default-image

"Σημεία και τέρατα" για το εργασιακό καθεστώς στον τουρισμό

Οικονομία
"Σημεία και τέρατα" για το εργασιακό καθεστώς στον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που οι προκρατήσεις, οι πρώτες αφίξεις και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό… Οι εργαζόμενοι μάλλον σε αυτή την καλή χρονιά δεν έχουν θέση.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν τα συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου που περιγράφουν ως εργασιακό μεσαίωνα την κατάσταση που επικρατεί σε ένα μεγάλο μέρος, αν όχι την πλειοψηφία των ξενοδοχείων, στα οποία οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας, με ασφάλιση τετράωρη, αλλά και μισθούς πείνας.

Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Ηράκλειο παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ξενδοδοχοϋπαλλήλων, εκείνο που διευκρινίστηκε είναι ότι σε όλη τη χώρα παρά την αύξηση του τουρισμού, οι συνθήκες για τους εργαζόμενους είναι χειρότερες από κάθε άλλη χρονιά. Μια εικόνα που ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα μιας τεράστιας μερίδας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σ' ολόκληρη την Κρήτη.

Όπως εξήγησαν τα συνδικαλιστικά στελέχη οι τοπικές συμβάσεις εργασίας δεν έχουν υπογραφεί παρά μόνο από ελάχιστους επιχειρηματίες, οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται και πληρώνονται με συμβάσεις ανειδίκευτων εργατών, γνωρίζοντας καλά όπως τόνισαν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσουν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους για έξι μήνες και μετά την ολοκλήρωσή της σεζόν που και πάλι θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία, θα πρέπει να ψάχνουν τι θα κάνουν για να μην πεινάσουν οι ίδιοι και οι  οικογένειές τους.

Αν και όπως εξήγησαν τα μέλη της διοίκησης της ομοσπονδίας, ζητούμενο δεν είναι να γίνουν κινητοποιήσεις και απεργίες μέσα στην τουριστική σεζόν, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει, αν μέσα στο επόμενο διάστημα οι ξενοδόχοι δεν αποφασίσουν να συμμορφωθούν με το μίνιμουμ της νομιμότητας και να εγκαταλείψουν τακτικές που οι εργαζόμενοι τις χαρακτήρισαν άκρως επικίνδυνες όχι μόνο για τους ίδιους αλλά συνολικότερα τον τουρισμό και την πολυδιαφημισμένη προσπάθεια βελτίωσης στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News