default-image

Βρετανικές εκλογές - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Κόσμος
Βρετανικές εκλογές - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 40.000 εκλογικά κέντρα έχουν στηθεί στη Βρετανία, ενώ 46.9 εκατ. ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη των 650 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία-εξπρές, που αμαυρώθηκε από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνός.

Οι κάλπες έχουν ανοίξει από τις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 10:00 το βράδυ, τοπική ώρα.

Ως εκλογικά κέντρα λειτουργούν χώροι σε σχολεία, κοινοτικά κέντρα, ακόμα και pubs. Μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ τα τελικά πρόκειται να έχουν διαμορφωθεί μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Παρότι η εκστρατεία ανέδειξε το άστρο του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, φαίνεται μέχρι στιγμής πως δεν θα κατορθώσει να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Συντηρητικής πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα 8 με 12 μονάδων για το κόμμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών.

Το κόμμα της Μέι διατηρεί το ποσοστό της στο 44%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Panelbase που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου. Με βάση την ίδια έρευνα, οι Εργατικοί του Κόρμπιν συγκεντρώνουν 36% στην πρόθεση ψήφου.

Παρόμοια ποσοστά δίνει και δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για λογαριασμό του Independent που δημοσιεύθηκε δύο μέρες μετά, με τους Συντηρητικούς να συγκεντρώνουν επίσης το 44% στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο, η διαφορά Συντηρητικών - Εργατικών ανέρχεται στις 10 μονάδες (44% έναντι 34%). Διαφορά 12 μονάδων δίνει η ICM σε δημοσκόπηση για τον Guardian, με το ποσοστό των Συντηρητικών να αγγίζει πάντα στην πρόθεση ψήφου το 46%, ενώ οι Εργατικοί το 34%.

Υπενθυμίζεται πως η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών έγινε με πρωτοβουλία της Μέι με σκοπό την αύξηση της πλειοψηφίας των Συντηρητικών. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου YouGov, τη Δευτέρα, οι Συντηρητικοί φαίνεται ότι θα κερδίσουν μόλις 305 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, δηλαδή θα τους υπολείπονται 21 έδρες για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Σε εγρήγορση είναι αυτήν την εβδομάδα οι επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τις αγορές να είναι σε ετοιμότητα να αναλύσουν διεξοδικά τόσο το βρετανικό εκλογικό αποτέλεσμα όσο και τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News