουν αφήσει να "πνίγεται" στην "αγριάδα", με τις συκιές και τις καλαμιές να αποτελούν τα βασικότερα είδη της ραγδαία αναπτυσσόμενης χλωρίδας. Ειδικά φέτος, που είχαμε πολλές βροχές, αυτό που υπάρχει μπορεί χωρίς υπερβολή να χαρακτηριστεί σαν ένα μικρό δάσος, όπου για να καταφέρουμε να βρούμε το σημείο από το οποίο θα προσεγγίζαμε την κρήνη και θα τη φωτογραφίσουμε, κάναμε μια μικρή έρευνα, έχοντας μαζί μας και τον άνθρωπο που μας υποδείκνυε το δρόμο!

Κατηφορίζοντας τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου (πρώην Ακαδημίας), στρίβοντας προς την περιοχή Κορώνη Μαγαρά, υπάρχει αυτή η πανέμορφη κρήνη, που πραγματικά έχει τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία, που είναι αντιστρόφως ανάλογη με το... "ενδιαφέρον" των αρμόδιων υπηρεσιών και των φορέων, αν κρίνουμε από τις εικόνες που καταγράψαμε χθες.

Αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι απαιτούνται άμεσα εργασίες καθαρισμού γύρω από τον Κουμπέ, για να ξαναφανεί το μνημείο και να προστατεύεται από τη μια, αλλά από την άλλη να προσφέρει τη δροσιά, την ομορφιά και την ιστορική του αξία στην ευρύτερη κοινωνία, τους ντόπιους και τους επισκέπτες.

Και επειδή τρέχει νερό όλο το χειμώνα μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού, όπως διαπιστώσαμε και καταγράψαμε χθες, σαφώς και θα μπορούσε ο Δήμος Ηρακλείου, για παράδειγμα, αυτό το νερό να το συγκεντρώνει κάπου και να το δίνει στις διψασμένες γειτονιές του Ηρακλείου, τουλάχιστον για αρδευτικούς σκοπούς, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση του νερού που χρησιμοποιούμε στους κήπους και τα λουλούδια μας.

Η ιστορία της κρήνης

Το εντυπωσιακό κτήριο της κρήνης είναι σε σχήμα τετράγωνο, στεγασμένο με θόλο ανοικτό με καμάρα από τη δυτική πλευρά. Μπροστά του περνούσε παλιότερα ένας μουλαρόδρομος που οδηγούσε στο Ηράκλειο από τα γειτονικά χωριά και τις διάφορες περιοχές του Κανλί Καστελίου (σημερινός Προφήτης Ηλίας).

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του "Η ύδρευση του Ηρακλείου" ο ιστορικός Στέργιος Σπανάκης, «είναι μια κρήνη του 17ου αιώνα, η οποία μέχρι και πρόσφατα έτρεχε νερό και ήταν πολύ σημαντική ειδικά για τους ταξιδιώτες που περνούσαν από εκεί για να ξεδιψάσουν.

Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα οι καστρόπορτες του Ηρακλείου, του Λαζαρέτο, η Καινούργια Πόρτα και η Χανιώπορτα έκλειναν ύστερα από τη δύση του ήλιου και άνοιγαν το πρωί. Οι "στρατολάτες" που δεν πρόφθαναν να μπουν στην πόλη έμεναν σ' αυτά τα καταλύματα όπου διανυκτέρευαν, προστατευμένοι από τη βροχή και το κρύο το χειμώνα. Γύρω στους τοίχους ήταν κτισμένα πεζούλια, όπου μπορούσαν να καθίσουν και να κοιμηθούν ακόμη, ώσπου να ξημερώσει. Είχαν βρύση με τρεχάμενο νερό για να ποτίζουν τα ζώα των. Παρόμοια κτίσματα είναι και οι γνωστοί "Κουμπέδες" στον παλιό δρόμο προς το Ρέθυμνο».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News