default-image

Πανελλήνιες: Τα θέματα σε Μαθηματικά & Αρχαία Ελληνικά

Κρήτη
Πανελλήνιες: Τα θέματα σε Μαθηματικά & Αρχαία Ελληνικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις εξετάσεις μαθημάτων προσανατολισμού συνεχίστηκαν  σήμερα Παρασκευή, οι Πανελλαδικές για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων.

Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει τις ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, εξετάστηκαν  στα Μαθηματικά.

Οι εκτιμήσεις για τα Mαθηματικά σύμφωνα με το φροντιστήριο "ΘΕΜΕΛΙΟ": Τα θέματα φέτος ήταν σαφώς διατυπωμένα κλιμακούμενης  δυσκολίας με αποτέλεσμα να ξεχωρίσουν οι καλοί από τους άριστους. Τα θέματα ήταν αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με τα περσινά με αποτέλεσμα την πτώση των βάσεων στις σχολές που έχουν μαθηματικά ως μάθημα βαρύτητας.

Το Α θέμα και το Β θέμα ήταν διαπραγματεύσιμα αλλά είχαν πολλά ερωτήματα και χανόταν πολύς χρόνος. Το Γ θέμα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό, ειδικά το Γ1 ήθελε πάρα πολύ καλή γνώση τριγωνομετρίας. Το Α θέμα και το Β θέμα ήταν διαπραγματεύσιμα αλλά είχαν πολλά ερωτήματα και χανόταν πολύς χρόνος. Το Γ θέμα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό, ειδικά το Γ1 ήθελε πάρα πολύ καλή γνώση τριγωνομετρίας. Τέλος, το Δ θέμα ήταν πολύ δύσκολο. Ειδικά το Δ1 ερώτημα λόγω της συνάρτησης   .Γενικότερα οι μαθητές έπρεπε να είχαν  άριστο υπόβαθρο γνώσεων περασμένων τάξεων στα Μαθηματικά.

Δείτε τις απαντήσεις στα θέματα (εδώ)

Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει την ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, εξετάστηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Οι εκτιμήσεις για τα Αρχαία Ελληνικά σύμφωνα με το φροντιστήριο "ΘΕΜΕΛΙΟ" : Όπως και τα προηγούμενα έτη,  οι παρατηρήσεις του διδαγμένου κειμένου απαιτούν καλή γνώση των ερμηνευτικών σχολίων. Το αδίδακτο , σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, οι μαθητές μπορούσαν να το προσεγγίσουν ευκολότερα.

 Το διδαγμένο κείμενο που δόθηκε στους μαθητές είναι απόσπασμα από τον πλατωνικό διάλογο Πρωταγόρας, ειδικότερα η 4η, 5η ενότητα καθώς και μεταφρασμένη 1η ενότητα. Οι ερμηνευτικές ερωτήσεις είναι σαφείς και επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα χωρία του κειμένου. Μόνο η τρίτη ερώτηση απαιτεί συνδυαστική και κριτική σκέψη ως προς την απάντησή της. Οι λεξιλογικές ασκήσεις είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με τις  προηγούμενες χρονιές,  με κλιμακούμενη δυσκολία. Τέλος, η εισαγωγή φέτος ζητήθηκε με τη μορφή Σωστού- Λάθους.

Το αδίδακτο κείμενο είναι ένα απόσπασμα ρητορικού κειμένου από τον Φίλιππο του Ισοκράτη. Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες ως προς τη σύνταξη του ούτε και ως προς το λεξιλόγιό του και την κατανόησή του. Οι γραμματικές παρατηρήσεις ήταν απλούστερες από αυτές των προηγούμενων ετών. Από τις συντακτικές παρατηρήσεις προκαλεί έκπληξη η τελευταία ερώτηση, γιατί πρώτη φορά ζητούν αναγνώριση κύριας πρότασης. Σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, τα θέματα στο αδίδακτο κείμενο είναι πιο εύκολα και ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορεί να αγγίξει και το άριστα."

Όσον αφορά τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, από τις 10 έως τις 21 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικοτήτων. Ειδικότερα, το Σάββατο, 10 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις για τα μαθήματα: Τεχνολογία Υλικών, Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογίας ΙΙ, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, Στοιχεία Μηχανών και Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις.  

Δείτε (εδώ)  τις απαντήσεις όπως τις παρουσιάζει το φροντιστήριο "ΘΕΜΕΛΙΟ".

Φωτογραφία : Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News