default-image

Και όμως, η μεγάλη Ίντερ ιδρύθηκε από Έλληνα!

Ποδόσφαιρο
Και όμως, η μεγάλη Ίντερ ιδρύθηκε από Έλληνα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και όμως! Η ομάδα που τίμησε την Εθνική του 2004 και το Ηράκλειο και βρέθηκε στο Παγκρήτιο το βράδυ της Τετάρτης, η σπουδαία Ίντερ, έχει άμεση σχέση με τη χώρα μας αφού ιδρύθηκε από Ελληνοιταλό!

Στις 9 Μαρτίου του 1908 μία ομάδα παραγόντων, υπό τον ελληνοβενετσιάνο επιχειρηματία Ιωάννη Παραμυθιώτη, αποχώρησαν από τη Μίλαν και ίδρυσαν την Ιντερνατσιονάλε (Διεθνής), όπως είναι το πλήρες όνομα της Ίντερ...

Ο Παραμυθιώτης και οι συν αυτώ πίστευαν ότι η Μίλαν είχε πολλούς Ιταλούς στις τάξεις της και θέλησαν να δημιουργήσουν μία ομάδα με διεθνή χαρακτήρα, εξ ου και το όνομά της. Έκτοτε, το ποδοσφαιρικό Μιλάνο ζει και αναπνέει για τις κόντρες των δύο αιωνίων αντιπάλων της πόλης.

Ιστορικά, η Ίντερ υποστηρίζεται από την εύπορη και τη μεσαία τάξη του Μιλάνου, ενώ η Μίλαν από τα εργατικά στρώματα και τα συνδικάτα της μεγαλούπολης του βορρά, που θεωρείται το οικονομικό κέντρο της Ιταλίας. Η διαίρεση αυτή δεν αντανακλάται σε διοικητικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ίντερ ελέγχεται από το κεντροαριστερό πετρελαιοβιομήχανο Μάσιμο Μοράτι και η Μίλαν από τον συντηρητικό βαρόνο των μίντια και πολιτικό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η χρυσή περίοδος της Ίντερ είναι η δεκαετία του '60, με προπονητή τον θρυλικό Ελένιο Ερέρα, λάτρη των αμυντικών συστημάτων και δημιουργό του «κατενάτσιο». Η μεγάλη Ίντερ εκείνης της εποχής κατέκτησε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, δύο διηπειρωτικά και τρία πρωταθλήματα Ιταλίας.

Την διετία 2008-2010 επανανήλθε στο διεθνές προσκήνιο, όταν με προπονητή τον Ζοζέ Μουρίνιο κατέκτησε το τρίτο της Τσάμπιονς Λιγκ (πρώην Πρωταθλητριών)

Από τις τάξεις της έχουν περάσει σπουδαία ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως οι Φοσάτι, Μεάτσα, Ματσόλα, Φακέτι, Κόρσο, Μπονινσένια, Μπούρνιτς, Πασαρέλα, Ταρντέλι, Αλτομπέλι, Μπάτζιο, Μπατιστούτα, Μπέργκομι, Ζένγκα, Μπλαν, Μπέργκαμπ, Πάουλο Σόουζα, Μπαρέζι, Σιμεόνε, Ρουμενίγκε, Μπρέμε, Ματέους, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος και οι σύγχρονοι Ζανέτι, Αντριάνο, Ιμπραήμοβιτς, Κρέσπο, Ματεράτσι και Φίγκο.

Τη φανέλα της Ίντερ έχουν φορέσει και τρεις έλληνες ποδοσφαιριστές: Ο Γρηγόρης Γεωργάτος τις περιόδους 1999-2000 και 2001-2002 (38 αγώνες - 3 γκολ), ο Γιώργος Καραγκούνης από το 2003 έως το 2005 (32 παιγνίδια - 3 γκολ) και ο Λάμπρος Χούτος από το 2004, αγωνιζόμενος είτε ως αναπληρωματικός είτε ως δανεικός σε άλλες ομάδες.

Η Ίντερ υπερηφανεύεται ότι είναι η μοναδική ομάδα στην Ιταλία που δεν έχει υποβιβασθεί ποτέ στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Πλούσια είναι και η τροπαιοθήκη της. Στο Μεάτσα φιγουράρουν 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (1964, 1965, 2010), 3 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (1991,1994, 1998), 2 Διηπειρωτικά (1964, 1965), 18 πρωταθλήματα Ιταλίας (1910, 1920, 1930, 1938, 1940, 1953, 1954, 1963, 1965, 1966, 1971, 1980, 1989, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010) και 7 Κύπελλα Ιταλίας (1939, 1978, 1982, 2005, 2006, 2010, 2011).

Γνωρίζοντας τον Χαβιέ Ζανέτι

Μπορεί ο Τζουζέπε Μπέργκομι να είναι ο Ιταλός (παγκόσμιος πρωταθλητής το 1982) που συνδέθηκε με την Ίντερ στη σύγχρονη ιστορία της όσο κανείς συμπατριώτης του αλλά "σημαία" της ομάδας έγινε ένας Αργεντινός: Ο Χαβιέρ Αδελμάρ Ζανέτι, Javier Adelmar Zanetti (στην ισπανική γραφή) γεννημένος στις 10 Αυγούστου 1973 στο Ντοκ Σουντ του Μπουένος Άιρες αγωνίστηκε στην Ίντερ από το 1995 έως το 2014, αποτελώντας παίκτη-σύμβολο για την ομάδα του. Τον γνωρίσαμε στην επίσκεψη του στο Ηράκλειο αυτές τις μέρες με την "Ίντερ For Ever" και μας εντυπωσίασε αφού αν και μεγάλη, τεράστια προσωπικότητα, παραμένει απλός και φιλικός. Μάλιστα του είπαμε πως η Ίντερ είναι η ομάδα που υποστηρίζουμε στην Ιταλία κάτι που έφερε μια... λάμψη στο πρόσωπό του. Τέτοια που ανάλογη είχε μόνο το 2010 όταν σήκωσε το Τσάμπιονς Λιγκ. Για να θυμηθούμε...

Η χρονιά του Τσάμπιονς Λιγκ

Όταν το καλοκαίρι του 2009 ο Μάσιμο Μοράτι εκμεταλλεύτηκε την ανοησία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς να απολύσει τον Ζοσέ Μουρίνιο από την Τσέλσι, δεν το σκέφτηκε και πολύ και τον «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες στην Ίντερ. Ο στόχος του Πορτογάλου κάθε χρόνο είναι το Champions League, κάτι που το πέτυχε με τους Ιταλούς στις 22 Μαΐου του 2010, κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου του Λουίς Φαν Χάαλ.

Ο «Special One» κατάφερε να μια looser των ευρωπαϊκών γηπέδων τα τελευταία χρόνια, να την μετατρέψει σε μια ποδοσφαιρική μηχανή που ήξερε ακριβώς πώς να κατακτά το αποτέλεσμα που επιθυμούσε. Και μάλιστα, σε ένα καλοκαίρι που αναγκάστηκε να παραχωρήσει τον καλύτερό του παίκτη, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην Μπαρτσελόνα και να λάβει ως αντάλλαγμα τον Σάμουελ Ετό, εκτός από χρήματα.

Οι οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο, έφτασαν μάλλον σε μια άνετη επικράτηση επί των Βαυαρών με 2-0, χάρη σε δύο γκολ του Ντιέγκο Μιλίτο, που είχε πάει στο Μιλάνο για να δώσει επιθετικές λύσεις.

Εκείνο ήταν και ένα από τελευταία ματς του Μουρίνιο στον πάγκο της Ίντερ, καθώς λίγους μήνες αργότερα, επέστρεψε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» για να αναλάβει τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου τελικά δεν κατάφερε να κατακτήσει αυτός το δέκατο.

Για να φτάσει μέχρι την κορυφή το σύνολο των Σάμουελ, Λούσιο, Μαϊκόν, Μότα, Σνάιντερ, Μιλίτο, Ετό και φυσικά Ζανέτι, η Ίντερ απέκλεισε την Τσέλσι με τον Μουρίνιο να παίρνει εκδίκηση για την απόλυσή του.

Εν συνεχεία δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά στους ημιτελικούς κόντρα στην Μπαρτσελόνα υπερέβαλε... εαυτόν και απέκλεισε την ομάδα των Πεπ Γκουαρδιόλα και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Μάλιστα, από το ματς στο «Καμπ Νου» θα μείνει αλησμόνητη η φωτογραφία που δείχνει τον Μουρίνιο να δίνει συμβουλές στο ημίχρονο στον Καταλανό τεχνικό, αλλά και στον πρώην παίκτη του.

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Λουίς Φαν Χάαλ): Μπουτ, Λαμ, Βαν Μπούιτεν, Ντεμικέλις, Μπαντστούμπερ, Ρόμπεν, Φαν Μπόμελ, Σβαϊνστάιγκερ, Αλτιντοπ (63' Κλόζε), Ολιτς (74' Γκόμεζ), Μίλερ

ΙΝΤΕΡ (Ζοζέ Μουρίνιο): Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Σάμουελ, Λούσιο, Κίβου (68' Στάνκοβιτς), Ζανέτι, Καμπιάσο, Σνάιντερ, Ετό, Μιλίτο (90'+ Ματεράτσι), Πάντεφ (79' Μουντάρι)

Επιμέλεια: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News