default-image

Στο ΣΕΦ θα κριθεί ο τίτλος, άνετη νίκη του Παναθηναϊκού

Μπάσκετ
Στο ΣΕΦ θα κριθεί ο τίτλος, άνετη νίκη του Παναθηναϊκού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον Νικ Καλάθη να ηγείται, ο Παναθηναϊκός Superfoods επικράτησε του Ολυμπιακού (71-58) στο ΟΑΚΑ και έστειλε τη σειρά των τελικών της Stoiximan.gr Basket League σε πέμπτο παιχνίδι.

Με την ενέργεια να ξεχειλίζει και την άμυνα να αποτελεί το "κλειδί" της γενικότερης παρουσίας του στο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός Superfoods νίκησε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (71-58) και ισοφάρισε τη σειρά των τελικών (2-2). Πλέον, οι "αιώνιοι" θα λύσουν -οριστικά- τις διαφορές τους στο ΣΕΦ (11/6, 21:00), με φόντο την κατάκτηση του τίτλου στη Stoiximan.gr Basket League.

Αυτό το οποίο πάντως φοβούνταν οι "πράσινοι", η κατάσταση του Νικ Καλάθη, δεν κόστισε. Ο αρχηγός του "τριφυλλιού" ήταν εκ των πρωταγωνιστών της αναμέτρησης, σε σημείο που στο 32ο λεπτό άκουσε το όνομά του να γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας του.

Ο MVP

Ίωση; Ποια ίωση; Ο Νικ Καλάθης ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού Superfoods στο ντέρμπι, δείχνοντας να μην επηρεάζεται στο ελάχιστο από την ίωση που τον ταλαιπώρησε τις τελευταίες ώρες, κι είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως έπαιξε εξαιρετική άμυνα πάνω στον Βασίλη Σπανούλη, αλλά κι ότι τελείωσε το παιχνίδι με 14 πόντους (με 4/5 δίπ., 2/4 τρίπ.), 1 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 λάθη και 2 κλεψίματα σε 27'17'' συμμετοχής.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στην ενέργεια των παικτών του "τριφυλλιού" που ανάγκασαν σε συνεχόμενα λάθη τους αντιπάλους τους. Αυτό είναι το ένα κομμάτι, γιατί το δεύτερο είναι πως μέσω των λαθών των "ερυθρολεύκων", οι "πράσινοι" μπόρεσαν να πετύχουν αρκετούς εύκολους πόντους.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Σε ένα παιχνίδι με λίγες κατοχές και χαμηλό ρυθμό, τα 23 λάθη του Ολυμπιακού φαντάζουν απαγορευτικό νούμερο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έδωσαν στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να πετύχει 26 πόντους από αυτά.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η ψηλή πεντάδα που επέλεξε για την εκκίνηση ο Τσάβι Πασκουάλ (με τους Κένι Γκάμπριελ, Κρις Σίνγκλετον και Τζέιμς Γκιστ μαζί στο παρκέ) βοήθησε τον Παναθηναϊκό Superfoods να προστατεύσει το καλάθι του, την ώρα που όμως αδυνατούσε να σκοράρει στο ανοιχτό γήπεδο. Οι "πράσινοι" πήραν από νωρίς το προβάδισμα, μα το κυριότερο κέρδος τους ήταν το γεγονός πως στο τέλος της α' περιόδου είχαν "φορτώσει" με δύο φάουλ τους Νίκολα Μιλουτίνοφ και Πάτρικ Γιανγκ.

Οι γηπεδούχοι "πάτησαν" στις 10/10 βολές και τα 7 λάθη του Ολυμπιακού για να ξεφύγουν στο σκορ (18-11), με τον Νικ Καλάθη να σκοράρει για τρεις στην εκπνοή, δείχνοντας να μην έχει επηρεαστεί από την ίωση που τον υποχρέωσε να μπει στο νοσοκομείο το βράδυ της Τετάρτης (7/6). Ο ομογενής πλεϊμέικερ έκανε τη διαφορά στις δύο πλευρές του παρκέ (σ.σ.: δείγμα οι 3 πόντοι, όλοι με βολές, του Βασίλη Σπανούλη μέχρι την ανάπαυλα), με τους συμπαίκτες του όμως να είναι εξαιρετικά άστοχοι (3/13 σουτ στο α' δεκάλεπτο).

Σταδιακά, ο Ολυμπιακός κατάφερε να κατεβάσει τους ρυθμούς και την ένταση του αγώνα, προσπαθώντας να "ακουμπήσει" την μπάλα κοντά στο καλάθι. Είτε με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ είτε με τον Γιώργο Πρίντεζη. Σε κάθε περίπτωση όμως, με 7/19 δίποντα δεν μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά -έστω κι αν είχαν 3/4 τρίποντα μέχρι τα μισά της β' περιόδου.

Τα λάθη συνέχισαν να "πληγώνουν" την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, κυρίως γιατί έδιναν εύκολους πόντους στους "πράσινους". Είναι χαρακτηριστικό πως στο +8 (30-22) των γηπεδούχων στο 15ο λεπτό, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ είχαν πετύχει σχεδόν τους μισούς πόντους τους (13/30) μετά από λάθη των "ερυθρολεύκων". Ο ρυθμός του αγώνα συνέχισε να πέφτει, ομοίως οι επαφές ήταν δεκάδες σε κάθε κατοχή, κι αυτό δεν βοήθησε στην ποιότητα.

Με δεδομένο όμως πως το α' μέρος έκλεισε με +11 (39-28) για τον Παναθηναϊκό, είναι σαφές πως όλα λειτουργούσαν υπέρ του. Παρά το γεγονός πως είχε 7/16 δίποντα και 4/13 τρίποντα -με τον Ολυμπιακό να έχει 7/19 δίποντα και 3/7 τρίποντα. Παρεμπιπτόντως, το "12" που καταγράφηκε στη στατιστική των φιλοξενούμενων στα λάθη, ήταν το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος που έπρεπε να λυθεί εν όψει του β' μέρους (σ.σ.: σε αυτό προσθέστε το 9-0 των "πράσινων" στους πόντους από αιφνιδιασμό).

Η ενέργεια που είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν πρωτοφανής σε αυτή τη σειρά των τελικών, την στιγμή που έπεφταν κορμιά στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ κυνηγούσαν κάθε φάση στην άμυνα, κάθε διεκδικούμενη μπάλα, κάθε κατοχή, στοιχείο που τους επέτρεψε να κρατήσουν χαμηλά την παραγωγικότητα των "ερυθρολεύκων", που σκόραραν... με αίμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά του Ολυμπιακού συνέχισαν να πέφτουν, με το +20 (59-39) των γηπεδούχων στο τέλος της γ' περιόδου να έρχεται ως φυσική εξέλιξη. Με 2/6 δίποντα, 6/8 βολές και 8 λάθη, ήταν δύσκολο να κρατηθεί η διαφορά σε φυσιολογικά επίπεδα, τουλάχιστον σε αυτά που θα επέτρεπαν στους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να διεκδικήσουν τη νίκη.

Η διαφορά έφτασε μέχρι το +21 (65-44) για το "τριφύλλι" στο 33ο λεπτό, αλλά ο Ολυμπιακός δεν πέταξε λευκή πετσέτα. Παρότι ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης βρίσκονταν στον πάγκο, η θεωρητικά "δεύτερη" πεντάδα των φιλοξενούμενων, έκανε πολύ καλή δουλειά μαζεύοντας τη διαφορά (65-52) στο 37ο λεπτό. Τα τέσσερα λεπτά χωρίς πόντο του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκαν με το κάρφωμα του Κρις Σίνγκλετον στον αιφνιδιασμό, που έφερε το +15 (67-52 στο 38').

Κάπου εκεί, ολοκληρώθηκε η διεκδίκηση της νίκης από τους "ερυθρόλευκους", οι οποίοι αντιλήφθηκαν πως δεν προλάβαιναν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη (71-58) και έστειλαν τη σειρά σε πέμπτο παιχνίδι, με τους "αιώνιους" να λύνουν τις διαφορές τους πλέον την Κυριακή (11/6, 21:00) στο ΣΕΦ.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 39-28, 59-39, 71-58.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ SUPERFOODS (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 14 (2 τρίπ., 9 ριμπ.), Ρίβερς 3 (1), Τζέιμς 13, Φώτσης, Παππάς 2, Φελντέιν, Γκιστ 8, Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 5 (1), Μπουρούσης 12, Καλάθης 14 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 20 (3), Μπιρτς 5, Γιανγκ 7, Παπαπέτρου 3, Τολιόπουλος, Σπανούλης 3, Ουότερς, Αγραβάνης 2, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 7 (1), Μάντζαρης 3 (1).

Πηγή: sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News