Ειδήσεις

"Παγώνει" ξανά η αφαλάτωση

Για άλλη μια φορά ο Δήμος Ηρακλείου τραβάει “χειρόφρενο” στην υπόθεση της αφαλάτωσης του Αλμυρού Ποταμού, αυτή τη φορά όμως προσωρινά... ως τις αρχές του 2018.

Για άλλη μια φορά ο Δήμος Ηρακλείου τραβάει "χειρόφρενο" στην υπόθεση της αφαλάτωσης του Αλμυρού Ποταμού, αυτή τη φορά όμως προσωρινά... ως τις αρχές του 2018, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί, όπως είπε, μελέτη σε επίπεδο Κρήτης, που προτίθεται να εκπονήσει εντός των μηνών ως το τέλος του 2017 η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Την ανακοίνωση έκανε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ο ίδιος ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, λέγοντας ωστόσο ότι όλα «παγώνουν» ως τις αρχές του 2018, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης και τιτλοφορείται "Μελέτη-συγκριτική αξιολόγηση προτάσεων αξιοποίησης υφάλμυρων νερών πηγών Αλμυρού Ηρακλείου, Αλμυρού Αγίου Νικολάου και Μαλαύρας, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης"!

Ωστόσο η μελέτη ακόμη δεν έχει ξεκινήσει: βρίσκεται στη φάση προκήρυξής της! Πάντως, είναι η δεύτερη φορά που ο Δήμος Ηρακλείου φτάνει κοντά σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου - πάλαι ποτέ Γαζίου - και την τελευταία στιγμή κάνει πίσω.

Τελευταία φορά είχε επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό το 2010, λίγο πριν την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Γάζι. Ακριβώς στο ίδιο σημείο είχαν φτάσει και τώρα οι διαδικασίες και, λίγο πριν την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Μαλεβιζίου και την Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου ανακοινώνει ότι «παγώνει» προσωρινά το θέμα.

Στα τέλη Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης, οπότε και είχε ανακοινωθεί η πρόθεση όλων να προχωρήσουν στη μονάδα αφαλάτωσης! Διαφωνία όμως είχε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση!

Ωστόσο η διαφωνία της εν λόγω υπηρεσίας είναι η πιο σοβαρή όλων, καθώς η ενδεχόμενη μη γνωμοδότηση συμβατότητας της μονάδας με τη μελέτη που θα διεξαχθεί από την Αποκεντρωμένη θα σήμαινε και μη χρηματοδότηση του έργου από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Δηλαδή, χωρίς τη θετική γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης, το έργο της αφαλάτωσης δε γίνεται, τουλάχιστον με λεφτά από το ΕΣΠΑ! Σύμφωνα με το δήμαρχο Ηρακλείου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δε θεωρεί ότι στη συγκεκριμένη χρονική φάση αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για να προχωρήσει η αφαλάτωση.

Τα σχέδια της ΔΕΥΑΗ

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Λαμπρινός φοβούμενος το σχολιασμό της υπαναχώρησής του για ένα θέμα που σχεδόν επιτακτικά "έβαλε στο τραπέζι" ο ίδιος το Σεπτέμβριο του 2016, χωρίς καν διαβούλευση για την αναγκαιότητα της μονάδας και τη συνεργασία μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Μαλεβιζίου.

Ο δήμαρχος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο του 2016 ότι ο Δήμος Ηρακλείου βρισκόταν σε προχωρημένες διαδικασίες με το Δήμο Μαλεβιζίου για σύμβαση συνεργασίας για την αφαλάτωση του Αλμυρού, ώστε να υπάρξει δικλίδα ασφαλείας στις ποσότητες των νερών για να εξασφαλιστεί συνεχής ροή στο δίκτυο και «να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε συνθήκες τέτοιες, που να αποτρέπουν τη χρήση ντεπόζιτων - παράδοση του τόπου τα τελευταία 50-60 χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο ο κ. Λαμπρινός συνέχισε λέγοντας ότι για εκείνον το «νούμερο ένα» πρόβλημα είναι το νερό, και πως η ΔΕΥΑΗ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στη βάση της ολοκληρωμένης προσέγγισης που αφορούν σε αντικατάσταση δικτύων, αντικατάσταση 7.200 υδρομέτρων, ανόρυξη 8 νέων γεωτρήσεων - οι 5 προϋπολογισμένες για το 2017 - εκπόνηση μελέτης υδρομαστευτικής στοάς στην πηγή του Αλμυρού και σύνδεση πηγής Αλμυρού με δίκτυο Τυλίσου που κατεβάζει γλυκό νερό το χειμώνα για να ξεκουραστούν οι γεωτρήσεις.

Παράλληλα τόνισε ότι στα άμεσα σχέδια είναι ο εμπλουτισμός της λεκάνης του Θραψανού, ενώ ήδη το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει αναλάβει τη βαθιά ηλεκτρική τομογραφία για να εντοπιστούν πλακώδεις ασβεστόλιθοι.

Αναφερόμενος στο φράγμα Αποσελέμη, είπε ότι δεν αποτελεί πανάκεια και πως ο αγωγός που θα φέρει νερό από τα ορεινά στο χώνο θα τελειώσει τον Ιούλιο του 2018.

Η σύσκεψη: Η μελέτη και οι αντιρρήσεις

Ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που έγινε το Μάρτιο στην Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμος Μαλεβιζίου, ο περιφερειάρχης και ο διευθυντής Υδάτων της Αποκεντρωμένης κ. Κριτσωτάκης, ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις για το κατά πόσο αποτελεί λύση τη δεδομένη στιγμή η αφαλάτωση.

Την ίδια άποψη είχε εκφράσει ο κ. Κριτσωτάκης και σε ημερίδα των "Ενεργών Πολιτών", όπως είπε ο κ. Λαμπρινός, και ανέφερε ότι τον κάλεσε στο γραφείο του στη Λότζια και συζήτησαν το θέμα, όπου επανέλαβε τις αντιρρήσεις του. Έτσι ο δήμαρχος Ηρακλείου απηύθυνε επιστολή με ερωτήματα όπως αν η μονάδα αφαλάτωσης 10 χιλιάδων κυβικών θα ήταν συμβατή, αν η εκπόνηση της μελέτης θα είναι εμπόδιο για την αφαλάτωση, πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη της Αποκεντρωμένης κ.ά.

Σε επιστολή του ο κ. Κριτσωτάκης φέρεται να απάντησε ότι η μονάδα αφαλάτωσης αφορά τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και θα πρέπει πρώτα να γίνει η μελέτη της Αποκεντρωμένης που τελειώνει τον Ιανουάριο του 2018 και τώρα βρίσκεται στη φάση της προκήρυξης. Τις επιστολές κατέθεσε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Λαμπρινός.

Πάντως, ο επικεφαλής της παράταξης "Ενεργών Πολιτών", Ηλίας Λυγερός, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι το πρόγραμμα της ΔΕΥΑΗ και ειδικά αν περιοριστούν οι απώλειες ύδατος 55% από το δίκτυο και τα υδρόμετρα - και από την αυτοδικία στα ρολόγια που πρόσθεσε ο Λαμπρινός - είναι αρκετό για να καλυφθούν οι ανάγκες και να μη χρειαστεί να περιμένει ο Δήμος το 2018 για την αφαλάτωση. Και πρόσθεσε: «Μη φτάσουμε να κάνουμε έργα και παρεμβάσεις που στο τέλος θα δούμε ότι δε χρειαζόταν».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

Σχόλια