default-image

Ταμπακαριά: Τα βυρσοδεψεία παίρνουν "ζωή" 2 αιώνες μετά -vid

Κρήτη
Ταμπακαριά: Τα βυρσοδεψεία παίρνουν "ζωή" 2 αιώνες μετά -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ενετικό λιμάνι στα Χανιά με το φάρο του είναι σήμα κατατεθέν της πόλης.

Δύσκολα συναντά κανείς τοποθεσίες φορτισμένες σε τέτοιο βαθμό από ιστορικές μνήμες οι οποίες ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας με εξαιρετική μαεστρία μέσα από την αρχιτεκτονική των κτιρίων που περιβάλλουν το ενετικό λιμάνι και κουβαλούν μυρωδιές από περασμένες εποχές.

Λίγο πιο μακριά στην ανατολική βραχώδη ακτή των γραφικών Χανίων σαν φαντάσματα μοιάζουν, τα κτήρια των παλιών βυρσοδεψείων. Στους ετοιμόρροπους τοίχους είναι χαραγμένη η ιστορία περίπου δύο αιώνων.

Εκεί που οι βυρσοδέψες από τις αρχές ακόμα του 19ου αιώνα, επεξεργάζονταν τα δέρματα και η περιοχή έσφυζε από τη βιοτεχνική δραστηριότητα, τώρα κυριαρχεί η εγκατάλειψη.

Τα Ταμπακαριά είναι η παραθαλάσσια προέκταση της ιστορικής συνοικίας Χαλέπα, των Χανίων, σε απόσταση περίπου 10 λεπτών από το κέντρο των Χανίων.

H ανατολική ακτή της πόλης των Χανίων επιλέχθηκε ως το ιδανικό μέρος για την επεξεργασία των δερμάτων, πρώτον γιατί βρίσκονται ταυτόχρονα μακριά, αλλά και κοντά στα Χανιά και δεύτερον, διότι η συγκεκριμένη τοποθεσία φιλοξενεί πάρα πολλά υπόγεια υφάλμυρα νερά, δίπλα σε αβαθή θάλασσα που ήταν χρήσιμη για το πρώτο στάδιο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Τη μεγάλη τους ακμή και άνθηση τα Ταμπακαριά τη γνώρισαν την εποχή του Μεσοπολέμου, σταμάτησαν να λειτουργούν στη διάρκεια της Κατοχής, ενώ μετά τον πόλεμο, νέα μηχανήματα αντικατέστησαν τα παλαιότερα, με συνέπεια την εμπορική τους γιγάντωση και την επίτευξη εξαγωγών μάλιστα με 80 ενεργά εργοστάσια τη δεκαετία του 50.

Η περιοχή που άλλοτε έσφυζε από βιομηχανικό παλμό και ζωή, με περισσότερα από 80 βυρσοδεψία, πλέον έχει μείνει με 6 που συνεχίζουν τη παράδοση.

Τα κτήρια των παλιών βιομηχανιών μοιάζουν σαν φαντάσματα μιας άλλης εποχής, με μερικά από αυτά να στέκουν ακόμα αγέρωχα, ενώ τα παλαιότερα να έχουν μείνει μόνο με το πέτρινο κέλυφος τους.

Τα Ταμπακαριά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας των Χανίων και ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια διαφορετική και πάνω από όλα ξεχωριστή εποχή.

Ρεπορτάζ: Μιχαέλα Λιονάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News