default-image

Η βροχή "φούλαρε" τις δεξαμενές, τι συνέβη όμως στα αμπέλια;

Κρήτη
Η βροχή "φούλαρε" τις δεξαμενές, τι συνέβη όμως στα αμπέλια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευεργετικές για την αγροτική Ιεράπετρα, χαρακτηρίζονται οι τελευταίες ανοιξιάτικου τύπου βροχοπτώσεις, από τους γεωπόνους και τους αγρότες της περιοχής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προκληθούν και κάποια  μικρά προβλήματα με περονόσπορο και ωίδιο, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου υπάρχουν οργανωμένες καλλιέργειες αμπελιού.

«Το σημαντικό για τη θερμοκηπιακή Ιεράπετρα, που έχει λίγο νερό αποθηκευμένο αυτή τη στιγμή στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών , είναι ότι,  με τη χθεσινή βροχή, γέμισαν οι τεχνητές δεξαμενές των ομβρίων και οι στέρνες στα θερμοκήπια, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί μας, θα μπορούν για αρκετές μέρες να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους με βρόχινο  νερό άριστης ποιότητας και παράλληλα  θα γίνεται εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού του ΤΟΕΒ.

Οικονομία στα αποθέματα νερού θα γίνει  επίσης και επειδή όλες οι υπαίθριες καλλιέργειες ελιάς και κηπευτικών ποτίστηκαν ικανοποιητικά, και  άρα θα χρειαστεί να ξαναποτιστούν  15 μέρες αργότερα», εξηγεί στο neakriti.gr  η γεωπόνος κ Αλεξία Κανακάρη.

«Σίγουρα ο βροχερός καιρός δεν ήταν καλός για τα αμπέλια μας. Αλλά εκτιμώ ότι, θα σπεύσουν οι αμπελουργοί να ψεκάσουν τα αμπέλια τους με κάποια μυκητοκτόνα,  για να προλάβουν τον περονόσπορο και το ωίδιο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα σε αυτές τις καλλιέργειες.

Αντιμετωπίσιμα ωστόσο είναι,  τα προβλήματα  που προκάλεσε η βροχή στα θερμοκήπια, όπου είχαν περαστεί οι οροφές τους με στόκο, για να εμποδίζεται η έντονη ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί  εγκαύματα στην παραγωγή των καλοκαιρινών κηπευτικών. Οι παραγωγοί  τώρα , θα αναγκαστούν να ξαναβάψουν τις οροφές τους με πιο ανθεκτικά υλικά», προσθέτει η κ Αλεξία Κανακάρη.

Λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων του Μάη και του Ιούνη, οι ελαιοπαραγωγοί της ευρύτερης Ιεράπετρα, βλέπουν την ανάπτυξη των καρπών πάνω στα ελαιόδεντρα, να εξελίσσεται πάρα πολύ καλά, και αισιοδοξούν ότι η ελαιοκομική περίοδος που έχει ξεκινήσει με αισιοδοξία, θα είναι πιο αποδοτική από την προηγούμενη, που ήταν η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας.

Μετά τις 15-20 Ιουνίου αν δεν αρχίσουν  από τους εργολάβους οι πρώτοι ψεκασμοί κατά του δάκου της ελιάς , οι ελαιοπαραγωγοί  της Ιεράπετρας, είναι αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, και θα κάνουν μόνοι τους τον πρώτο ψεκασμό με δικά τους μέσα, για να περιορίσουν από την αρχή τον πολλαπλασιασμό του δάκου, έτσι ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πληθυσμοί του καταστροφικού εντόμου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News