default-image

Πού ξενιτεύτηκαν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Κρήτης;

Κρήτη
Πού ξενιτεύτηκαν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Κρήτης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη αρχαιολογική-ιστορική συνάντηση στις 23 Αυγούστου του 2016 στην Ιεράπετρα, ο Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Πολιτισμού και Ιστορίας της Ιεράπετρας, διοργανώνει την δεύτερη ενδιαφέρουσα συνάντηση στις 16, 17 και 18 Ιουνίου με εκλεκτούς προσκεκλημένους που θα φωτίσουν πολλές άγνωστες πτυχές της ιστορίας της αρχαίας Ιεράπυτνας.

«Σε αυτό το τριήμερο θα αναδείξουμε αρχικά την ανάγκη να βρεθεί ένα νέο αξιοπρεπές κτίριο που να μπορούμε να εκθέσουμε τα εκατοντάδες αρχαιολογικά μας ευρήματα τα οποία δεν χωρούν στο κτίριο όπου υπάρχει μέχρι σήμερα η αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων κ Γιάννης Ροβιθάκης.

«Στόχος μας είναι να βρούμε και να καταγράψουμε τους ξενιτεμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ιεράπετρας, να εκδώσουμε το υλικό που υπάρχει σε ένα βιβλίο και να εκλαϊκεύσουμε τη γνώση που υπάρχει για τις αρχαιότητες μας, προκειμένου να κάνουμε κοινωνούς αυτής της γνώσης όλους τους πολίτες του τόπου μας, φέρνοντας πιο κοντά τον απλό καθημερινό πολίτη με την αρχαιολογική κοινότητα που θέλει  συνεργασία με τον καθένα από εμάς», μας λέει ο κ Ροβιθάκης.  

Την Παρασκευή  16 Ιουνίου, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι θα επισκεφτούν την αρχαιολογική συλλογή  της Ιεράπετρας και στις 6.00 το απόγευμα θα ξεναγηθούν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ Χρύσα Σοφιανού το χώρο των ανασκαφών  στα Βιγλιά.

Το Σαββάτο 17 Ιουνίου  στο συνεδριακό  χώρο του  Κέντρου Πολιτιστικής  και  Κοινωνικής Μέριμνας της  Ιεράς Μητροπόλης Ιεραπύτνης και Σητείας θα γίνουν οι παρουσιάσεις Ερευνητικών Εργασιών.

Η κ Χρύσα Σοφιανού, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας των αρχαιολόγων με θέμα

"Οι ανασκαφές στο μικρό θέατρο της Ιεράπυτνας».

Η κ Βίλη Αποστολάκου, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Λασιθίου θα απευθύνει χαιρετισμό καθώς και εκπρόσωποι από το Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου - Κέντρο Ανατολικής Κρήτης (INSTAP).

Ο κ Παπαδάτος Ιωάννης, επίκουρος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μιλήσει  με θέμα τη,

«Σημασία των ορεινών περιοχών για τη μινωική Κρήτη: νέα δεδομένα από τα βουνά της Ιεράπετρας».

Ο κ. Θεοτόκης Θεοδούλου, Δρ Αρχαιολόγος του μη αυτοτελούς γραφείου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στη Κρήτη θα παρουσιάσει το θέμα,

«?πό Σαμωνίου ε?ς ?ερ?ν Πύδναν στάδιοι π΄. πόλις ?στίν. ?χει ?ρμον. ?χει δ? κα? ν?σον [?] καλε?ται Χρύσεα. ?χει λιμένα κα? ?δωρ».

Ο κ. Χαλικιάς Κων/νος, Δρ. Αρχαιολόγος θα παρουσιάσει την αρχαιολογική έρευνα  με θέμα,

«Η νήσος Χρυσή».

Η νήσος Χρυσή υπήρξε το αντικείμενο επιφανειακής έρευνας την περίοδο 2008-2011 υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Αν και ακατοίκητη σήμερα, η μικρή νήσος "αποικίστηκε" ήδη από την Τελική Νεολιθική περίοδο όπως μαρτυρούν αρκετές αρχαιολογικές θέσεις.

Η κατοίκηση και έντονη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της νήσου συνεχίστηκε από την Μινωική εποχή μέχρι και την Οθωμανική περίοδο, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την ζωή σε αυτό το μικρό και άνυδρο νησιωτικό τοπίο αλλά και για την κατοίκηση ανά τους αιώνες στην απέναντι ακτή της περιοχής Ιεράπετρας.

Ο κ. Νικόλαος Μουρτζάς, Δρ Γεωλόγος ΕΜΠ θα παρουσιάσει τους,

«αρχαιολογικούς δείκτες της σχετικής μεταβολής του επιπέδου της θάλασσας στην ακτή της Ιεράπετρας από τη Ρωμαϊκή περίοδο έως σήμερα: η ιχθυοδεξαμενή στα Φέρμα, η παράκτια κατασκευή στο Κουτσουνάρι, ο κυματοθραύστης του Ρωμαϊκού λιμένα της Ιεράπετρας και το παράκτιο κτίσμα στο Στόμιο».

Η κ Ελένη Κολαΐτη,Μετ/γος Μηχανικός ΕΜΠ, Γεωτεχνικός Μηχανικός MSc, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα κάνει την

«Γεωαρχαιολογική προσέγγιση και παλαιογεωγραφική αναπαράσταση του Ρωμαϊκού λιμένα της Ιεράπετρας».

Ο κ. Γεώργιος Φουστέρης, Δρ. Αρχαιολογίας, Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τα

"Χριστιανικά μνημεία  της Επαρχίας Ιεράπετρας".

Η κ. Αικατερίνη Χατζάκη - Διδάκτωρ Ιστορίας, θα παρουσιάσει την εργασία

«Η Ιεράπετρα κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας»

Ο κ. Σπυριδάκης Μιχάλης - Ψηφιακός Χαρτογράφος-Περιβαλλοντολόγος - Ειδικός στα γεωχωρικά δεδομένα - Υπάλληλος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου του Υπουργείου Πολιτισμού, θα παρουσιάσει την εργασία,

«Ο γεωπολιτικός και στρατιωτικός ρόλο του λιμανιού της Ιεράπετρας στον Β' Π. Πόλεμο».

Ο κ Μαρκάκης Γιάννης - Εφέτης Δ.Δ. θα παρουσιάσει την εργασία

«Η Νομοθεσία στη Δωρική Κρήτη»

Ο Δρ. Scott Charles Gallimore θα μιλήσει με θέμα:

«Η Ιστορία της Αρχαίας Ιεράπετρας: Η Διεθνής Μητρόπολη της Κρήτης»

Θα ακολουθήσει η Δρ. Marcella de Paoli, Έφορος και επιστημονική ερευνήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Βενετίας η οποία θα παρουσιάσει την εργασία «Η Ιεράπυτνα ξαναγεννιέται!».

Η Δρ. Μαρκέλλα Ντε Πάολι, έφορος και επιστημονική ερευνήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Βενετίας, θα παραδώσει στον Σύλλογο «Ιεράπυτνα», αντίγραφο των τρισδιάστατων ψηφιακών εικόνων των αρχαίων ελληνορωμαϊκών αγαλμάτων που προέρχονται από την Ιεράπετρα και στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βενετίας.

Οι εικόνες αυτές - μέρος του εικαστικού ψηφιακού υλικού υψηλής ευκρίνειας που απεικονίζει βενετικά μνημεία και έργα τέχνης - δημιουργήθηκαν από την Περιφέρεια του Βένετο σε συνεργασία με το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και το Δίκτυο Μουσείων του Νομού του Βένετο, και χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο σκοπός της προσφοράς αυτής της Περιφέρειας του Βένετο (με την συγκατάθεση της διεύθυνσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Βενετίας) είναι να συμβάλει στην πληρέστερη γνώση των αρχαιολογικών θησαυρών της αρχαίας Ιεράπυτνας που βρίσκονται σήμερα εκτός Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News