Ειδήσεις

Παρατράγουδα στην αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη

Τα παρατράγουδα της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών κλέβουν την παράταση στην πρεμιέρα του νέου σχεδιασμού.

Τα παρατράγουδα της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών κλέβουν την παράταση στην πρεμιέρα του νέου σχεδιασμού.

Η έλλειψη προσωπικού παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΛΑΣ στην Κρήτη και κινδυνεύει να τινάξει γρήγορα στον αέρα τις αλλαγές που συντελούνται.

Η ενίσχυση της αστυνόμευσης στα αστικά κέντρα με τη δημιουργία της Άμεσης Δράσης, είναι ίσως η μοναδική άμεσα ορατή αλλαγή προς όφελος των κατοίκων στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου όμως θα μείνουν και πάλι ζημιωμένοι καθώς οι εδαφικές αρμοδιότητες των αστυνομικών Τμημάτων διπλασιάζονται, χωρίς καμία όμως ενίσχυση σε προσωπικό, ενώ και οι περιπολίες κλιμακίων των ΤΑΕ εκμηδενίζονται εξ αιτίας της συρρίκνωσης του προσωπικού τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Τμήμα της Χερσονήσου το οποίο πρόσφατα ενισχύθηκε με 9 αστυνομικούς για να σηκώσει το βάρος της τουριστικής περιόδου.

Στο τμήμα Άμεσης δράσης στο Ηράκλειο, θα υπηρετούν πλέον οι 33 δικυκλιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ και ακόμη 18 αστυνομικοί οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τα ΤΑΕ, και θα αξιοποιηθούν σε εποχούμενες περιπολίες στο κέντρο της πόλης.

Στο δήμο Μαλεβιζίου πάντως η αναδιάρθρωση έρχεται να θεραπεύσει ένα παράδοξο για ρεκόρ Γκίνες, καθώς ο δήμος πληρώνει για να στεγάσει το Τμήμα το οποίο όμως δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους κατοίκους του Γαζίου είτε της Αμμουδάρας.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου δεν κρύβει την ικανοποίηση του καθώς ήδη σχεδιάζονται τρόποι αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος και εμφανείς περιπολίες στην παραλιακή ζώνη.

Την ίδια στιγμή ένα νέο παράδοξο γεννιέται με τη μεταστέγαση του ΤΑΕ Ηρακλείου στις Αρχάνες, όπου θα πιάνουν βάρδια οι αστυνομικοί, οι οποίοι ως επί το πλείστον θα επιστρέφουν με τα περιπολικά στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό, αλλά και για να εκτελέσουν υπηρεσία σε μέτρα τάξης στο δικαστήριο είτε τα γήπεδα.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια