default-image

Πόσοι παραγωγοί δεν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν δικαιώματα;

Κρήτη
Πόσοι παραγωγοί δεν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν δικαιώματα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ονόματα 6.807 παραγωγών του νομού Ηρακλείου που δεν είχαν προσέλθει μέχρι και χθες για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, καλώντας τους να απευθύνονται στην οργάνωση - είτε στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, στην αίθουσα ενεργοποιήσεων, είτε στα υποκαταστήματά της - το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, που λήγει η παράταση που είχε δοθεί για να ενεργοποιήσουν.

Για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων, με Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, δόθηκε παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό των αιτήσεων μεταβίβασης και έχοντας επίγνωση του λιγοστού χρόνου, τον οποίο είχαν στη διάθεσή τους για την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης και των αιτήσεων μεταβίβασης, τόσο οι γεωργοί όσο και οι πιστοποιημένοι φορείς υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2017.

Και χθες πολλοί έσπευσαν για την ενεργοποίηση

Για την πλήρη ενημέρωση των γεωργών και των πιστοποιημένων φορέων υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2017, διευκρινίζεται ότι: «Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης 2017 δεν αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017, η οποία εκπνέει στις 15/06/2017 και ώρα 00:00 π.μ.

Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης δεν επηρεάζει την ημερομηνία, κατά την οποία ο γεωργός θα πρέπει να αποδεικνύει πως έχει στην κατοχή του τα αγροτεμάχια για το έτος 2017, ήτοι 31/05/2017. Συνεπώς, με βάση την έκταση που κατέχει ο δικαιούχος στις 31/05/2017 θα γίνει η ενεργοποίηση και η πληρωμή των δικαιωμάτων ενίσχυσης του έτους 2017. Η καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (ως 30/06/2017) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης παρατείνεται ως τη Δευτέρα 10/07/2017».

«Δουλεύουμε μέρα και νύχτα»

Ακόμα και αύριο Κυριακή θα δουλέψουν οι υπηρεσίες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, για να συμβάλουν στη μείωση μέχρι και την εξάλειψη του αριθμού παραγωγών που δεν έχουν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους για το έτος 2017. Βέβαια, μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης διευκρίνισε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο φετινό.

«Επειδή ο Έλληνας είναι της τελευταίας στιγμής, κάθε χρόνο χρειάζεται και κάνουμε αυτή τη διαδικασία για να καλέσουμε ονομαστικά όσους δεν έχουν προσέλθει, ώστε να προλάβουν να ενεργοποιήσουν μέχρι και την καταληκτήρια ημερομηνία. Αν δεν ενεργοποιήσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου (που είναι η παράταση ενός μήνα μετά τις 15 Μαΐου, οπότε και έληγε κανονικά η προθεσμία βάσει κανονισμού), θα ενεργοποιούν στη συνέχει με ποινή.

Κι άλλα χρόνια συμβαίνει αυτό. Τώρα ίσως κάποιοι που έχουν μικρές επιδοτήσεις, ασήμαντα ποσά, μπορεί να έχουν αποφασίσει να μην ενεργοποιήσουν, για να μη ρισκάρουν τη σύνταξή τους για παράδειγμα. Αλλά εγώ θεωρώ ότι μέχρι την Πέμπτη το νούμερο αυτό θα μειωθεί κατά πολύ. Αυτό βλέπω εγώ και από την κίνηση των τελευταίων ημερών. Φανταστείτε ότι δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ ασταμάτητα. Και επειδή πολύς κόσμος τρέχει την τελευταία στιγμή να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του, έχουμε κι εμείς ξεπεράσει τα όρια της αντοχής μας», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής.

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος επισημαίνει ότι για να δοθεί η παράταση στις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων δόθηκε μεγάλη μάχη τόσο από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όσο και από άλλες Ενώσεις της χώρας. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος να δοθεί παράταση και στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι προς τη λήξη της πρώτης προθεσμίας της 15ης Μαΐου δόθηκε η παράταση του ενός μήνα, με ή χωρίς και το αίτημα της Ελλάδας, αφού κάποιες χώρες το ζήτησαν, χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα όμως κάποια ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση. Ας μην υπάρχει λοιπόν η εντύπωση ότι θα δοθεί και νέα παράταση στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News