default-image

Ένα "δώρο" και ένα ισχυρό "πλήγμα" για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Κρήτη
Ένα "δώρο" και ένα ισχυρό "πλήγμα" για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοτσέζικο ντους επιφυλάσσει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, που παίρνει το δρόμο της νομοθέτησης με πολύμηνη καθυστέρηση. Το διαφοροποιημένο σε σχέση με αυτό που είχε φτιάξει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα "δώρο" αλλά και ένα ισχυρό "πλήγμα" για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Η ευχάριστη όψη του νομίσματος αφορά στην απάλειψη του πιστοποιητικού μηχανικού από τις κληρονομιές και τα επαγγελματικά ακίνητα.

Η δυσάρεστη έως οδυνηρή όψη αφορά στην υποχρεωτική νομιμοποίηση των ακινήτων και για την εκμίσθωσή τους!

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δε θα μπορούν να μισθώσουν τα ακίνητά τους αν προηγουμένως δεν τα νομιμοποιήσουν, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου «για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», που υπέβαλε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ).

Εδώ μιλάμε για μια μικρή "βόμβα", αφού αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Μέχρι σήμερα, θυμίζουμε, υποχρέωση νομιμοποίησης με προσκόμιση βεβαίωσης μηχανικού έχουν όσα ακίνητα μεταβιβάζονται ή υπάρχει σύσταση εμπράγματος δικαιώματος.

Με την ψήφιση του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, θα αναγκαστούν επί του πρακτέου και εκείνοι που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους να βάλουν το χέρι στη τσέπη για να τα νομιμοποιήσουν. Ειδάλλως δε θα μπορούν πια να τα μισθώσουν και θα κινδυνεύουν να χάσουν πολύτιμα για τον οικογενειακό κορβανά έσοδα.

Για του λόγου το αληθές, σχετική διάταξη στο άρθρο 82 του προωθούμενου προς ψήφιση σχεδίου νόμου προβλέπει πως «από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης, παραχώρησης που αφορά ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αλλαγή χρήσης».

Στην ουσία, το νέο νομικό πλαίσιο υποχρεώνει με έμμεσο τρόπο τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων, καθώς ο μισθωτής πρέπει να δηλώνει ότι το ακίνητο είναι χωρίς αυθαιρεσίες, προσκομίζοντας τον αριθμό της οικοδομικής άδειας ή της δήλωσης υπαγωγής, εφόσον πρόκειται για αυθαίρετο που έχει τακτοποιηθεί. Παραμένει ζητούμενο, όμως, ποιες παραβάσεις θα πρέπει να νομιμοποιηθούν προκειμένου να μισθώσει κάποιος ένα ακίνητο, όπως π.χ. τι θα γίνει με τις μικρότερης κλίμακας αυθαιρεσίες, όπως το γνωστό θέμα των ημιυπαίθριων, κ.λπ.

Στην αγορά ακινήτων, χωρίς να έχουν κατανοήσει πλήρως τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, θεωρούν πως ενίοτε οι ιδιοκτήτες θα πρέπει σε σοβαρές παραβάσεις να προχωρήσουν σε ρύθμιση, ώστε να είναι σίγουροι πως δε θα βρεθούν κάποια στιγμή "κατηγορούμενοι" από τον ενοικιαστή.

Ήδη στην αγορά ακινήτων υπάρχει έντονος προβληματισμός. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η νέα νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην κτηματαγορά και πρόσθετα βάρη, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει αρχίσει να καταγράφεται μια ανοδική τάση στις τιμές των ενοικίων...

Η υποχρέωση αυτή για τη βεβαίωση μηχανικού αφαιρέθηκε από τις κληρονομιές προηγούμενους μήνες, αλλά και από τα επαγγελματικά ακίνητα. Στο αρχικό σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, που βγήκε στη διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, το γνωστό ως νομοσχέδιο Τσιρώνη, η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση μηχανικού ήταν προαπαιτούμενα και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα, πρατήρια καυσίμων και άλλα.

Με δύο συστήματα η νομιμοποίηση

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων για τα αυθαίρετα ορίζεται η 8η Ιουνίου του 2019, η οποία δύναται να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να δώσει άλλη μια παράταση 45 ημερών στον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα (4178/2013), προκειμένου να καλύψει τα κενό που δημιουργεί η ψήφιση του νέου νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του newmoney.gr, το υπουργείο θα διατηρήσει το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των δηλώσεων που λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο, ενώ στις 8 Ιουλίου προβλέπεται να είναι λειτουργικό και το νέο σύστημα που θα υποστηρίξει τον καινούργιο νόμο. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται ενδεχόμενα μελλοντικά συνταγματικά κενά, καθώς η νέα ρύθμιση δε θα υποχρεώνει κανέναν απ' όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ξεκινήσει διαδικασία υπαγωγής. Στο Ν. 4178 αυτό ήταν επιβεβλημένο, από τη στιγμή που ο προηγούμενος νόμος (4014) είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός.

Για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες υπαγωγής με τους προηγούμενους νόμους και δεν έχουν προσκομίσει και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προβλέπεται η μετάπτωση στο νέο νόμο με συμψηφισμό προστίμων. Εφόσον τα καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν τα ποσά του παρόντος νόμου, δεν αναζητούνται. Ειδικά για όσους δεν εξόφλησαν τα πρόστιμα από την υπαγωγή στο νόμο των ημιυπαίθριων (3843/2010), προβλέπεται να καταβάλλουν το υπολειπόμενο ποσό ως παράβολο, υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

Οι εκπτώσεις

20% σε όσους ενταχθούν εγκαίρως

Έκπτωση έως 20% στο ειδικό πρόστιμο θα έχουν όσοι ενταχθούν εγκαίρως στο νόμο, ενώ θα υπάρχουν αντίστοιχες αυξήσεις για όσους εμφανιστούν την τελευταία στιγμή. Η μείωση 20% ισχύει για εκείνους που θα δηλώσουν το ακίνητό τους μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2017. Το πρόστιμο θα είναι κατά 10% μειωμένο εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ενταχθεί στο νόμο από τις 9 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 8 Ιουνίου του 2018. Από την περίοδο αυτή και μετά, δηλαδή από τις 9 Ιουνίου έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2018 τα πρόστιμα θα επιβαρύνονται με αύξηση 10% και 20%, αντίστοιχα, για όσους προσέλθουν για να ενταχθούν στο νόμο μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2018.

Το παράβολο θα διατηρηθεί στα 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση μέχρι 100 τ.μ., στα 500 ευρώ από 100 τ.μ. μέχρι 500 τ.μ. Στο ποσό των 1.000 ευρώ για άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ., στα 4.000 ευρώ για άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ. και στα 10.000 ευρώ για κτήριο ή χρήση μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News